Oriveden jääradan SM-kisalla on pitkä perinne – ensimmäisen kerran moottoripyöräilijät kilpailivat Hiedan radalla mestaruudesta vuonna 1964

jäärata-ajot
Avara ja talvista moottoripyöräurheilua ylistyvä näkymä Oriveden satamalahden jäällä, missä pitkän jääradan SM-kilpailusarjan viimeinen osa ajettiin Oriveden Moottorikerhon toimiessa kohottavan tilaisuuden isäntänä. Rata oli hyvin suunniteltu ja riittävän leveä, mutta lämpöisesti helottava kevätaurinko sulatti jäänpinnan liukkaaksi, mikä seikka ei kuitenkaan näyttänyt haittaavan mestaruuserän tyylikästä ajoa. Kilpailun ylivalvoja Tauno Olavi Salomaa johtaa kuvassa orkesteria. Näin kirjoitti Moottoriurheilu-lehti Oriveden kisasta kevätalvella 1964. Kuva: Kari Rannanaution leikekirja

Oriveden Moottorikerho on järjestänyt jäärata-ajoja vuodesta 1950 alkaen. Tuolloin jääradalla ajettiin autoilla ja moottoripyörillä.

Aluksi ajot järjestettiin Kirkkolahdella. Vuodesta 1956 alkaen jäällä on kisattu Asemanseudulla Hiedassa ja siellä kisat järjestetään edelleenkin. Poikkeuksena olivat parit kilpailut 1970-luvun lopulla vielä Kirkkolahdella ja Nihualla.

Moottoripyörien pitkän jääradan Suomen mestaruudesta ajettiin Orivedellä ensimmäisen kerran talvella 1964 niin sanotuilla raspatuilla renkailla. Nastarenkailla on kilpailtu Suomen mestaruudesta vuodesta 1966 alkaen.

Vuonna 1964 Oriveden Moottorikerho järjesti kauden viidennen eli viimeisen osakilpailun hienossa keväisessä säässä 22.3.1964. Mestariksi luokassa alle 250 ksm kruunattiin turkulainen Jaakko Lehmuskoski. Kolmas oli tuleva TT:n ensimmäinen suomalainen maailmanmestari Jarno Saarinen, joka tuolloin oli myös ajamassa Orivedellä.

Vuosikymmenien saatossa lukuisat suomalaiset moottoripyöräilyn maailmanmestarit ja mitalistit ovat hakeneet vauhtia kesän kilparadoille Oriveden SM-jäältä. Heitä ovat olleet TT/RR-puolelta Teuvo Länsivuori, Pentti Korhonen ja Mika Kallio sekä sivuvaunujen MM-matkustaja Kirsi Kainulainen.

Myös motocrossin nelinkertainen MM-ajaja Heikki Mikkola ja maaradan maailmanmestari Joonas Kylmäkorpi ovat ajaneet Orivedellä. Uransa jälkeen jäällä on nähty parikin enduron maailmanmestaria.

Kerhomme jääradan historiaan kuuluu ehdottomasti jääratojen taituri Konnevedeltä, Ilkka Heinäaho. Hän on kilpaillut Orivedellä viidellä eri vuosikymmenellä.

Oriveden Moottorikerho on ainoa ja vanhin edelleen jääradan SM-osakilpailuja järjestävä kerho. Tänä vuonna Hiedassa kilpaillaan SM-pisteistä helmikuun viimeisenä sunnuntaina Huoltopalvelu Reijo Saarinen SM-Jäärata merkeissä.

Tuleva SM-osakilpailu on myös tavallaan moottoripyörien jääradan SM-sarjan 60-vuotisjuhlakilpailu.

Kari Rannanautio

jäärata-ajot
Jääradan SM-kilpailun 22.3.1966 luokan alle 250 palkitut kuvattiin myös Oriveden Sanomiin. Vasemmalta toiseksi tullut Jarno Saarinen, voittaja Jaakko Lehmuskoski, kolmas Seppo Pönni sekä neljäs Lars Rosvall. Kuva: Kari Rannanaution leikekirja

Leave a Comment