Ylä-Hämeen Taiteilijaseuran Taiteilijoiden talvi -näyttelyssä nähdään 19 eri taiteilijan kädenjälkeä – nimestä huolimatta esille sai tuoda kesäisiäkin töitä

Ylä-Hämeen Taiteilijaseuran sihteeri Maritta Karnola-Saikkonen esitteli seuran näyttelyä Auvisen vintillä. Taustalla on taiteilijan omia teoksia. Kuva: Minttu Kokko

– Vaikka nimi on Taiteilijoiden talvi, on tänne saanut tuoda kesäisiäkin töitä, Ylä-Hämeen Taiteilijaseuran sihteeri Maritta Karnola-Saikkonen sanoo.

Seuran taiteilijoiden teoksia yhteen kokoava näyttely on avoinna 13.2–2.3. Oriveden Taitokeskuksen yläkerrassa.

– Näyttelyn suosio yllätti: mietin, saadaanko kaikki taulut mahtumaan tänne.

– Tämä on hienosti koottu, ja taiteilijat ovat olleet tyytyväisiä.

Näyttelyssä on kaiken kaikkiaan 19 taiteilijan töitä. Myös sihteeri on tuonut omiaan näytille kiitettävän määrän.

– Olen taiteillut koko ikäni, mutta viime vuoden puolella aloitin toden teolla taiteilijanurani uudestaan, Karnola-Saikkonen kertoo.

Nuorempana Karnola-Saikkonen teki esimerkiksi muotokuvamaalauksia ja nukkeja. Eläkkeellä on kiinnostanut muun muassa akryylimaalaus.

Tällä hetkellä taiteilija on innostunut etenkin hartsista, joka antaa kuvalle kiiltävän pinnan. Sitä on käytetty maalia ja siemenhelmiä yhdistävissä töissä. Tauluissa on lintuja: kolibri, töyhtöhyyppä ja harjalintu.

– Minulle on tärkeää keksiä aina jotakin uutta.

Näyttelyn työt on sijoiteltu muun muassa värin mukaan. ”Olen halunnut, että punainen lanka säilyy”, sihteeri kertoo. Kuva: Minttu Kokko

Seurassa saa tuoda omaa taidetta näkyviin

Ylä-Hämeen taiteilijaseura pyrkii pitämään vuosittain näyttelyn Oriveden kirjastolla. Joka toinen vuosi seura järjestää kesänäyttelyn Kallenaution kestikievarissa Juupajoella.

– Yritämme ainakin 1–2 kertaa vuodessa järjestää jäsenille mahdollisuuden tuoda teoksiaan esille, Karnola-Saikkonen sanoo.

Lisäksi Oriveden Palvelutalon näyttelytilassa on esillä kahden kuukauden välein vaihtuvan seuran taiteilijan töitä. Näyttelyhuone on avoinna arkisin kello 9–15.

Lue myös: Automaaleilla nykytaidetta luova Sanna Voimanen antaa elämän kuljettaa – “Tykkään, että asioita tapahtuu vahingossa”

Tällä hetkellä seurassa on 55 jäsentä. Heistä seitsemän on kunniajäseniä ja kolme kannatusjäseniä.

– Suurin osa ei ole taidekouluja käynyt. Osa järjestää välillä yksityisnäyttelyitä, sihteeri kertoo.

Yhdistyksen jäsenvalinta tapahtuu sen vuosi- ja syyskokouksissa. Vain hyväksytyt taiteilijajäsenet voivat osallistua yhteisnäyttelyihin. Yhdistyksen hallitus voi myös valita kannattajajäseniä, jotka saavat osallistua muihin tapahtumiin.

– Kokoukseen tuo näytille pari, kolme taulua.

Nähtävillä on esimerkiksi akryylimaalauksia, keramiikkaa ja sekatekniikalla tehtyjä töitä. Kuva: Minttu Kokko

Taiteilijoiden talvi -näyttelyssä mukana ovat taiteilijat Erkki Ehrola, Terttu Häyrinen, Annikki Jääskelä, Maritta Karnola-Saikkonen, Mirjam Kiiski, Birgitta Koivumäki, Taina Koskinen, Pirjo Kuulusa, Anneli Lehtimaa, Leila Lehtonen, Paula Lyhteilä, Ida Lylyoja, Heli Meronen, Vesa Peltomaa, Raili Rannikko, Jaana Saarinen, Miia Siren, Sanna Voimanen ja Timo Musturi.

Näyttelyiden lisäksi vuonna 1968 perustettu Ylä-Hämeen taiteilijaseura järjestää esimerkiksi retkiä ja kursseja.

Leave a Comment