Orivedelle muuttanut puuseppä löysi työtilan itselleen Hirsilän kylätalolta – siellä hän pitää nyt myös nikkarointipajaa, johon kuka tahansa on tervetullut

Tero Lehtilä
Tero Lehtilä pitää nikkarointipajaa Hirsilän vanhalla kyläkoululla, nykyisellä kyläyhdistyksen talolla, keskiviikkoiltaisin. Lehtilän oma vuokraverstas on samassa rakennuksessa. Kuva: Mirkka Tuominen

Puuseppä, moniosaaja Tero Lehtilä pitää nikkarointipajaa Hirsilän kylätalon puutyöluokassa keskiviikkoiltaisin. Nikkarointipajalla jokainen osallistuja saa tehdä omia puutöitään omaan tahtiinsa.

Orivedelle Lehtilä muutti viime vuoden syksyllä ja silloin hän etsi myös verstastilaa puutyöharrastukselleen.

Lehtilä soitti ensin Oriveden kampukselle, mutta siellä ei ollut sillä hetkellä tilaa. Hirsilän vanhalta koululta löytyi sopiva tila puutyöluokan viereisestä huoneesta.

– Nikkarointipaja lähti liikkeelle kyläyhdistyksen mietinnästä, mitä verstaani viereisessä isossa puutyöluokassa voisi pitää, kun se oli vapaana. Opettajana työskennellessäni pajan ohjaaminen tuntui mukavalta oheistoiminnalta oman harrastukseni ohessa. Nikkarointipajalle mahtuu vielä porukkaa, Lehtilä kertoo.

Lue myös: Linnunpöntöt valmiiksi sukkelasti, sitten palloa potkimaan – HiihtolomaHässäkkä vetää hyvin alakouluikäisiä kylätalolle

Nikkarointipajalla huonekaluja ja muita kalusteita entisöidään rauhalliseen tahtiin. Lehtilä neuvoo entisöijiä tarvittaessa.

– Täällä meillä on laaja ikäskaala, lapsista ikäihmisiin asti. Jotkut tekevät puutöitään ihan itsenäisesti, mutta tarvittaessa neuvon. Itsekin samalla rakentelen viereisessä huoneessa, omalla vuokratyöverstaallani, joten olen aina saavutettavissa apua varten, Lehtilä kertoo.

Tero Lehtilä
Nikkarointipajassa on meneillään muun muassa keinutuolin entisöinti. Tero Lehtilä kertoo, että keinusta on ensin poistettu maalia kuumailmapuhaltimella ja taltalla rapsuttaen. Aina ei tarvitse käyttää maalinpoistoainetta. Kuva: Mirkka Tuominen

Terapiaverstaalla saa rentoutua

Lehtilä kulkee Orivedeltä Tampereelle päivittäin työhönsä ammatillisena erityisopettajana. Hän kokee puuverstaalla nikkaroinnin olevan hänelle itselleenkin rentoa pään nollaamista.

– Kyllä työpäivän päätteeksi on mukava tulla tänne rentoutumaan ja tekemään jotain fyysistä, Lehtilä toteaa.

Lehtilä kutsuu verstastaan terapiaverstaaksi. Puuverstaalla vallitseekin rento tunnelma: radio soi taustalla ja syksyiset lehdet koristavat Hirsilän vanhan koulun ikkunoista näkyvää maisemaa.

– Olen verstaalla tehnyt huonekalujen entisöintiä ja ruiskumaalaustöitä sekä esimerkiksi valaisimia vanhasta puhelimesta ja kuplavolkkarin mittaristosta. Vähän kaikkea, mikä ajatus sitten milloinkin sattuu tulemaan, Lehtilä hymähtää.

Tero Lehtilä on tehnyt laserpolttokoneella isänsä Jaakko Lehtilän kuvan vanerille. Kuvaan liittyy tarina Jaakko Lehtilän lapsuudesta.

– Isäni kuva on otettu patsaasta, jonka mallina hän on ollut vuosina 1956–1957. Isäni oli silloin kesän Kankaanpäässä taiteilija Kauko Räikeen luona. Patsas on Porissa 400-vuotiskodin pihalla edelleen, jonne se pystytettiin vuonna 1959.

Vanerille kuva tehdään siten, että tietokoneelle syötetään kuva ja sitten laser polttaa sen tietokoneohjauksella vanerille.

– Laserpolttokoneella pystyy tekemään käyntikortteja ja kaikkea muutakin, esimerkiksi leikkaamaan ohutta vaneria, toteaa Lehtilä.

Kädentaitajia Lehtilältä löytyy suvustaan ja siksi hän itsekin sai intoa opiskella puusepäksi.

Tero Lehtilä
Tero Lehtilä on tehnyt laserpolttokoneella vanerille kuvan isästään Jaakko Lehtilästä, joka on ollut pikkupoikana patsasmallina. Patsas seisoo yhä paikoillaan Porissa. Kuva: Mirkka Tuominen

Leave a Comment