Mitäpä lajia Muhkussa ei olisi 65 vuoden aikana kokeiltu – kuningas jalkapalloa kuitenkin pisimpään

Mäkimaan Muhku, pyöräily
Myös yhteiset pyöräretket kuuluvat Mäkimaan Muhkun vuodenkiertoon. Tällainen joukko hyppäsi satulaan kesällä 2021. Arkistokuva: Jouko Järvinen

Olipa kerran, niinhän usein sadut alkavat. Tämä ei ole satu, vaan 50-luvulta alkanut tarina. Olipa pieni kylä, noin kymmenkunta savua, tuolla silloisen Längelmäen ja Kuhmoisten rajalla. Rauhallista, vaatimatonta, työntäyteistä elämää kylässä elettiin öljylampun valossa.  Ei tullut sähköä seinästä painamalla.

Ei ollut telkkareita, ei juuri radioitakaan. Mutta olipa reippaita, älykkäitä ja innokkaita nuoria. Päättivät perustaa urheiluseuran. Tuumasta toimeen.

Nimeksi muotoutui Mäkimaan Muhku. Ensin kokeiltiin Sinisiä Kotkia, mutta Mäkimaan Urheilijoista lyhentyi Muhku, ja sopihan se jo kylän isojen mäkienkin vuoksi. TUL:n seuraksi rekisteröitiin, olihan asujaimisto lähinnä pienviljelijöitä ja tavallisia työtätekeviä.

Innokkaasti harrastivat mäkimaalaiset ihan kaikenlaista urheilua. Kekseliäinä ja taitavina he valmistivat kaikki tarvittavat urheiluvälineet itse: korkeushyppytelineet, keihäät, kiekot, verkot ja niin edelleen.

Jalkapallo sopi myös vesipallon peluuseen

Jonkinlainen jalkapallo sentään saatiin vähillä rahoilla hankittua. Se oli jotain kumin tapaista ja siitä näppärä, että sillä saattoi pelata vesipalloa. Sitäkin lajia kun harrastettiin vähäisessä määrin.

Pienenä anekdoottina voi mainita, että kyseistä palloa potki kerran myös kuuluisa hiihtäjä Veikko Hakulinen. Mutta se on toinen tarina.

Ei löydy monta urheilu- ja kilpalajia, jota sisukas urheiluporukka ei olisi harrastanut. Perustajajäsenien Risto ja Olli Lehdon vanhemmat eivät varsinaisesti olleet urheilullisia, vaan muuten ymmärtäväisiä.

He arvostivat nuorten harrastuksia ja antoivat pienistä tiluksistaan paikan jalkapallokentälle. Ei nyt ihan täysikokoista, mutta tarpeeksi ison kuitenkin. Kenttä oli kovassa käytössä useita vuosia.

Aikaa kului ja vuosikymmenet vaihtuivat. ”Kotokutoinen” yleisurheilu jäi taka-alalle. Kuningas jalkapallo pysyi Muhkun lajina pitkään, ja menestystäkin tuli.

Muhkun perustajajäsenistä Olli (vas.) ja Risto Lehto luovuttivat loppuvuodesta 2021  yhden seuran vanhoista pokaaleista Oriveden kaupungille kiertopalkinnoksi. Lahjoitusta vastaanottamassa Oriveden liikuntapäällikkö Roope Marski. Arkistokuva: Anne Kotipuro

Maalaisseura pysynyt ajassa mukana

Sisukas ja elinvoimainen urheiluseura toimii edelleen. Jäsenten verotuskunnat ovat ympäri Suomea, mutta Mäkimaan maastosta kaikuu edelleen monenlaista toimintaa. Hiihdetään, pyöräillään, juostaan. Ollaan mukana rallikisoissa ja golf-kisat kuuluvat kesätapahtumiin. Maalainen urheiluseura on pysynyt ajassa mukana.

Mäkimaan Muhkun perustamisesta tulee huhtikuussa 65 vuotta. Usealta perustajajäseneltä löytyy myös henkisiä avuja niin musiikin kuin muunkin esiintymistaidon alalta. Siispä synttäreiden kunniaksi päätettiin järjestää iltamat Päijälän Pirtillä 13.4.

Juhlapuheita ei pidetä. Ohjelmaa toki on laidasta laitaan. Ei ehkä niin korkeatasoista, mutta mukavaa yhdessäoloa. Ja niin kuin iltamissa kuuluu, lopuksi on puolitoista tuntia tanssia. Eikä pidä unohtaa, että kaikki saavat kahvia juodakseen.

Pirkko Lehto-Järvinen