Vauhtijuhlaa on luvassa sunnuntaina Orivedellä – jääradan SM-osakilpailussa Hiedassa kisakuskin uran aloittaa myös 12-vuotias Jerkka Saarinen Orivedeltä

Jäärata-ajot
Luokan SM A450 lähtökiihdytys Hiedassa talvella 2022 näytti tällaiselta. Kuva Tapani Nero

Moottoripyörien jääradan SM-sarja on päässyt hyvään vauhtiin.

Ensimmäinen osakilpailu ajettiin parisen viikkoa sitten Seinäjoella ja toinen osakilpailu ajetaan nyt sunnuntaina Oriveden Moottorikerhon järjestämänä Asemanseudulla Hiedassa.

Lue myös: Oriveden jääradan SM-kisalla on pitkä perinne – ensimmäisen kerran moottoripyöräilijät kilpailivat Hiedan radalla mestaruudesta vuonna 1964

Mukaan on ilmoittautunut noin 80 ajajaa. He kilpailevat seitsemässä eri luokassa ja kilpailulähtöjä päivän aikana on kymmenen.

SM-pisteistä ajetaan Junior-, A250- ja A450-luokissa. Suomen Cup -luokkia ovat 125 ja Master, joka on entinen veteraanien luokka.

Lue myös: Kovasti odotetuissa Hiedan jäärata-ajoissa oli noin 800 kävijää – Oriveden oma poika Teppo Sulonen ei kisaansa kovin suuria tavotteita tällä kertaa asettanut

Seinäjoen osakilpailun perusteella sunnuntaina on luvassa tasaisia ja jännittäviä kisalähtöjä Hiedan leveällä ja noin 1 500 metriä pitkällä jääestradilla.

Radalla nähdään kokeneita jääratataitureita ja nuoria innokkaita haastajia.

– Eri ikäpolvien kohtaaminen jääradalla tarjoaa jännittäviä kamppailuja, Oriveden kisan järjestäjät ennakoivat.

Mika Kallio kisaa kahdessa luokassa

Luokkaa A250 johtaa nuori crossari Viktor Leppälä voitettuaan molemmat lähdöt Seinäjoella.

Toisena luokassa on todella kokenut MotoGP-ratojen taituri, Valkeakosken Mika Kallio. Eroa kärkikaksikon välillä on vain kahdeksan pistettä.

Kolmantena on parin viime kauden mitaliajaja Ossi Ojala. Kovaa taistelua luokan voitosta on siis luvassa.

Jääradan ”kuninkuusluokassa” A450 kärki on vielä kokeneitten ”jääkettujen” hallussa.

Pisteissä kärjessä ovat tasapistein 23 flat trackin kaksinkertainen maailmanmestari, Mäntyharjun Lasse Kurvinen ja jo mainittu Mika Kallio, joka on vuosikymmenien aikana voittanut Orivedellä useita kertoja.

Kolmantena pisteissä on muutaman vuoden takainen mestari Mikko Koskinen.

Hallitseva mestari Ossi Rantala on tässä vaiheessa neljäntenä, ainoastaan viisi pistettä kärjestä. Rantala suorittaa parhaillaan varusmiespalvelusta Kainuun prikaatissa. Onko talviset harjoitukset kainuulaismetsissä antaneet lisävauhtia, se nähdään sunnuntaina.

Mukana pienen tauon jälkeen on myös jääratojen mestareiden mestari, Kari Vehniäinen Konnevedeltä.

Juniorluokassa on mukana nuoria ajotaitureita 10 ikävuoden molemmin puolin. Luokkaa johtaa kahdella voitolla Aatos Pirttinen. Toisena ja haastajana on Eetu Aronen. Molemmat ovat toisen polven jäärata-ajajia. Isät ovat voittaneet myös Orivedellä.

Jäärata-ajot
Orivesiläinen Jerkka Saarinen on harjoitellut aktiivisesti. Sunnuntaina hän starttaa ensimmäiseen jääratakisaansa. Kuva: Oriveden Moottorikerho

Oriveden ajajia myös viivalla

Luokassa B450 kilpailevat kokeneet orivesiläiset Rami Kolu ja Mikko Lindberg. Lindberg on tehnyt tälle kaudelle rohkean siirron ja vaihtanut pyörän merkkiä: keltainen Suzuki on vaihtunut punaiseen Hondaan.

Lindberg oli kauden avauksessa Seinäjoella kymmenes. Hiedan ratamestari Kolu oli jo hienosti kuudentena, sitten lipsahti ja tuli kaatuminen ja keskeytys.

SM Junior -luokassa nähdään myös OrMK:n värejä, kun 12-vuotias Jerkka Saarinen aloittaa jäärata- ajajan uransa kotikisoissa. Hän on harjoitellut aktiivisesti ja hakenut vauhtia isompien pyörien ja kokeneiden ajajien joukossa.

Jäärata-ajojen harjoitukset ja aika-ajot ajetaan sunnuntaina jo heti aamupäivällä. Varsinaiset kisalähdöt alkavat puoliltapäivin.

Kari Rannanautio

Leave a Comment