Eero Jaakkola oli sukutilan kymmenes isäntä

Joulun läheisyys kirvoittaa mielet muistelemaan poisnukkuneita läheisiä. Naappilan Jaakkolan vanha isäntä Eero Jaakkola kuoli huhtikuussa. Hänen elämänsä kiitosjuhlaa, muistotilaisuutta, päästiin viettämään koronan hetkeksi helpottaessa 7. heinäkuuta, joka olisi ollut hänen 92-vuotispäivänsä.

Yli sata sukulaista ja ystävää kokoontui Jaakkolaan muistelemaan ystävällistä ja hienotunteista Eero-isäntää.

Tila mainitaan jo Suomen vanhimmissa maakirjoissa, vuodelta 1540. Se on yksi Naappilan kolmesta kantatilasta. Samalla suvulla talo on ollut vuodesta 1652,  mistä kertoo sukuviiri katolla, vellikellon vieressä. Eero oli tilan kymmenes isäntä vuosina 1959–2005. Hän oli Kalle ja Elvi (o.s. Rantala) Jaakkolan kolmas poika, ainoa eloonjäänyt.

Äiti oli Kuoreniemen rusthollin sydämelliseksi tiedetty tytär, joka kuoli Eeron ollessa kaksivuotias. Isä avioitui myöhemmin lankonsa lesken Saima Rantalan (o.s. Vuorela) kanssa, josta Eero sai tarmokkaan äitipuolen.

Keskikoulu Oriveden oppikoulussa ja Ahlmanin maamieskoulu loivat pohjan isännyydelle, jota hän hoiti uutterasti, huolella ja taidolla. Eero Jaakkola sai hoitaakseen edistyksellisen tilan. Hänen syntyessään talossa oli jo Whippet-merkkinen henkilöauto, joka oli hankittu 1925, tiettävästi pitäjän ensimmäinen. Piikkipyöräinen traktori ilmestyi pellolle 1938, kylän ensimmäisenä.

Eero Jaakkola jatkoi tilan koneellistamista. Perinteisestä karjataloudesta luovuttiin 1980-luvulla ja keskityttiin peltojen ja metsien hoitoon.

Ensimmäisestä avioliitosta 1956–1990 syntyi kolme lasta, ja tila on nykyään tyttären perheen hoidossa. Uudelleen hän avioitui 1993.

Eero syntyi Jaakkolan talossa ja teki siellä elämäntyönsä. Hänen harras toiveensa kuolla kotona lähes toteutui. Hän vietti sairauskohtauksen jälkeen kymmenen tuntia sairaalassa Tampereella, turvanaan jo lapsuudessa opittu rukous ”Levolle lasken Luojani, armias ole suojani”.

Hänen elämänsä viimeisiä ilonaiheita oli lapsenlapsen ilmoitus agrologiopintojen aloittamisesta, tarkoituksenaan vuorollaan jatkaa Jaakkolan tilan pitoa.

Riitta Jaakkola
puoliso

Leave a Comment