Muistoissamme: Veikko Kokko (1933-2023) toimi pitkään Oriveden seurakunnan kanttorina ja johti muun muassa kolmea kuoroa

Veikko Kokko
Veikko Kokko (1933-2023) työskenteli muun muassa Längelmäen ja Oriveden seurakunnan kanttorina.

Oriveden seurakunnan pitkäaikainen kanttori, Dir.cant. Veikko Kokko kuoli 25.3.2023 89-vuotiaana. Hän oli syntynyt 3.11.1933 Sortavalan mlk:ssa suureen perheeseen.

Onnellisen  lapsuusajan katkaisi talvisota, jonka vuoksi perhe joutui jättämään kotiinsa. He sijoittuivat Kalajoelle välirauhaan saakka, jonka tultua he muuttivat takaisin Sortavalaan. Sieltä he joutuivat lähtemään toisen kerran vuonna 1944 Pohjanmaalle Lohtajalle. Sodan jälkeinen aika oli työntäyteistä: oman talon rakentamista, peltojen raivaamista ja metsätöitä.

Kiinnostus musiikkialaa kohtaan syntyi hänellä jo rippikouluiässä. Hänen opintonsa etenivät Kaustisen evankelisen kansanopiston kautta Viipurin musiikkiopistoon Lahteen vuonna 1953.

Kirkkomuusikon opinnot hän aloitti Sibelius-Akatemiassa Helsingissä 1954 ja hän valmistui kanttori-urkuriksi 1957 erinomaisin arvosanoin. Urkujensoiton opettajana hänellä oli muun muassa professori Tauno Äikää sekä Taneli Kuusisto.

Valmistuttuaan hän solmi avioliiton Inga Kankaan kanssa. Onnellista yhteistä aikaa heillä oli 60 vuotta.

Ensimmäinen vakinainen työpaikka virkauralla oli Varsinais-Suomessa, Taivassalon seurakunnan kanttorina. Sieltä hän siirtyi Längelmäen seurakunnan kanttorin virkaan, josta vuonna 1964 Pohjois-Karjalaan Nurmeksen seurakunnan palvelukseen. Seurakunta oli laaja pinta-alaltaan ja tehtävään kuului paljon työtehtäviä. Kuorotoiminta Nurmeksessa oli aktiivista.

Oriveden seurakunnan kanttorin virassa Veikko toimi 18 vuotta, 1973-1991. Täällä hän johti muun muassa kolmea kuoroa: seurakuntakuoroa, mieskuoro Lauluveljiä sekä nuorisokuoroa.

Seurakuntakuoro esiintyi säännöllisesti jumalanpalveluksissa ja piti kirkkovuoden juhlapyhinä konsertteja, myös eri puolilla Suomea. Kuorolla oli useita vaativia teoksia ohjelmistossaan. Kuoro osallistui myös valtakunnallisille kirkkolaulujuhlille.

Oriveden yhteiskoulussa hän toimi musiikinopettajana vuosina 1975-78.

Ennen eläkkeelle siirtymistään vuonna 1996 hän hoiti Ruoveden seurakunnan kanttorin virkaa viiden vuoden ajan.

Veikko osallistui aktiivisesti Tampereen seudun kanttori-urkuriyhdistyksen toimintaan.

Hän piti paljon rakentamisesta, josta osoituksena kesämökin ja saunan rakentaminen sekä myöhemmin omakotitalon rakentaminen.

Kalastus, luonnossa liikkuminen ja marjastus olivat mieluisia vastapainoja työlle.

Tehdyistä matkoista unohtumattomin oli vuonna 1995 suvun tekemä ensimmäinen kotiseutumatka Sortavalaan Laatokan rannoille. Tämän jälkeen vastaavia matkoja saimme tehdä vielä useita.

Ilkka Kokko

Kirjoittaja on Veikko Kokon poika

Leave a Comment