Terveys ja talous edellä koronakriisissä

Kiina aivasti ja miljoonat ihmiset sekä maailmantalous sairastuivat. Sairaudet ovat inhimillisesti vähintään ikäviä ja pahimmillaan jopa elämän ja kuoleman kysymyksiä.

Koronalla on harmiksemme terveysvaikutusten lisäksi laajoja muitakin seurauksia. Suurella todennäköisyydellä se on jo käynnistänyt jonkin asteisen taantuman ainakin länsimaissa. Yrityselämän lisäksi tämä taantuma leviää myös julkiseen talouteen. Toivottavasti pandemian leviämisen estämiseksi käynnistetyt toimenpiteet ympäri maailman purevat odotettua paremmin.

Näyttää varmalta, että terveyskriisiä seuraa pitkä talouskriisi, joka vaikuttaa useaan meistä ihmisistä. Hääviä ei ole rajoitustoimien ja niukkuuden kanssa eläminen, etenkin kun epävarmuus kalvaa siitä, kauanko näin pitää edetä.

Asialla on toki myös puolensa. Nykyajan hektisenä, jatkuvan suorittamisen aikana, voi kuitenkin tehdä paljon sellaista, jota ei ehkä muuten tekisi. Pysähtyminen ajattelemaan ei koskaan ole myöskään turhaa. Tällaisissa kestävyyttä vaativissa ”lajeissa” ja tiukassa paikassa ihminen onneksi löytää itsestään uusia ulottuvuuksia. Tärkeää on, että pysymme yhtenäisinä ja tuemme toinen toisiamme.

Tätä kirjoittaessa voi todeta, että koronakriisissä ollaan Suomessa ja Oriveden seudulla toistaiseksi selvitty kansainvälisesti verrattuna hyvin, vaikka jokainen menehtynyt ja vakavasti sairastunut on tietysti liikaa. Tilanne voi myös vielä muuttua, mutta onneksi tiukat rajoitustoimet kuten ikäihmisten kotikaranteeni, yleisötilaisuuksien rajaukset, ravintoloiden sulkemiset, Uudenmaan eristäminen ja moni muu ovat johtaneet siihen, että tartuntojen leviämistä on pystytty hillitsemään.

Tärkeää on, että jaksamme ja tahdomme noudattaa näitä sinänsä perusoikeuksiakin uhmaavia rajoitteita. Ne on kuitenkin määritelty meidän jokaisen eduksi. Tehohoitopaikkoja on rajallisesti, ja jos pandemiaa ei saa kokonaan pysäytettyä, sitä voidaan kuitenkin hallitusti hillitä.

Taloustilanne on monessa yrityksessä tällä hetkellä kireä. YT-neuvotteluiden piirissä on tällä hetkellä yli 300 000 suomalaista. Suurimmat ongelmat ovat pienissä yrityksissä, jotka eivät edes ole yt-lain piirissä. Aamulehden mukaan pelkästään Pirkanmaalla on tällä hetkellä lähes 2 000 lomautettua ja luku nousee koko ajan. Onneksi eduskunta on jo hyväksynyt useita lakiesityksiä ja määrärahalisäyksiä, joilla elinkelpoisia yrityksiä pyritään auttamaan kriisin yli.

Näin paikallisestikin meidän kannattaa muistaa, että jos vain pystymme, niin pienetkin ostokset ja hankinnat kannattaa kohdistaa paikallistalouteen ja paikallisten yritysten tukemiseen. On tärkeää, että monet palvelumme saisivat jatkumon tämän hankalan ajanjakson jälkeenkin.

Kriisin keskellä on hyvä kuitenkin muistaa myös se, että vaikka valtiomme ja kotikaupunkimmekin talous tulee kärsimään, ja varmasti niin valtion hallitus kuin kaupunginhallituskin joutuvat ohjelmiaan tarkastelemaan, mikään kriisi ei kestä ikuisesti. Hiljalleen kuluttajat uskaltavat ja pystyvät kulumattamaan ja yritykset työllistämään sekä investoimaan.  Terveys edellä ja rauhassa on edettävä.

Kotikaranteeniin toivotan jokaiselle voimia. Samoin heille, jotka tekevät jatkuvasti tärkeää pakollista työtä meidän kaikkien eteen. Vaikka rajat ovat nyt kiinni, älkäämme sulkeko mieliämme. Vielä koittavat avoimemmat ajat!

Erästä arvostamaani edesmennyttä presidenttiä lainaten: ”ellemme varmuudella tiedä, kuinka tulee käymään, olettakaamme, että kaikki käy hyvin.”

Jussi Viljanen

työfysioterapeutti, yrittäjä

Oriveden kaupunginvaltuuston puheenjohtaja (kok.)

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?