Parvelan Retun valmentaja Petri Laine ylistää suojattiaan Kuninkuusraviviikonlopusta ja uusista ennätyksistä – ”On se huippusuoritus”

Parvelan Retu (9) ja Evartti (2) kävivät tiukkan taiston Kuninkuusravien voitosta. Kuva: Juho Hämäläinen, Suomen Hippos

Kuninkuusravit tarjosivat jännitystä loppuun asti, kun Eräjärven ihmeoriksikin tituleerattu Parvelan Retu kävi kuninkuustaistoa aiemmat kaksi ravikuninkuutta vieneen Evartin kanssa.

Tiukkojen osalähtöjen jälkeen ravikuninkaaksi kruunattiin kolmatta kertaa peräkkäin Evartti. Kuninkuusravien ensikertalaisen tallissa ollaan kuitenkin tyytyväisiä Parvelan Retun suoritukseen.

Parvelan Retun valmentaja Petri Laine ylistää viikonlopun olleen Retulta loistosuoritus. Jos jotakin jossiteltavaa jäi, se tuli lauantailta. Laineen mielestä Retu ei ihan ollut silloin parhaimmillaan.

– Se ei ollut ekaan starttiin niin hyvä.

Ravien ensimmäisellä osamatkalla 2 100 metrillä Parvelan Retu ravasi toiseksi Evartin ottaessa voiton. Ensimmäisen osalähdön jälkeen kaksikon välinen ero oli 0,7 sekuntia.

Lue myös: Parvelan Retu ravasi toiseksi Kuninkuusravien ensimmäisessä osalähdössä – kokonaiskilpailussa erot pieniä

Vastustajan riskinotto kannatti

Tuuriakin ravikilpailuissa joskus tarvitaan. Avausmatkalla sitä oli Laineen mielestä vastustajalla enemmän.

Avausmatkalla ensimmäisen kilometrin jälkeen Retu oli viimeisessä parissa, mutta tuli kovaa kärjen rinnalle noin 500 metriä ennen maalia.

– Vastustaja sai avausmatkalla hyvän juoksun johtavan selässä. Sille aukesivat kiritilat sieltä sitten viimeisessä kurvissa, ja se pääsi tulemaan sieltä ulos. Totta kai, kun on saanut helpon juoksun, sitä kirii eri lailla verrattuna, kun toinen on joutunut kiertämään.

Evartin ohjeistaja Santtu Raitala otti tässä Laineen mukaan riskin, jossa se olisi voinut jäädä myös pussiin. Tällöin asetelmat olisivat kääntyneet Retun hyväksi.

Uudet ennätykset

Kaikki meni kuitenkin niin kuin oli suunniteltu, eikä Laine tekisi mitään toisin. Sunnuntain lähdöissä Retu pääsi yllättämään jopa hänet.

– Sunnuntain juoksut tulivat jotenkin kuitenkin yllätyksenä, vallankin pitkä päätösmatka, jolla Retu paransi Suomen ennätystä kahdeksan kymmenystä. Kun se juoksi vielä maililla oman ennätyksensä, on se huippusuoritus, Laine kehuu.

Maili juostiin kuninkuuskilpailun toisena osalähtönä. Evartti voitti 1609 metrin osalähdön niukasti ennen Parvelan Retua.

Lue myös: Parvelan Retu on vain 0,8 sekuntia johtavan takana ennen päätösmatkaa – uudet ravikuninkaalliset ovat selvillä noin tunnin kuluttua

Ennen päätösmatkaa kaksikon välinen ero oli vain 0,8 sekuntia. Parvelan Retu vei nimiinsä 3 100 metrin päätösmatkan. Uusi Suomen ennätysaika on 23.1 a. Evartti tuli maaliin kuitenkin aivan Retun kintereillä, joten se vei kokonaiskilpailun voiton.

Lue lisää: Parvelan Retu otti voiton Kuninkuusravien päätösmatkalla – kokonaiskilpailun voittoon se ei kuitenkaan riittänyt

– Osasin kyllä sitä varrota, että Evartti on kovassa iskussa. Sillä oli terveysmurheita viime vuoden kuninkuusraveihin valmistautuessa, mutta nyt se on saanut olla ihan terveenä, joten tiesin, että se on tosi kova vastus. Sille on iso hyöty, kun se on Kuninkuusraveja jo juossut ja saanut rutiinia kilpailusta, Laine miettii.

Nyt huilia

Parvelan Retu lähtee hakemaan ensi vuonna revanssia kuninkuuskilvasta.

– Tämä on tietysti sellainen laji, että kaikki täytyy olla kohdillaan, Petri Laine kuitenkin muistuttaa.

Tänä vuonna Parvelan Retun voitto ei kuulemma jäänyt ainakaan kannustuksesta kiinni.

– Paljon oli kannustajia paikalla, Petri Laine pisti merkille.

Lue myös: ”Retulla on kovin huutosakki mukana”, uskovat Kuninkuusraveihin lähteneet kannattajat – sunnuntai-iltana selviää, käykö fanien ennustus toteen ja tuleeko Parvelan Retu kuninkaana Eräjärvelle

Loppukesälle Parvelan Retulla on vielä edessä startteja, mutta tämän viikon se saa huilata viikonlopun urakasta.

– Nyt se saa ainakin tämän viikon olla tosi köykäisesti. Katsellaan sitten, kuinka palautuu, Laine kertoo.

Leave a Comment