Puuseppä, moniosaaja Tero Lehtilä pitää nikkarointipajaa Hirsilän kylätalon puutyöluokassa keskiviikkoiltaisin. Nikkarointipajalla jokainen osallistuja saa tehdä omia puutöitään omaan tahtiinsa.
Orivedelle Lehtilä muutti viime vuoden syksyllä ja silloin hän etsi myös verstastilaa puutyöharrastukselleen.
Lehtilä soitti ensin Oriveden kampukselle, mutta siellä ei ollut sillä hetkellä tilaa. Hirsilän vanhalta koululta löytyi sopiva tila puutyöluokan viereisestä huoneesta.
– Nikkarointipaja lähti liikkeelle kyläyhdistyksen mietinnästä, mitä verstaani viereisessä isossa puutyöluokassa voisi pitää, kun se oli vapaana. Opettajana työskennellessäni pajan ohjaaminen tuntui mukavalta oheistoiminnalta oman harrastukseni ohessa. Nikkarointipajalle mahtuu vielä porukkaa, Lehtilä kertoo.
Nikkarointipajalla huonekaluja ja muita kalusteita entisöidään rauhalliseen tahtiin. Lehtilä neuvoo entisöijiä tarvittaessa.
– Täällä meillä on laaja ikäskaala, lapsista ikäihmisiin asti. Jotkut tekevät puutöitään ihan itsenäisesti, mutta tarvittaessa neuvon. Itsekin samalla rakentelen viereisessä huoneessa, omalla vuokratyöverstaallani, joten olen aina saavutettavissa apua varten, Lehtilä kertoo.
Terapiaverstaalla saa rentoutua
Lehtilä kulkee Orivedeltä Tampereelle päivittäin työhönsä ammatillisena erityisopettajana. Hän kokee puuverstaalla nikkaroinnin olevan hänelle itselleenkin rentoa pään nollaamista.
– Kyllä työpäivän päätteeksi on mukava tulla tänne rentoutumaan ja tekemään jotain fyysistä, Lehtilä toteaa.
Lehtilä kutsuu verstastaan terapiaverstaaksi. Puuverstaalla vallitseekin rento tunnelma: radio soi taustalla ja syksyiset lehdet koristavat Hirsilän vanhan koulun ikkunoista näkyvää maisemaa.
– Olen verstaalla tehnyt huonekalujen entisöintiä ja ruiskumaalaustöitä sekä esimerkiksi valaisimia vanhasta puhelimesta ja kuplavolkkarin mittaristosta. Vähän kaikkea, mikä ajatus sitten milloinkin sattuu tulemaan, Lehtilä hymähtää.
Tero Lehtilä on tehnyt laserpolttokoneella isänsä Jaakko Lehtilän kuvan vanerille. Kuvaan liittyy tarina Jaakko Lehtilän lapsuudesta.
– Isäni kuva on otettu patsaasta, jonka mallina hän on ollut vuosina 1956–1957. Isäni oli silloin kesän Kankaanpäässä taiteilija Kauko Räikeen luona. Patsas on Porissa 400-vuotiskodin pihalla edelleen, jonne se pystytettiin vuonna 1959.
Vanerille kuva tehdään siten, että tietokoneelle syötetään kuva ja sitten laser polttaa sen tietokoneohjauksella vanerille.
– Laserpolttokoneella pystyy tekemään käyntikortteja ja kaikkea muutakin, esimerkiksi leikkaamaan ohutta vaneria, toteaa Lehtilä.
Kädentaitajia Lehtilältä löytyy suvustaan ja siksi hän itsekin sai intoa opiskella puusepäksi.