Linnunpöntöt valmiiksi sukkelasti, sitten palloa potkimaan – HiihtolomaHässäkkä vetää hyvin alakouluikäisiä kylätalolle

Siinä ei kauan nokka tuhissut, kun Kasperi Vilén (oik.) sekä sisarukset Roope ja Kiira Fager nikkaroivat omat linnunpöntöt, jotka vietiin saman tien kotiin paikalleen laittoa odottamaan. Kiira kertoo lyöneensä nauloja, Roope huolehti sahaamisesta. Kuva: Anne Kotipuro

Yhteistyöllä se valmistui äkkiä, nimittäin sisarusten Kiira ja Roope Fagerin nikkaroima linnunpönttö hiihtolomaviikon alkajaisiksi. Ruokailukin tuli hoidettua siinä sivussa, ja ennen kotiinlähtöä jäi vielä aikaa potkia pihalla jalkapalloa tai keikkua pihan telineissä.

Hirsilän kylätalolla tarjotaan normaalin nuokkaritouhun lisäksi alakouluikäisille neljä tuntia tekemistä ja päiväruokailu hiihtolomapäiviin maanantaista torstaihin, sillä kaikkien vanhemmilla ei ole samaan aikaan lomaa ja keskustan tai Juupajoen harrastuksiin voi olla vaikea päästä ilman kuljetuksia. Perjantaille oli vain yksi ilmoittautunut, joten silloin toimintaa ei ole.

Janette Hiltunen on saanut ruokatiskit koneeseen. Nuorisotilojen monitoimipöytä palvelee pöytälevyä kääntämällä niin biljardin, pingiksen kuin ilmakiekon pelaajia. Kuva: Anne Kotipuro

Linnunpönttöpäivä saanee jatkoa keväämmällä

Asialla olivat lasten vanhemmat ja muut kylätalolla toimivat, ja vapaaehtoisia löytyi niin ruokia kokkaamaan kuin tekemistä järjestämään. Osallistujiakin on tullut myös Hirsilän ukopuolelta.

Tiistaina hiihtolomaviikko jatkui askartelulla osallistujien toiveiden mukaan, ja keskiviikkona piti paikalla olla seurakunnan ohjaajia, mutta sairastumisen vuoksi turvaudutaan omiin vapaaehtoisiin. Torstaina harjoitellaan selviytymistaitoja yhteistyössä Erityismetsän kanssa, ohjaajina Janette Hiltunen ja Annika Anttila.

Myös viime vuonna Orivedelle muuttanut puuseppä Tero Lehtilä käytti yhden päivän vapaaviikostaan nuorten kanssa touhuamiseen. Hän löysi Hirsilän kylätalolta itselleen puutyötilan harrastamiseen, lähinnä huonekalujen entisöintiin. Nykyinen erityisopettaja opettaa tulevia kiinteistönhuoltajia erityisammattikoulu Luovissa Tampereella.

Tarkoitus on, että ennen pönttösesonkia linnunpönttöjä nikkaroitaisiin vielä perheiden voimin lähempänä pääsiäistä. Entisöintikurssiakin on suunniteltu.

–  Tässä kyllä tarpeet ja tilat kohtasivat mainiosti, Lehtilä kiittelee.

Hänen työmatkansa lyheni huomattavasti, sillä aiemmin mies kulki töissä Tampereella Forssan kupeelta, Jokioisilta asti.

–  Ei linnunpönttöjen valmistumiseen mennyt kuin noin puolitoista tuntia. Teimme kahta kokoa: pienemmät pöntöt sopivat vaikka hömötiaisille ja isommat esimerkiksi kirjosiepoille, Lehtilä kertoo.

Tero Lehtilä muutti Oriveden keskustaan ja vuokrasi itselleen edullisesti harrastustilan Hirsilän keskustasta. Tuumailutuolikin siellä tietysti on hyvä olla. Kuva: Anne Kotipuro

Pihallakin pääsee harrastamaan ja pelailemaan

Yläkerrassa keittiöstä ruokailun jälkiä siivoili Janette Hiltunen, joka suorittaa kevään aikana kylätalolla yhteisöpedagogin opintojen kehittävää harjoittelujaksoa.

Hän kierrättää nuokkarin tiloissa, joissa ihastuttaa niin lahjoitettujen pelien paljous kuin uusi, komea monitoimipöytä. Sillä voi pelata niin biljardia, pingistä kuin ilmakiekkoakin.

– Kyläläiset ovat todella anteliaasti lahjoittaneet tänne kaikkea mahdollista huonekaluja myöten. Monitoimipöydän hankimme saamillamme avustuksilla, ja seuraavaksi tänne tehdään lahjoitussoittimilla bändihuone, jonne on luvassa myös asiantuntevaa opastusta eri soittimiin, Hiltunen iloitsee.

Pihallakin pääsee touhuamaan, ja HirPyn hoitama jääkenttä on tänä talvena ollut ajoittain jopa paremmassa kunnossa kuin keskustan jäät, mikä on havaittu muuallakin Orivedellä.

Tekeminen ei täällä hetkessä lopu, sillä pelejä on valittavaksi asti, ja palapeliinkin voi halutessaan keskittyä. Kuva: Anne Kotipuro

Leave a Comment