Hello Teenager: Rohkeasti lukioon, kehottaa opiskelijakunnan puheenjohtaja Kaisla Moilanen

Kaisla Moilanen
Kaisla Moilanen on lukion opiskelijakunnan puheenjohtaja. Kuva: Kaisla Moilasen kuva-arkisto

Viime aikoina on ollut paljon esillä lukiolaisten lisääntyvä ja jatkuva uupuminen. Yläkoululaiset hakivat juuri yhteishaussa jatkokoulutukseen. Monia varmasti mietitytti, onko lukio liian rankka heille.

Yläkoululaiset voivat sosiaalisessa mediassa tai lähipiirissään törmätä keskusteluun nykylukion rasittavuudesta. Tämä ei mielestäni saa olla pelote tai syy, miksi ei haeta lukioon. Uupuminen on hyvin yksilöllöistä ja ehdottomasti suurin osa selviää lukio-opinnoistaan ilman uupumista.

Pitää paikkansa, että lukio vaatii työtä. Mutta kyllä siitä työstä selviää. Itse en ole kokenut lukiota liian rankaksi paikaksi, mutta ymmärrän hyvin, jos joku niin kokee.

Mielestäni paras tapa toimia on pistää asiat tärkeysjärjestykseen ja pohtia, mihin kannattaa panostaa tai käyttää eniten aikaa lukio-opinnoissa.

Minua on auttanut se, että panostan aineisiin, jotka minua kiinnostavat eniten. En ota stressiä päättöviikoista (entinen koeviikko) tai täydellisistä arvosanoista. Päättöviikot tulevat ja menevät – niihin lukiossa tottuu. Eikä maailma siihen kaadu, jos joku koe ei onnistu parhaimmalla tavalla.

Pidän erityisesti siitä, että saan käydä lukiota täällä Orivedellä. Minulla ovat säilyneet samat ystävät, jotka olivat ystäviäni jo yläkoulussa. Koulumatkani on lyhyt. Minun ei tarvitse käyttää aikaani koulun ja kodin välisen matkustamiseen, joten minulle jää vapaa-aikaa, jota voin käyttää koulutöiden lisäksi myös harrastuksiin, perheen ja ystävien kanssa olemiseen tai vaikka työssä käymiseen.

Oriveden lukion iso etu on myös loistava kansainvälisyysohjelma, joka tarjoaa mahdollisuuksia opintomatkoihin ja opiskelijavaihtoon.

Koen, että tärkeää olisi  kannustaa ihmisiä lukio-opintoihin eikä pelotella lukion vaativuudella. Kenenkään ei pidä ajatella, etteikö pärjäsi. Mielestäni jokainen, joka tosissaan lukioon haluaa, myös pärjää lukiossa.

Kaisla Moilanen

Oriveden lukion

opiskelijakunnan pj