Suomalaisen kirjoittajakoulutuksen kehittäjä Reijo Virtanen on kuollut

Reijo Virtanen
Reijo Virtanen toimi Oriveden Opiston opettajana ja koulutuspäällikkönä.

Koulutuspäällikkö, fil.lis. Reijo Virtanen kuoli pitkän sairauden uuvuttamana 28. lokakuuta Pirkanmaan hoitokodissa Tampereella. Hän oli 61-vuotias, syntynyt Oulussa 1. maaliskuuta 1959.

Reijo Virtanen on tuttu Oriveden Opiston opiskelijoille sekä suurelle joukolle kirjoittajia ja kirjailijoita. Virtanen kehitti määrätietoisesti suomalaista kirjoittajakoulutusta, loi alan kansainvälistä European Association of Creative Writing Programmes -verkostoa ja toteutti muun muassa kuuluisan Oriveden Nauru-tapahtuman, joka sisälsi taideluentoja, musiikkia ja puhetta jopa saarnastuolista.

Vanha Mäkipään talo Oriveden keskustassa oli aina avoinna suurelle ystäväjoukolle.  Kulttuurikodista löytyi myös Reijon runsaat kokoelmat kirjoja ja itämaisia mattoja.

Oulun Ansatiellä viisilapsisessa perheessä kasvanut Reijo kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 1978 Merikosken lukiosta. Oulun yliopistosta hän valmistui filosofian maisteriksi vuonna 1990 pääaineenaan yleinen kirjallisuus. Reijo Virtasen suurin kiinnostuksen kohde oli menippolainen satiiri, josta hän valmisteli väitöskirjaa.

Reijo Virtanen kirjoitti elokuva-, kirja- ja teatteriarvosteluja muun muassa Kalevaan, Lapin Kansaan, Kansan Tahtoon ja Satakunnan Kansaan, myöhemmin myös Rytmiin ja Kiiltomatoon.

Vuosina 1985 – 1987 Reijo toimi Oulun ylioppilaslehden päätoimittajana. Tämän jälkeen hän oli  vuoden toimittajana Helsingin ylioppilaslehdessä.

Opiskeluaika Oulussa oli vireää taidetoimintaa, kuten legendaarisen kulttuurilehden Tilt Zeitungin teko sekä näytelmäprojektit yhteistyössä Kauko Röyhkän ja muiden ystävien kanssa. Jo lukioaikana Reijo palkittiin useasti omista kaunokirjallisista teksteistään.

Aluksi Reijo toimi tuntiopettajana Oulun yliopiston kulttuurintutkimuksen ja antropologian laitoksella. Oriveden Opistolla hän työskenteli kulttuurijournalismin opettajana vuonna 1993, ajoittain vararehtorina ja vuodesta 2000 lähtien Reijo toimi koulutuspäällikkönä ja kehitti valtavasti kirjoittajakoulutusta muun muassa monimuotokoulutusta ympäri Suomea. Oma tausta luovassa kirjoittamisessa antoi tähän eväät, lisäksi laaja tieto ja innostus.

Kun Oriveden Opiston toiminta liitettiin vuonna 2015 Ahlmanin ammattiopistoon, Reijo jatkoi koulutuspäällikkönä Ahlmanilla.

Reijo Virtasella oli renesanssi-ihmisen kiinnostus kulttuuriin, taiteeseen ja ihmiseen. Välimatkakaan ei haitannut, Reijo ilahdutti laajaa ystäväpiiriään pitkillä ja asiantuntevilla, elämästä ja sen eri muodoista innostuneilla sähköposteilla.

Risto Ahti

Taija Tuominen

Kirjoittajat ovat Reijo Virtasen ystäviä ja pitkäaikaisia työtovereita

Leave a Comment