”Ajattelin, että Kerttu se on” – ennen MM-kisareissuaan Kerttu Lehmus jonotti pikkukiekkoilijoiden kanssa yhtä aikaa höntsäilemään entiseen kotikaukaloonsa ja järjesti vaihtoaitiossa suut auki loksauttaneen yllätyksen

Pelailun lomassa Linus ja Iivo Taipale pääsivät myös yhteiskuvaan Kerttu Lehmuksen kanssa. Kuva: Heli Rahkonen

– Ajattelin, että Kerttu se on, hihkaisee kuusivuotias Linus Taipale.

Hän oli jälleen viime viikon torstaina tullut perheensä kanssa kiekkopelailuvuorolle. Kaukaloon pääsyä odotellessaan hän huomasi, että samoihin peleihin luistelee myös juuri alle 18-vuotiaiden tyttöjen MM-joukkueesta paikkansa lunastanut Kerttu Lehmus.

Lue myös: Suomen joukkue alle 18-vuotiaiden tyttöjen MM-kisoihin on valittu – Kerttu Lehmus mukana

Linus Taipale pelaa Fortunan U7-joukkueessa, mutta muistaa tavanneensa Kertun kerran aikaisemminkin.

– Olen nähnyt hänet vikana päivänä kiekkokoulussa, hän kertoo.

Intoa puhkuen hän esittelee myös tuliterät kiekkovarusteensa.

– Kävimme eilen ostamassa polkkarit, sukat, housut ja hartiasuojan. Kaulasuoja tuli joululahjaksi, ja hanskatkin ovat melko uudet, Linus Taipale esittelee.

Taipaleen perhe on tuttu näky Oriveden jäähallilla. Tällä kertaa peliseurauksi ehti itse Kerttu Lehmus. Kuva: Heli Rahkonen

Katso video: Aina eivät uppoa MM-mitalistinkaan vedot, varsinkin jos on taitava veskari, kuten Iivo Taipale, 4 vuotta.

Tavoitteena pokaali

Kun Linus saa varusteensa esiteltyä, on Kertun vuoro. Hän kaivaa taskustaan viime keväänä voittamansa MM-pronssin.

Lue myös: Kerttu Lehmuksesta MM-mitalisti – Tyttöleijonat kukisti Ruotsin pronssiottelussa

Linuksen ja kiekkokoulussa käyvän pikkuveljen Iivon, 4, suut loksahtavat auki. Sanattomaksi Linus ei kuitenkaan sentään jää.

– Aika painava mitali, Linus Taipale kokeilee.

– Varmaan minun joukkueenikin saa pokaalin, kun aion pelata Tapparassa. Jos me voitamme Suomen mestaruuden, niin varmaan siitä saa pokaalin, hän ounastelee.

Linus Taipale (oik.) kumartuu katsomaan Kerttu Lehmuksen MM-pronssia. Vaihtoaitoissa mitalia ihastelee myös Iivo Taipale. Risto Taipale seuraa tilannetta jäältä käsin. Kuva: Heli Rahkonen

Pronssia kirkastamaan

Kerttu Lehmus vastaanottaisi mielellään sunnuntaina alkavista MM-kisoista pronssia kirkkaammankin mitalin.

– Mitali on taas tavoitteena, vähän kirkkaampi kuin viimeksi, hän sanoo.

Lue myös: ”Nyt oli varmaan tasaisin turnaus mitä on ikinä ollut, kun Kanadakin voitettiin ensimmäistä kertaa” – Kerttu Lehmus toi pronssin kotiin rapakon takaa

Vielä hän ei osaa tarkkaan sanoa, miten tiukassa mitali on. Tyttöleijonien kovimmat haastajat tulevat Kanadasta ja USAsta. Ennen MM-starttia on edessä vielä harjoituspeli Kanadaa vastaan.

– Se näyttää suuntaa. Viime kisoissa Kanada voitettiin, tällä kaudella USAa ei olla vielä kohdattu.

Kerttu Lehmus ja Iivo Taipale katsovat Linus Taipaleen poseerausta MM-pronssin kanssa. Tulevaisuudessa Linus aikoo voittaa ainakin suomenmestaruuspokaalin. Kuva: Heli Rahkonen

Isompi rooli luvassa

Tämän ikäluokan viimeisiin MM-kisoihin Kerttu Lehmus on lähdössä hyvillä fiiliksillä. Tiedossa on edellisiä MM-kisoja isompi rooli.

– Nyt kun olen jo yhdet kisat käynyt, olen vanhemman roolissa, jossa pitää myös näyttää esimerkkiä. Koen, että olen valmiimpi kuin viime kisoissa, kun alla on enemmän kansainvälisiä pelejä.

Vahvuudekseen hän nimeää ennen kaikkea viisikkopelaamisen, mutta myös alivoimissa hänet nähtäneen kentällä.

– Toivottavasti mahdollisimman vähän pelataan alivoimaa, mutta sitten kun pelataan, se on itsellä suuri vahvuus, Lehmus analysoi.

Iivo Taipale torjuu Kerttu Lehmuksen vedon. Kuva: Heli Rahkonen

Lepäilyä rankan kiekkosyksyn jälkeen

Suomen joukkue suuntasi tänään maanantaina leiritykseen Ruotsin Väsbyhyn. Kisapaikkakunnalle Östersundiin joukkue siirtyy loppiaisena.

Joululoman ennen MM-turnausta Kerttu Lehmus on ottanut rennosti kotikonnuillaan Orivedellä. Kausi Team Kuortaneessa on sujunut hyvin, mutta Lehmus kuvailee syksyä rankaksi. Joukkueella on ollut paljon pelejä, kuten myös sairastumisten ja loukkaantumisten aiheuttamia poissaoloja.

– Olen viettänyt joulua ja levännyt syksystä. Fortunan ja RuoSkAn U17-joukkueen jäillä olen käynyt muutaman kerran.

Perhe ei pääse lähtemään mukaan Ruotsiin, mutta Kuortaneen joukkueesta muutama pelaaja on lähdössä kannustamaan.

– Jenkeissä oli tosi isot katsomot, saa nähdä, tuleeko ihan niin paljon porukkaa nyt Ruotsiin, toivottavasti mahdollisimman paljon, toivoo Anna Kilposta esikuvaan pitävä Kerttu Lehmus.

Lue myös: Ammattilaisuus ulkomailla on ollut orivesiläislähtöiselle kiekkoilijalle tähän asti vain haave, joka käy ensi kaudella toteen – alun perin hän meni jäähallille ihan toisen lajin perässä

Oriveden jäähallilla kiekkopelailun aikaan myös olleet vanhemmat Kaisa ja Ville Lehmus kertovat Kertun olevan sisukas ja periksiantamaton kiekkoilija. Jo kiekkokoulun hän oli päättänyt itse aloittaa ollessaan seitsemänvuotias.

Vanhemmat katsovat MM-pelejä televisiosta – jos jännitykseltään pystyvät.

– SM-liigapelit vielä jotenkin pystyy katsomaan, mutta MM-pelejä ei meinaa pystyä, Ville-isä tunnustaa.

Kerttu Lehmus aloitti jääkiekon seitsemänvuotiaana Oriveden jäähallissa. Kymmenen vuotta myöhemmin hän suuntaa alle 18-vuotiaiden tyttöjen MM-kisoihin hyvillä fiiliksillä. Luvassa on edellisiä kisoja isompi rooli joukkueessa. Kuva: Heli Rahkonen

Leave a Comment