Ilmasto- ja ympäristötoimissa tulee muistaa realismi

Ympäristöstä tulee pitää huolta. Luonto on elintärkeä osa suomalaista ja orivesiläistä identiteettiä.

Ilmaston- ja ympäristönsuojelusta on kuitenkin tullut päättäjille eräänlainen taikaseinä. Taikaseinällähän tarkoitetaan asiaa, johon löytyy aina rajaton määrä rahaa ja jonka rahoittamiseen liittyvät asiat eivät ole mistään muualta pois.

Tosielämä ei valitettavasti tue tuota taikaseinä-ajattelua. Vastuullisessa taloudenpidossa lasketaan aina saatu hyöty ja maksettu hinta. Oriveden innokkuutta lähteä eturintamassa erilaisiin ilmasto- ja ympäristösopimuksiin on siis hyvä myös tarkastella kriittisesti ja tarvittaessa kyseenalaistaa.

Orivesi on liittynyt viime vuosina muun muassa kuntien energiatehokkuussopimukseen ja hiilineutraalien kuntien HINKU-sopimukseen. Näitä sopimuksia käytetään nyt perusteena päätöksenteolle kunnan rahojen käytöstä.

Sopimuksia tehtäessä julistetaan aina, että liittyminen ei maksa mitään ja kyseessä olevan pelkkä tahtotilan osoitus. Päätöksenteossa nuo sopimukset kuitenkin ohjaavat kaupungin hankintoja ja toimia pitkälle tulevaisuuteen.

Jos toimet ovat kustannustehokkaita ja järkeviä, ne saavat ehdottoman kannatukseni. Vastustan kuitenkin veronmaksajien rahoja käyttöä toimiin, jotka eivät ole välttämättömiä tai taloudellisesti järkeviä.

Valitettavasti kaikki eivät ajattele samalla tavalla. Aikaisemmin maaseudun puolestapuhujana profiloitunut Keskusta teki jopa aloitteen siitä, että kuntalaisten tulisi osallistua ilmastotalkoisiin ja ”tehdä vastuullisia valintoja energian hankinnassa”. Mielestäni tuo kuulostaa hieman irvokkaalta vaatimukselta, kun tavallisen työtä tekevän palkasta menee jo nyt leijonanosa asumiseen ja töihin pääsemisen kustannuksiin.

Orivedellä on paljon tärkeitä kohteita, joihin käyttää veronmaksajien rahoja. Nuorten mielenterveyden ongelmat, vanhusten hoidon parantaminen ja miltei kroonisen kotihoidon työvoimapulan helpottaminen ovat muutamia esimerkkejä siitä, mihin meidän orivesiläisten rahoja voitaisiin käyttää aurinkopaneelien sijaan. Nämäkin asiat ovat arvovalintoja.

Perussuomalaisten mielestä jokaisen päätöksen tulee olla taloudellisesti perusteltu ja lisätä kaupunkimme asukkaiden hyvinvointia. Pelkästään valtiolta saatu tuki ei ole kokonaiskuvaa tarkasteltaessa kestävä taloudellinen perustelu, sillä samat veronmaksajat maksavat sekä valtion että kuntien toiminnan pyörittämisen. Maksumieheksi tulee aina lopulta se tavallinen suomalainen.

Orivesi on maaseutua, jossa suurimmat päästöjen aiheuttajat ovat maatalous ja liikenne. Keskustan aloitteesta poiketen mielestäni kaupunkimme asukkaiden ei tarvitse maksaa euroakaan enempää jäätävien polttoainekustannusten ja muiden ilmastoon ja ympäristöön liittyvien maksujen, kulujen ja kustannusten lisäksi.

Turhaan moraalipatsasteluun kuntalaisten varoilla meillä ei yksinkertaisesti ole rahkeita.

Näin lopuksi muutama karu tosiasia suhteuttamaan tilannetta: Kiina rakensi pelkästään vuonna 2020 uutta hiilivoimaa 38,4 gigawattia. Tuo on yli kaksi kertaa Suomen koko energiantuotanto vuodessa(17,7 GW vuonna 2019).

Euroopassa Saksa, Puola ja Tsekki rakensivat 2020 uutta hiilivoimaa jokainen noin yhden ydinvoimalan verran.

Noita ei aurinkopaneeleilla ja tavallisen suomalaisen ihmisen arkea kurjistamalla kompensoida.

Sami Kymäläinen

kuntavaaliehdokas (ps.)

Leave a Comment