Vili Ärrälä pilkki SM-kisoissa pronssille Sotkamossa – kova keli aiheutti kisaajille nollatuloksia ja keskeytyksiä

SM-pilkki 2023
Sotkamossa järjestetyissä SM-pilkeissä ei keväästä ollut tietoakaan. Kova keli toi keskeytyksiä ja nollatuloksia. Kuva: Marcus Wikström, Suomen Vapaa-ajankalastajat

Oriveden Onkijoiden Vili Ärrälän mitaliketju SM-pilkeistä sai jatkoa lauantaina.

Ärrälä sijoittui Sotkamon Nuasjärvellä pidetyissä SM-pilkeissä pronssille alle 12-vuotiaiden sarjassa. Hänen kisasaaliinsa koostui 15 ahvenesta, joiden yhteispaino oli 249 grammaa.

Edellisistä SM-pilkeistä Ärrälä voitti kultaa.

Lue myös: Pilkinnässä menestystä niittänyt Vili Ärrälä pitää vahvuutenaan rauhallista luonnettaan – nuoren miehen harrastuksiin kuuluvat myös jääkiekko ja lentopallo

Sarja voittajan Verneri Toivosen kisasaalis oli 352 grammaa ja toiseksi tulleen Akseli Toivosen 278 grammaa. He molemmat edustavat Kiskon Kalakerhoa.

Sarjaan oli ilmoittautunut 19 kisaajaa, joista kisasaaliiksi kelpuutettuja ahvenia sai vain kahdeksan osallistujaa. Kaikki eivät edes jäälle lähteneet.

– Sohvi Ärrälä oli myös ilmoitettu sarjaan, mutta hän ei kovan kelin takia lähtenyt jäälle. Nuoria kaikissa sarjoissa oli kuitenkin mukana enemmän kuin vuosikausiin, kertoo Oriveden Onkijoiden Sirpa Vuohelainen.

Kisaolosuhteet eivät olleet helpot. Kisatiedotteen mukaan Nuasjärvellä ei nimittäin lauantaina ollut merkkiäkään lähestyvästä keväästä, vaan lunta ja jäätä piisasi yllin kyllin. Haastavuutta toi lisää pieni pakkanen ja pohjoisviima.

– Pari päivää sitten satanut lumi oli omiaan hankaloittamaan ahventen narraamista jään kuivemmalle puolelle, mutta tälläkin kertaa saatiin lopulta voittajat selville, tiedotteessa todetaan.

Kelin kovuudesta kertoi muun muassa se, että kilpailun keskeyttäneitä ja nollatuloksia oli paljon.

Oriveden Onkijoiden muista kisaajista Sirpa Vuohelainen oli yli 75-vuotiaiden naisten sarjassa sijalla 12. Hänen saaliinsa oli yhdeksän ahventa, joilla painoa oli 174 grammaa. Sarjan voitti Liisa Kuvaja Pohjois-Karjalan Urheilukalastajista 708 gramman saalilla.

Vuohelainen kertoi sähköpostiviestissään, että vaikka hänen saaliinsa oli yhdeksällä ahvenella 174 grammaa, oli hänen edellään punnituksessa ollut mies, jolla oli vain yksi ahven, mutta se oli painanut yli 600 grammaa.

Tommi Musturi oli miesten sarjassa sijalla 150 yhdeksällä ahvenella, joiden paino oli 136 grammaa.

Naisten yleisen sarjan ykkönen oli Elisa Juurikka Meri-Lapin Urheilukalastajista. Hän sai saalista 1 146 grammaa. Miesten yleisen sarjan voitti Lakeuden Urheilukalastajien Tero Kankaanpää, jonka saalis oli 3 998 grammaa.

– Lunta oli polveen tai ylikin ja vettä oli paikoin puolisääreen. Vili oli isänsä kanssa noin kahden ja puolen kilometrin päässä ja itse olin alle kahden kilometrin päässä lähtörannasta. Keli oli tosiaankin aivan kamala, kun sieltä oli rämmittävä vielä takaisin lähtörantaan, Vuohelainen kertoo kisan olosuhteista.

SM-pilkissä kisa-aika on neljä tuntia ja kisasaaliiksi lasketaan vain ahvenet.

Kisatiedotteessa kerrotaan, että SM-pilkin järjestivät Kainuun Vapaa-ajankalastajat ja Suomen Vapaa-ajankalastajat. Ensi vuonna SM-pilkki pilkitään Kuopiossa.

Kisa on järjestetty ensimmäisen kerran vuonna 1957.