Vielä kerran ilmastosta

Luin mielenkiinnolla saamaani vastinetta keskustan Veli-Matti Vanhaselta. Hän onnistui kirjoituksessaan allekirjoittamaan huomattavan osan toteamuksistani ja lisäksi osoitti (ilmeisen tahtomattaan), kuinka huteralle ja kansalaisille kalliille pohjalle ilmastoideologia on rakennettu.

Lue lisää:

Sami Kymäläinen: Ilmasto- ja ympäristötoimissa tulee muistaa realismi

Veli-Matti Vanhanen: Kymäläisen ilmastoposeerausta

Vastineessa perusteltiin muun muassa HINKU:un kuulumisen erinomaisuutta sillä, että siihen kuuluu muitakin. Tämähän ei kerro yhtään mitään sopimuksen toimivuudesta, tai sen suorista ja välillisistä kustannuksista kuntalaiselle. Ei makeisten syömisen suosiokaan ole osoitus siitä, että karkki on hyväksi ihmisille.

Vanhanen kirjoitti, että vastustan raivokkaasti aurinkopaneeleita. Näin ei ole, peräänkuulutin järkevää taloudenpitoa. Kritisoin kunnissa vallalla olevaa ajattelua, jossa valtiolta saatava tuki tekee maagisesti asioista kannattavia ja järkeviä. Vanhanen osoittaa tuon kritiikkini täysin oikeaksi perustellessaan omaa kantaansa nimenomaan valtiolta saatavalla energiatuella.

Vanhaselle tiedoksi: Valtion verotulot kerätään ihan niiltä samoilta autoilijoilta, työssäkäyviltä, eläkeläisiltä ja yrityksiltä kuin kuntienkin verotulot. Rahan kerääminen ensin autoilijalta valtiolle ja sitten sen saman rahan antaminen kuntien aurinkopaneeleihin ei tee niistä paneeleista kannattavia, vaikka Vanhanen niin väittääkin.

Erityisen riemastuttava oli Vanhasen kirjoituksen lopussa ollut vuoden 2016 tilasto Kiinan ja Suomen hiilipäästöistä per capita. Niiden ero oli jo tuolloin kohtuullisen pieni. Viidessä vuodessa suomalaisten hiilijalanjälki on pienentynyt tai pysynyt samana. Kiinalaisten sen sijaan on jatkanut kasvamistaan.

Wikipedian mukaan ero päästöissä per capita oli viime vuonna 10 %. Eli 9 suomalaisen päästöt vastaavat 10 kiinalaisen päästöjä. Pidän erikoisena, että nimenomaan Keskustan ehdokasta täytyy muistuttaa siitä, että suomalaiset elävät puolet vuodestaan kylmässä ja pimeässä, toisin kuin valtaosa kiinalaisista. Myös Suomen pitkät välimatkat eivät tunnu päässeen Vanhasen laskuihin. Ja noin lopuksi, kiinalaisia on tällä hetkellä 1440 miljoonaa. Suomalaisia 5,5 miljoonaa.

On erinomaisen hyvä, että puolueiden edustajat pääsevät ennen vaaleja perustelemaan ja jakamaan näkemyksiään julkisesti. Näin äänestäjät pääsevät itse seuraamaan, ketkä ajavat suomalaisten ja orivesiläisten asiaa ja keiden vaakakupissa painaa enemmän ideologia ja maailmanparannus muiden rahoilla.

Sami Kymäläinen

kuntavaaliehdokas (ps.)

Leave a Comment