OrLi, Lepran kenttä ja Liikuntapuisto Villasukka – muun muassa näitä nimiä lukijat ehdottivat vaihtoehdoksi OriParkille

OriPark-liikuntapuisto

OriParkiin suunnitelluista aktiviteeteista pumptrack-rata rakennetaan Rovastinkankaalle frisbeegolfradan nykyisen lähtöpaikan alueelle. Kuva: Juha Jäntti

Onko Oripark hyvä nimi Oriveden liikuntapuistolle? Tätä Oriveden Sanomat kysyi verkkosivuillaan juhannuksena ja sai vastauksia yhteensä 50 kappaletta. Suurin osa vastaajista oli sitä mieltä, että nimi pitäisi vaihtaa parempaan. Tätä mieltä vastaajista oli 76 prosenttia.

Vastaajista 12 prosenttia oli sitä mieltä, että OriPark on sopiva nimi ja kertoo siitä kaiken olennaisen. Samalle vastaajamäärälle puiston nimellä ei ollut mitään merkitystä.

Innoitusta alueen menneisyydestä

Vaikka monen vastaajan mielestä liikuntapuisto kaipaa uutta nimeä, vain muutama heistä oli jättänyt kyselyyn oman nimiehdotuksensa.

Annetuissa ehdotuksissa näkyi kuitenkin se, että alueen historian haluttiin näkyvän nimessä. Siksi puiston nimeksi ehdotettiinkin Lepran kenttää, Lepran puistoa ja Lepran liikuntapuistoa. Alueella on toiminut Suomen viimeinen leprasairaala, joka suljettiin vuoden 1953 lokakuussa.

Oriveden Sanomat uutisoi sairaalan sulkemisesta 1.10.1953 ilmestyneessä lehdessä näin:

”Oriveden leprasairaalan toiminta on päättynyt

Oriveden leprasairaalan potilaat siirrettiin viime viikolla Helsinkiin. Jäljellä oli enää vain kolme potilasta, joiden ikä on 45–60 ikävuoteen. Leprasairaalan vastaisesta käytöstä ei vielä ole tehty varmaa päätöstä, joskin neuvotteluja asian johdosta on käyty.

Leprasairaalan johtajattarena toimi pitkän ajan Matilda Hjon, joka teki yhdessä sairaanhoitaja Siiri Sinirannan kanssa spitaalipotilaiden hyväksi pitkän päivätyön Orivedellä.”

Lehtileike, leprasairaala

Oriveden Sanomat uutisoi leprasairaalan sulkemisesta 1.10.1953.

Leprasairaala oli toiminut Orivedellä vuodesta 1905 lähtien. Nyt siitä on alueella muistona vain muistokivi ja hautausmaa. Rovastinkankaan kenttä tunnetaan jo nyt Orivedellä myös Lepran kenttänä, samoin kuin Rokin kenttänä.

Nimiehdotuksissa oli nostettu esiin myös Oriveden profiloituminen villasukkapääkaupungiksi. Yksi vastaajista oli sitä mieltä, että puiston nimi voisi olla Liikuntapuisto Villasukka.

Myös nimiä OrLi, IhanSamaLiikuntapuisto ja RokLi oli ehdotettu. Lisäksi vastaajat olivat jättäneet toiveen, että puiston nimi olisi selkeästi suomenkielinen ja että alueelle olisi hyvä saada myös koirapuisto.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?