Oriveden muistomerkit – kirjoittaja kehottaa tutustumaan myös toiseen ammattikoulun lähellä olevaan muistomerkkiin

Hannu Järvinen kirjoitti 24. toukokuuta ilmestyneessä Oriveden Sanomissa Oriveden Ammattikoulun vieressä olevasta Reservikomppanian muistomerkistä. Se kertoo karua kieltään Suomen historiasta.

Lue myös: ”Arpa ratkaisi” -kirjoittajan isä sai kahden viikon koulutuksen Oriveden reservikomppaniassa

Mutta niin kertoo myös siinä lähellä oleva toinen muistomerkki. Siihen on kirjoitettu. Tällä alueella sijaitsi Suomen viimeinen leprasairaala, 1905–1953.

Vieressä on hautausmaa, siinä kuudentoista lepraan kuolleen viimeinen leposija. Asiasta kiinnostuneiden kannattaa ”googlettaa” ja lukea kirjailija Kirsti Ellilän romaani Lepra. Teos perustuu todellisten sisarusten kirjeenvaihtoon.

Henkilökohtaisesti muistan, kun kuljin äitini kanssa sairaala-alueella joskus 1950-luvun lopulla. Sairaala oli jo silloin suljettu. Muistan vieläkin kauhun ja kunnioituksen tunnelman. Äiti kertoi hirveän taudin oireista ja raamatunkertomuksia, kuinka spitaalisia (lepra) pelättiin ja halveksittiin ja heidät eristettiin muista ihmisistä.

Lue myös: OrLi, Lepran kenttä ja Liikuntapuisto Villasukka – muun muassa näitä nimiä lukijat ehdottivat vaihtoehdoksi OriParkille

Äiti kun oli pyhäkoulun opettaja, niin hän tietenkin kertoi myös, miten Jeesus joskus paransi heitä. Suomessakin jossain historian vaiheessa sairastuneet eristettiin esimerkiksi Seilin saarelle. Eikä sieltä paluuta ollut. Hämärä muistikuva on, että jätimme pienen kukkakimpun johonkin aidan viereen.

Muistomerkit löytyvät ammattikoulun läheltä. Kannattaa tutustua.

Pirkko Lehto-Järvinen

Leave a Comment