Hengen eväitä: Jokainen on arvokas

Miten mukavalta tuntuukaan, kun joku pitää puolia. On sitä mieltä, että olet hyvä ja arvostettava tyyppi sellaisena kuin olet ja sinua tulee kuunnella.

Nostaa sinut hyvää valoon kertomalla sinusta hyväntahtoisia juttuja ympäri kyliä ja katsoo rakastavalla katseellaan, kun puhut. Antaa sinun toteuttaa levollisesti sitä, mitä haluat tehdä.

En puhu nyt Jeesuksesta, vaan hänen boheemista, puoli vuotta vanhemmasta serkustaan Johannes Kastajasta, jonka syntymää juhannuksena muistelemme.

Ihmiset ovat jännä porukka. Olemme joskus aika sovinnaisia, kyttäämme sitä, miten muut pukeutuvat, puhuvat, ovat mieltä tai tulevat tai eivät tule toimeen. Sitten pohdimme, että millaiseen muottiin itsemme ahtaisimme, että meistä puhuttaisiin hyvää, ajatuksiamme arvostettaisiin ja meidän kanssamme tultaisiin toimeen.

Kamelinkarvavaatteen itselleen vyöttänyt Johannes, joka söi heinäsirkkoja ja villimehiläisten hunajaa, ei miettinyt mitä hänestä puhuttiin ja ajateltiin. Tai mistäs minä tietäisin, emme koskaan tavanneet. Ehkä haluan vaan ajatella niin.

Joka tapauksessa häntä pidettiin perimätiedon mukaan huomiota herättävänä tapauksena, mikä onkin luonnollista, kun pohtii hänen olemustaan ja tehtäväänsä. Hän kastoi ihmisiä parannukseen ja valmisti heitä serkkunsa opetuksille. Kastoi hän itse Jeesuksenkin. Jeesuksen, jonka tulevalle julkiselle toiminnalle hän raivasi polkua ja tasoitti tietä.

Johannes ei ollut Jeesuksen isoveli, vaan vähän vanhempi serkku, mutta samoin kuin isoveljet yleensä pitävät pienempien sisarusten puolia, Johannes helpotti puheillaan Jeesuksen asemaa aloittaa omat opetuksensa paikallisessa yhteisössä. Kuin koulun kingi, jolla on auktoriteettia vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen. ”Toi on hyvä tyyppi, kuunnelkaa sitä.”

Vaikkemme kamelinkarvaan vuoraudukaan tai toivottavasti siihen ei tulevana juhannuksena tulisi sään puolesta tarvetta, voimme silti nostaa lähimmäisiämme omissa ja yhteisömme silmissä arvokkaiksi. Arvokkaita me nimittäin kaikki olemme, sellaisina kuin olemme. Jumalan silmissä joka tapauksessa.

Mari Sorva

kasvatustiimin lähiesimiehen sijainen

Leave a Comment