Hengen eväitä: Kunnian kuninkaan alennustie

Palmusunnuntai aloittaa hiljaisen viikon, jolloin muistellaan Jeesuksen kärsimyksiä ja elämän viimeisiä vaiheita. Palmusunnuntai muistuttaa myös, kun Jeesus saapui Jerusalemiin. Aasilla ratsastaen hän tuli Jerusalemiin, ja kansa heitti hänen eteensä palmunlehviä.

Palmusunnuntaina alkaa kunnian kuninkaan alennustie. Jeesus ratsasti Jerusalemiin kohti kärsimystä ja kuolemaa, mutta juuri niistä tuli toivon ja voiton merkki.

Kuinka me tässä ajassa muistelemme rakkaan Jeesuksemme kärsimystietä? Emme enää edes tiedä, miksi pääsiäistä vietämme.

Sana nöyryys ei kuulu tämän päivän sanastoomme. Ja kuitenkin tuolla nöyrällä mielellä, hän saavutti voiton. Tässä en tarkoita ”nöyrällä” mielellä mitään riittämättömyyttä tai nöyristelyä. Vaan alamaisuutta ja kuuliaisuutta Jumalan tahdon noudattamiselle.

Nöyrtykää siis Jumalan väkevän käden alle, niin hän ajan tullen korottaa teidät. (1.Piet. 5:6)

Alamaisuus ja nöyryys ei kuitenkaan tarkoita, että millään tavalla pokkuroisimme toisia ihmisiä. Paavali kehottaa selkeästi: Meidän on palveltava Jumalaa ja yksin Jumalaa (1 Kor. 7:23).

Jumalan sana sanoo, että meidän kristittyjen on oltava toisillemme alamaisia nöyryydessä. Tätä noudattamalla luomme ympärillemme yhteishenkeä ja rauhaa toinen toistemme kanssa toimiessamme.

Tässä ajassa kuitenkin näemme, ylpeyttä, kunnianhimoa, oikeassa olemisen tarvetta, itserakkautta, itsekeskeisyyttä, ahneutta, oman kunnian pyytämistä.

Tämä aika vain kertoo siitä, kuinka ihminen haluaa tulla Jumalan tilalle.  Ohittaa Jeesuksen ja hänen arvovaltansa.

Kuitenkin hän tuolla kärsimystiellä tiesi, mitä kohti nuo tapahtumat huipentuvat. Tuskallista ristinkuolemaa, kyllä todella, ei Hän saanut ”helpotusta” ristillä tuskistaan. Vaan kärsi juuri minun ja sinun syntiesi vuoksi. Tuo suurin rakkaus, jota hän sinulle tarjoaa, otettavaksi vastaan.

Olemme ohittaneet Jeesuksen niin monta kertaa, kun hän on hiljaa sisimmässäsi kuiskaillut sydämesi ovella. Hän on odottanut, että pysähtyisit, kuuntelisit, mitä hän haluasi sinulle sanoa. Hän yhä uudelleen kutsuu sinua, rakas ystävä, lähelleen. Hän haluasi viettää aikaa kanssasi.

Tuo sama Jeesus, kunnian kuningas yhä kutsuu yhteyteensä. Hänellä juuri on elämäsi varalle parhain suunnitelma. Jeesuksen rakkaus sinua kohtaa on äärimmäisen suuri. Hän ei syytä sinua, elämäsi virheistä.

Nyt jos koskaan tarvitsemme tuota toivon sanomaa, kansakuntana sekä yksilöinä.

Hoosianna, Daavidin Poika, tule meille Pelastajaksi, Vapahtajaksi ja Herraksi.

Mirkka Seppälä

Oriveden seurakunta

Lapsi- ja nuorisotyöntekijä

Leave a Comment