”Juupajoella on erittäin paha hallituskriisi menossa” – Juho Eskola avaa mielipiteessään niitä syitä, jotka johtivat päätökseen jättää eropyyntö kaikista kunnallisista luottamustehtävistä

Olen maanantaina 27.11.2023 jättänyt eropyynnön kaikista Juupajoen kunnan luottamustoimista. Syynä tähän ovat henkilökohtaiset syyt.

Lue myös: Juupajoen kunnanhallituksen puheenjohtaja Juho Eskola hakee eroa kaikista luottamustoimistaan – syiden hän kertoo olevan henkilökohtaiset

Avaan kuitenkin taustoja tämän päätöksen taustalla. Oriveden Sanomat julkaisi verkkosivuillaan 25.11.2023 Juupajoen kunnanjohtajan johtajasopimuksesta. Juttu oli tietyiltä osin asiaa, mutta myös epäluottamuslause sekä minua että kunnanjohtajaa kohtaan. Jutussa on rikottu hallituksen omia kirjoittamattomia sääntöjä asioiden julkituomisesta. Mitä hallituksessa puhutaan, pitäisi niiden jäädä sinne, oli sitten kuinka hankala asia tahansa.

Lue myös: Juupajoen johtajasopimukseen esitettiin uusintakäsittelyssä useita muutoksia – hallituksen puheenjohtajan neuvottelema versio kuitenkin hyväksyttiin tiukan äänestyksen jälkeen

Lue myös: Johtajasopimuksen yksityiskohdista vielä neuvoteltu – uusintakäsittely ensi maanantaina

Kun avoimuutta on toivottu, niin rikon tällä tekstillä tietoisesti kirjoittamattomia sääntöjä.  Poistumiseni kokouksesta 6. marraskuuta ei johtunut lypsyrobotin viasta. Suoraan sanottuna minua ja kunnanjohtajaa kohtaan hyökättiin kokouksessa verbaalisesti niin kovaa, että en pystynyt sitä sietämään. Ja sellaista ei pitäisi joutua kenenkään kokemaan paikallispolitiikassa. Saimme kuitenkin kokouksen kasaan vielä samalla viikolla ja asian käsittelyn jatkumaan.

Periaatteessa Perussuomalaiset olivat sitä mieltä, että minulla on heidän tukensa, mutta toiminta ei vastaa tukea ollenkaan. Tällä hetkellä koen yhteistyön tekemisen Perussuomalaisten hallitusryhmän kanssa mahdottomana. Minusta olisi tärkeää, että jokainen, jota tämä asia koskettaa, menisi itseensä ja miettisi omalle kohdalle, olisiko voinut toimia jotenkin toisin, että tähän ei olisi tultu.

Henkilökohtaisesti olen käynyt läpi kaikkia mahdollisia skenaarioita ja käynyt läpi omaa toimintaani erittäin kriittisesti, enkä keksi enää muuta tietä asioiden saamiseen järjestykseen kuin eroamisen kunnanhallituksen puheenjohtajuudesta ja muistakin Juupajoen kunnan luottamustoimista.

Johtajasopimusasiassa sovimme kokouksessa, millä pohjalla mennään, koska siitä oli vääntöä jo ensimmäisessä kokouksessa. Pyysin myös kommentit sähköpostilla asiaan liittyen, ja olisin antanut lisäaikaa tarvittaessa, jos aika ei riitä.

Sain ainoastaan kaksi kommenttia, joista toinen oli kehu, että hyvin hoidettu, ja toisessa oli muutama asia, mitä muutettiinkin kunnanjohtajan kanssa neuvottelussa. Muun muassa loman pituutta säädettiin, ja lakimieheltä otin kommentit sopimukseen. Lakimieheltä tuli erokorvausasiaan parempia näkemyksiä, ja muutimme senkin.

Minusta tuntuu, että Tasanen ei ollut lukenut koko esitystä, koska kommentit Oriveden Sanomien jutussa 25.11.2023 koskivat lähinnä kokouksessa 6. marraskuuta ollutta esitystä.

Jutussa mainittiin myös Teams-kokous päivää ennen kokousta. Tämä tuli kieltämättä äkkiä, mutta hallintosäännössä on kohta, jossa kunnanhallituksen puheenjohtaja velvoitetaan ottamaan valtuusto ja hallitus tarkoituksenmukaisella tavalla mukaan asian käsittelyyn.

Mielestäni kyseessä ollut menettely oli tarkoituksenmukainen. On täyttä lööperiä väittää, että neljä päivää ei riitä asiaan paneutumiseen, kun meillä oli myös tämä mainittu Teams-palaveri, jossa sai kertoa omat mielipiteensä jo ennen kokousta. Ennen tämä neljä päivää riitti kaikille eikä ollut kenellekään ongelma. Miksi se nyt on?

Olen käyttänyt pelkästään johtajasopimusasiaan tuhottoman paljon aikaa, kaikkeen selvittämiseen ja vastaavien sopimusten lukemiseen. Verbaalinen ulosantini ei aina välttämättä ole yhtä hyvää kuin taitavammilla puhujilla, mutta kirjoittaa osaan. Ehkä jotkut ei ymmärrä minua, kun ulosantini ei ole Runebergin tasolla.

Joka käänteessä ylipäätään puhutaan, että asiat tulevat liian äkkiä. Miten voi olla, että yhtäkkiä asiat tulevat kaikille äkkiä ja yllätyksenä? Pitkään on ollut käytäntönä (ainakin niin kauan, kun minä olen ollut mukana), että listat ja kokouskutsut tulevat torstaina ja kokous on maanantaina.

Minusta ei voi tulla kenellekään yllätyksenä, että ennemmin tai myöhemmin esimerkiksi johtajasopimus tulee käsittelyyn, koska se pitää myös lain mukaan olla olemassa. Onko sitten niin että jotkut kokevat, että eivät pääse vaikuttamaan asiaan, kun se valmistellaan ”kulisseissa” ja tuodaan pöytään aikanaan, vaikka se on normaali ja hallintosäännön mukainen tapa.

Minä olen myös ilmeisesti ymmärtänyt koko hallituksen toimen väärin. Sillä minä olen ymmärtänyt, että hallitus tekee päätökset, ja virkamiehet niitä valmistelee ja toteuttaa. Ja mitä paremmin valmistellaan ja tuodaan asioita keskusteluun, sen parempi lopputulos yleensä. Kaikki asiat eivät voi olla täysin valmiita ennen kokousta, ja silloin niistä tulee avoimesti ja asiallisesti keskustella kokouksessa ja tehdä päätös sen mukaisesti tai sitten jättää pöydälle.

Puheenjohtajan tehtävä on koota keskustelusta oleelliset asiat ja koostaa päätös, ei tehdä kaikkea valmistelua. Minä en esimerkiksi aina soittele ihmisiä läpi ennen kokousta ja kysele mielipiteitä valmiiksi. Se saattaa myös omat harminsa aiheuttaa, mutta kukin toimii omalla tavallaan. Tietysti listan asioista pitää olla perillä, ja oletan että kunnanhallituksen jäsenet myös perehtyvät asioihin, kukin oman taitonsa mukaan. Moni asia on myös sellainen, että minä en niistä pääse perille, vaikka kuinka paljon lukisin kapulakieltä, ja päätös on tehtävä valmistelevan virkamiehen tietojen perusteella. Paitsi niissä asioissa, jotka ovat hallituksen pj:n tehtäviä hallintosäännön ja kuntalain mukaan.

Suurin osa asioista on virkamiesvetoisia pitkässä juoksussa. Minä keskimäärin luotan, että virkamiehet ovat tehtäviensä tasalla, ja omaavat riittävän ammattitaidon asioiden valmisteluun.

Nyt minulla on sellainen tunne, että tätä luottamusta ei osalla hallituksesta ole, että minä tai virkamiehet eivät ole tehtäviensä tasalla. Enkä tiedä miksi. Tasasen haastattelun perusteella kunnanjohtajakin yrittää jotenkin huijata kuntaa johtajasopimuksellaan, mikä on pöyristyttävä väite. Joka tapauksessa pesti on nelivuotinen, eli niin sanotusti ”eroon” päästään joka tapauksessa ennen pitkää. Suora lainaus lehdestä: ”Sopimus on kunnan kannalta epäedullinen ja riskialtis. Siinä on liikaa porsaanreikiä, joita niin halutessaan toinen osapuoli voi hyödyntää. Tämä paperi tekee sen mahdolliseksi, Tasanen tiivistää.”

Suurin osa Tasasen ehdottamista asioista on myös joka tapauksessa kunnanjohtajan tehtäviä, ilman, että niitä tarvitsee erikseen kirjoittaa ylös. Mielestäni sopimukseen on turha kirjoittaa mitään itsestään selvää, kuten ”kunnan etujen ajaminen ja kunnan etujen valvonta”.

Olenko sitten liian sinisilmäinen vai mitä, mutta mielestäni lähtökohtaisesti ihmisiin pitää pystyä luottamaan. Omilla teoillaan ja toiminnallaan kukin sitten tätä luottamusta vaalii ja pitää olemassa.

Seuraavaksi pohdin kunnan tulevaisuutta. Olen erittäin huolissani Juupajoen kunnanhallituksen toimintakyvystä ja tästä johtuen koko kunnasta. Olen myös erittäin huolissani siitä, kuka enää seuraavissa vaaleissa haluaa lähteä vapaaehtoisesti tällaiseen toimintaympäristöön mukaan.

Kunnan ulkopuolisiakin luottamustehtäviä minulla on ollut paljon, ja parhaani mukaan olen kaikkia tehtäviä koittanut hoitaa vähäisellä vapaa-ajallani, ja viime aikoina erittäin vähillä unilla johtuen monista syistä. Koen tällä hetkellä, että sille vapaa-ajalle olisi muutakin tekemistä kuin taistella kunnan puolesta tuulimyllyjä vastaan.

Toivon työrauhaa kunnan virkamiehille ja että kaikki kunnan viranhaltijat sekä työntekijät pääsisivät keskittymään työhönsä. Juupajoella on kuitenkin noin 1 700 asukasta ja olen toiminnassani pyrkinyt tulemaan kaikkien kanssa toimeen ja tekemään yhteistyötä. Toivon, että tulemme pienessä kunnassa jatkossakin toimeen toistemme kanssa.

Suomeksi sanottuna: Juupajoella on erittäin paha hallituskriisi menossa, ja en keksi muuta ratkaisua enää kuin että haen eroa kaikista Juupajoen kunnan luottamustoimista. Jos se herättäisi muut päättäjät miettimään asioita.

Yhteisellä asialla tässä kuitenkin me kaikki luottamushenkilöt olemme, ja se luottamus on kaikista tärkein. Ja jos sitä ei ole, ei ole mitään.

 

Juho Eskola

Juupajoen kunnanhallituksen puheenjohtaja

Leave a Comment