”Retulla on kovin huutosakki mukana”, uskovat Kuninkuusraveihin lähteneet kannattajat – sunnuntai-iltana selviää, käykö fanien ennustus toteen ja tuleeko Parvelan Retu kuninkaana Eräjärvelle

Parvelan Retun voitto Kuninkuusraveissa ei jää ainakaan kannustuksesta kiinni, lupaavat juupajokelaisfanit Anneli Äikäs, Mari Muurimäki, Ari Muurimäki, Jari Äikäs ja Timo Niemelä. Kuva: Heli Rahkonen

Juupajoelta Parvelan Retua Forssan Kuninkuusraveihin kannustamaan lähtenyt fanijoukko on seurannut Retun matkaa alusta saakka.

Lue myös: ”Onhan tämä kaikkien suomenhevosomistajien ja -kasvattajien suurin unelma” – Parvelan Retu on toinen valmennettava, jonka kanssa Petri Laine pääsee Kuninkuusraveihin

– Syntymästä asti, täsmentää Mari Muurimäki.

Tältä pohjalta Jari Äikäs pitää Retun voittoa varmana. Sitä se on myös Anneli Äikkään, Timo Niemelän sekä Mari ja Ari Muurimäen mielestä.

– Epäilen, että se voittaa kaikki matkat. Sille on nyt varmaan viimeinen silaus tehty, sanoo Ari Muurimäki.

Taikasana Parvelan Retun menestykseen ovat fanien mielestä taustajoukot. Fanit kuvailevat Retua ajatuksella tehdyksi kokonaisvaltaiseksi paketiksi ja poikkeuksellisen terveeksi hevoseksi.

– Parvelan Retu on malliesimerkki siitä, että kun hevonen hoidetaan hyvin, se lähtee menestymään. Ruokinta kohdallaan, olosuhteet kohdallaan, valmennus kohdallaan, lihashuolto varsasta asti kohdallaan, listaa Mari Muurimäki.

Hän nostaa jalustalle vielä hevosen kestävyyden ja voitontahdon.

– Sen näkee aina takakaarteessa, että sillä on halu voittaa.

Parvelan Retun fanien mielestä hevosen taustajoukot ovat menestyksen avain. – Parvelan Retu on malliesimerkki siitä, että kun hevonen hoidetaan hyvin, se lähtee menestymään, sanoo Mari Muurimäki (vas.). Kuva: Heli Rahkonen

”Karva kiiltää ja lihakset pullistelevat”

Kuninkuuskisan kovimpana vastustajana Parvelan Retulle fanit pitävät kaksi edellistä kuninkuutta vienyttä Evarttia.

– Ovat ne kaikki hyviä, Jari Äikäs sanoo.

– Ja kaikki sinne pääsevät kyllä sen arvostuksen ansaitsevat. Taustajoukot ovat tehneet hyvää työtä, ja hevoset ovat lahjakkaita. Vaikka olemme ehdottomasti Retun takana kaikki, onhan se silti kiva nähdä niitä muitakin hevosia ja niiden onnistumisia, Mari Muurimäki jatkaa.

Hän kuvaileekin ravikannustamista hyväntuulisena pilkettä silmäkulmassa -meininkinä. Hevosten voimaa ja fyysisyyttä on hieno seurata.

– Onhan se jotenkin upean näköistä, kun Retullakin karva kiiltää ja lihakset pullistelevat. Ja sitten on se tietty äänimaailma, kun kaviot kopsaavat. On se tuoksu ja tunnelma, Mari Muurimäki fiilistelee.

Ari Muurimäki, Timo Niemelä, Mari Muurimäki, Jari Äikäs ja Anneli Äikäs valmiina lähtöön. Jos joskus ovatkin Kuninkuusravit jääneet väliin, eivät mistään hinnasta tällä kertaa. Kuva: Heli Rahkonen

Vieskerin urilla

Fanit vertaavat Parvelan Retua jo ravilegenda Vieskeriin.

– Viesker on ollut se ykkönen, mutta Retu pystyy menemään Vieskerin jalanjälkiä, Jari Äikäs sanoo.

Myös entisiä kuninkaallisia tapaa käydä esittäytymässä Kuninkuusraveissa.

– Olihan se ihan mieletön fiilis, kun Viesker tuli. Aika moni minä mukaan lukien itki, kun näki sen. Hevoset herättävät niin suuria tunteita. Joissain hevosissa, kuten Vieskerissä, oli se karisma.

Itseluottamusta ei puutu myöskään Parvelan Retun fanipaidoista. Tsiigaat voittajaa, lukee Ari Muurimäen paidanselässä. Jari Äikäs ja Timo Niemelä vannovat myös Retu-lippisten nimeen. Kuva: Heli Rahkonen

Lisäjännitystä totoamalla

Kuninkuusraveissa koko porukka on vakiokävijöitä, Jari Äikäs jo 70–80-luvulta. Muurimäet ovat käyneet kymmenkunta vuotta. Niemelälle reissu on nyt kolmas.

He vertaavat Kuninkuusraveja festareihin, joissa nautitaan tunnelmasta, esiintyjistä ja hyvästä ruuasta. Retun puolesta aiotaan myös pelata.

– Pienillä panoksilla tototaan. Se tuo sitä jännitystä, Mari Muurimäki kertoo.

Kannustushuutoa Retulle ei vielä ole takataskusta heittää, mutta ennen ensimmäistä starttia sellainenkin luvataan vielä kehitellä. Orivedeltä saadaan vahvistusta juupajokelaiseen kannustusjoukkoon, ja banderollejakin kuuluu olevan tulossa.

– Retulla on kovin huutosakki mukana, fanit uskovat ja lähettävät kiitoksensa Retun taustajoukoille, että saavat kantaa yllään Retun fanipaitoja ja -lippiksiä.

Jännitystä on luvassa koko viikonlopuksi. Kuninkuuskilpailun päätösmatka ajetaan sunnuntaina alkuillasta.

– Kun kaverin hevonen juoksee, se jännittää yhtä paljon kuin oman hevosen juoksu.

Äikkäät, Muurimäet ja Niemelä tietävät, mistä puhuvat, sillä heillä kaikilla on ravihevosia. Muurimäen tilalla on myös Parvelan Retun jälkeläisiä.

Jari Äikäs on seurannut alusta asti Parvelan Retun matkaa huipulle. Kuninkuusraveissakin hän on käynyt vuosikymmenet. Kuva: Heli Rahkonen

Leave a Comment