Oriveden kaupunginvaltuustossa kuultiin maanantaina kaksi puheenvuoroa, joissa heitettiin jopa vahvoja syytöksiä siitä, että valitusoikeutta käytetään kaupungissa väärällä tavalla.
Valitusten teolle voi toki löytyä monia motiiveja, mutta yksi asia on täysin selvä. Kuntalaisen oikeus valittaa mielestään virheellisistä päätöksistä perustuu lakiin. Tätä oikeutta ei voi ottaa keneltäkään pois.
Kuntalainen, yritys, yhdistys tai muu toimija voi tehdä myös oikaisuvaatimuksen kunnan viranomaisen, viranhaltijan tai toimielimen päätöksestä. Vaatimuksen tuloksena päätös voi muuttua tai sitten ei. Jos oikaisua vaatinut on vieläkin tyytymätön, voi hän tehdä päätöksestä valituksen hallinto-oikeuteen.
Totta kai se ottaa päähän, kun kaupungin ja kunnan asiat eivät tunnu etenevän pitkiksi venyvien valitusprosessien vuoksi. Syyttävää sormea ei kuitenkaan kannata nostaa tai edes moittia niitä, jotka valituksen tekevät. Heillä on siihen laillinen oikeus. Valitusten käsittely on hidasta ja sen vuoksi kuluu paljon kallisarvoista aikaa hukkaan, kun toimissa ei voida edetä. Byrokratian hitaus ei kuitenkaan ole valituksen tehneiden vika.
Kunnan päätöksistä valittamisen oikeutta ja mahdollisuutta ei pidä poistaa. Se on kuitenkin yksi väylä, jonka kautta mahdolliset epäkohdat voidaan nostaa esiin. Valittaminen on yksi osa demokratiaa, aivan kuten oikeus äänestää vaaleissa sitä omaa suosikkiaan.