”Meidän aikuisten ihmisten pitää pystyä parempaan, kuntamme ja kuntalaisemme ansaitsevat parempaa ja tasokkaampaa päätöksentekokulttuuria” – Juupajoen kunnanhallituksen jäsen Eveliina Helpiölä pohtii kirjoituksessaan päätöksentekokulttuuria

Pääkirjoituksessaan (Oriveden Sanomat 29.11.2023) päätoimittaja Jaana Ala-Lahti tuo esiin, että Juupajoen vaihderikkaat poliittiset käänteet, kuohunta vallan kulisseissa, olisi syytä tuoda avoimesti esiin kuntalaisille.

Lue myös: Kuntapolitiikassa saa välillä kuohua, mutta ei liiaksi – toimintakyvytön kunnanhallitus ei ole millään tasolla hyvä asia

Varmasti näin on. Koen kuitenkin, että täysin avoimeen päätöksenteon avaamiseen ei minulla yksin päätöksenteon suhteellisen tuoreena kasvona sekä yksittäisenä päättäjänä ole mandaattia ja haluan kunnioittaa omalta osaltani auki kirjoittamattomia sääntöjä siitä, että mitä keskusteluja suljettujen ovien takana käydään, ne sinne jääköön. Poliittinen johto sekä kunnan päättävät viranhaltijat tuokoon esiin sen minkä tarpeelliseksi kokee.

Omalta osaltani pystyn samaistumaan Juho Eskolan mielipidekirjoituksessa (Oriveden Sanomat 29.11.2023) esiin tuomiin tapahtuman kulkuihin ja olen todella harmissani, että tilanne eskaloitui niin pitkälle, että se johti hänen kohdaltaan eropyyntöön.

Lue myös: ”Juupajoella on erittäin paha hallituskriisi menossa” – Juho Eskola avaa mielipiteessään niitä syitä, jotka johtivat päätökseen jättää eropyyntö kaikista kunnallisista luottamustehtävistä

Haluan tässä kuitenkin ääneen pohtia poliittista päätöksentekokulttuuria yleisellä tasolla.

Juupajoen nuorisovaltuutettu Senja Kivinen kirjoitti KMV-lehden kolumnissa 30.8.2023:

”Mistä nuori voi löytää esimerkillisen ja vakuuttavan päättäjän? Mielestäni vastuullinen päättäjä tuo kohteliaasti oman näkökantansa esille muita kunnioittaen, keskustelee asiallisesti ja on valmis myös kompromisseihin.

Päättäjän ei kuuluisi kaivella menneisyyden asioita, jos ne eivät ole oleellisia nykyhetkessä. Asioista ei saada selvyyttä, jos osapuolet keskittyvät toistensa moittimiseen, eivätkä pysty tekemään yhteistyötä.”

Olen valtavan ylpeä tästä nuoren kuntalaisen ja nuorisovaltuutetun kirjotuksesta ja toivoisin, että tätä viisaudella kirjoitettua tekstiä käytettäisiin ohjenuorana vastaisuudessa.

Mielestäni oleellista päätöksentekokulttuurissa on pitää fokus päätettävissä asioissa sen sijaan, että keskityttäisiin vaikkapa siihen, eteneekö prosessit juuri ehkäpä joiltakin osin hieman vanhentuneen hierarkisen protokollan mukaan.

Nykypäivän johtajuudessa pääosaa mielestäni myös kuntapoliittisella tasolla pitäisi näytellä yhteisöllisyys ja se, että puhalletaan yhteen hiileen, sen sijaan, että etsitään toisesta alituiseen jotain heikkouksia, jotta voidaan itse näyttää paremmalta.

Päätöksenteossa Juupajoella on kuluvalla valtuustokaudella mukana paljon uusia hahmoja monessa roolissaan. Mielestäni on kohtuullista, kohteliasta ja yhteisöllistä, että autetaan uuden edessä. Kukaan ei ole seppä syntyessään.

Vanhakantainen autoritäärinen johtajuusajattelu tulisi mielestäni heittää romukoppaan. Se, että vallanhimoissaan halutaan näyttää kaapinpaikka ja ottaa sitä myöten luulot pois, ei mielestäni ole poliittisen päätöksenteon lähtökohta.

Kokonaiskuvaa katsottaessa sekä viranhaltijat että kunnan muut työntekijät tekevät Juupajoen kunnassa erittäin hyvää ja laadukasta työtä kuntalaisten etua ajatellen. En henkilökohtaisesti ymmärrä, miksi tätä tehtyä työtä pitäisi myöskään poliittiselta taholta kenenkään kyseenalaistaa.

Juuri marraskuussa päätetyssä strategiassamme olemme kunnan päättäjinä sitoutuneet tavoittelemaan sitä, että Juupajoki on hyvinvoiva yhteisö, josta kaikki sen jäsenet voivat olla ylpeitä.

Onhan tämä oikeasti näin? Voiko kukaan nuori tai muukaan kuntalainen tätä kuohuntaa sivusta seuratessaan löytää sen esimerkillisen poliittisen päättäjän?

Meidän aikuisten ihmisten pitää pystyä parempaan, kuntamme ja kuntalaisemme ansaitsevat parempaa ja tasokkaampaa päätöksentekokulttuuria.

Me päätöksentekijät olemme kuntalaisia varten, emme omaa paremmuuttamme esiin tuomassa.

Eveliina Helpiölä

Vapaaehtoinen kunta-aktiivi, päättäjä, yhdistystoimija, mutta ennen kaikkea kuntalainen, yksi ihan tavallinen ihminen muiden joukossa

Leave a Comment