Pilkinnässä menestystä niittänyt Vili Ärrälä pitää vahvuutenaan rauhallista luonnettaan – nuoren miehen harrastuksiin kuuluvat myös jääkiekko ja lentopallo

Vili Ärrälä
Vili Ärrälä palkittiin viime vuonna Oriveden nuorena urheilijana. Erityisesti hänet nostettin esiin kalastusharrastuksestaan, mutta Ärrällä viilettää myös Fortunan paidassa jäääkiekkokaukalossa ja pelaa myös OrPossa lentopalloa. Kuva: Samuel Pulkkinen

12-vuotiaan orivesiläisen Vili Ärrälän viikot täyttyvät paljolti urheilusta. Miltei jokaisena päivänä on jokin urheiluharrastus. Hän harrastaa jääkiekkoa Fortunassa, lentopalloa OrPossa ja pilkkimistä.

Lue myös: Kultamitali heti ensimmäisissä SM-kisoissa – vielä ensi vuonna saa käyttää kairausapua, sen jälkeen pilkkireiät tehtävä itse

– Maanantaisin on jääkiekkoa, tiistaisin jääkiekko ja kalakerho silloin tällöin, keskiviikkoisin jääkiekko sekä lentopallo. Eväät syön autossa harjoitusten välissä. Torstaisin on lentopallo ja perjantaina vielä jääkiekko, Ärrälä listaa.

– Viikonloppuisin on usein jääkiekko- ja lentopallopelejä. Lauantaisin voi olla myös pilkkimistä. Sunnuntaina on vielä jääkiekkotreenit, nuori urheilija jatkaa.

Urheilun ja koulun tasapainottaminen vaatii työtä, mutta oma perhe tukee ja auttaa häntä. Uni ja riittävä ravinto ovat tärkeitä Ärrälälle, muuten urheilu ei onnistu.

– Opettaja-äiti helpottaa paljon. Osaan auttaa ja tukea koulunkäynnissä ja opettaa hyvin kouluaineita, jos läksyjä ei aina ehdi tekemään ja kokeisiin lukemaan, mutta onhan niiden tasapainottaminen vaikeaa. Koulu kuitenkin sujuu hyvin, eikä ole koitunut ongelmaksi, Vilin äiti Heidi Nieminen kertoo.

– Nukun yli yhdeksän tuntia yössä. Joudun syömään paljon, jotta jaksan urheilla. Aamupalaksi menee usein puuroa, pekonia ja munia. Koulussa syön lounaan ja kotona välipalan. Ennen treenejä syön lämpimän ruoan ja iltapala on tuhti. Joskus jopa lämmin ruoka, Ärrälä kertoo.

Vili Ärrälä
Viime vuonna Vili Ärrälä voitti nuorten sarjan kultaa SM-pilkissä. Mestaruuttaan hän on myös puolustamassa tänä vuonna. SM-kisoissa pilkitään 23. maaliskuuta. Kuva: Samuel Pulkkinen

SM-mitaleita on jo taskussa

Ärrälä on erikoistunut pilkkimiseen, joka ei ole niin tavallinen urheiluharrastus.

Palkintoja hänelle on lajin kisoista kertynyt jo monta. Treenaaminenkin sujuu kisojen kautta

Maaliskuun alussa pidetyissä Oriveden Onkijoiden mestaruuskisoissa Ärrälä pilkki kisauransa ennätyssaaliin. Kalaa nousi yhteensä 5 533 grammaa. Ärrälä toteaa, että jokainen kisa on itsessään harjoittelua seuraaviin kisoihin.

– Minulla on useita voittoja Oriveden Onkijoiden pilkkikilpailuista ja viime vuonna voitin oman sarjani pilkkimisen SM-kilpailuissa. Nyt sain Oriveden kisoissa nostettua 5,5-kiloa kalaa. Tämän takia SM-kisoihin ei oikein tarvitse harjoitella, sillä Oriveden kisat olivat harjoittelemista. Laituripilkin ja onginnan SM-kilpailuista on tullut toinen sija, Ärrälä listaa.

Ärrälän salaisuus lajissa menestymiseen on hänen luonteensa.

– Olen rauhallinen ja pitkäjänteinen. Pilkin liikutteleminen myös sujuu hyvin.

Tämän vuoden SM-pilkki on kisattu lauantaina 25. maaliskuuta Sotkamossa. Ärrälä on ollut mukana kisassa, mutta nuorella urheilijalla on myös isompi tavoite koskien pilkkimistä.

– SM-kisoissa kisaan nuorimmassa sarjassa eli nuoret 12-vuotta. Tavoitteeni olisi joskus olla mukana Pohjoismaiden mestaruuskisoissa. Ensin pitäisi osallistua niiden karsintakilpailuihin, mutta en ole ainakaan vielä mennyt, Ärrälä mainitsee.

Tänään kisatut pilkin SM-kisat menivät muiden harrastusten edelle.

– Kisojen vuoksi jääkiekko- ja lentopallopeli jäävät väliin. Teen Oriveden Onkijoiden Sirpa Vuohelaisen kanssa yhteistyötä. Häneltä saa aina vinkkejä, joka auttaa kisoissa, Ärrälä selvitti ennen kisaviikonloppua.

Vili Ärrälä
Vili Ärrälä iloitsee siitä, että kalastus muistetaan nostaa urheilulejien pariin. Hän haluaisi päästä kisaamaan lajissa myös Pohjoismaiden mestaruuskisoihin. Kuva: Samuel Pulkkinen

”Kalastuksen pitäminen urheilulajina on tärkeää”

Nuori Ärrälä nimettiin viime vuonna Oriveden Vuoden nuoreksi urheilijaksi. Palkinto oli hänelle mieluinen ja iloinen yllätys kovasta työstä kalastuksen parissa.

– Mieltähän se lämmitti ja hyvillään olin. Yllätys oli se, että juuri kalastus nostettiin isoon painoarvoon palkinnon antamisessa, Ärrälä kertoo.

– Kalastus on minulle tärkeä laji, joten sen huomaaminen ja, että sitä pidettäisiin urheilulajina, on minulle tärkeää. Pelkkä kalasaaliin kantaminen on raskasta urheilua. Olisi ihan kiva, jos kalastaminen tulisi enemmän ihmisten tietoisuuteen, Ärrälä jatkaa.

Ärrälä pitää järvenjäällä pilkkimisestä, mutta hän pitää myös laituripilkistä. Laituripilkillä on eroa tavalliseen pilkkiin muutakin kuin vuodenaika.

– Tavis- ja laituripilkissä on erilaiset välineet. Vavan maksimipituus laituripilkissä on yksi metri, eikä siinä saa käyttää kohoa. Vettä pitää myös olla yli puoli metriä.

Pilkkiminen on Ärrälän mukaan hyvä matalankynnyksen laji, sillä harrastus ei maksa paljoa.

– Pilkkivälineet eivät maksa paljoa, joten tämä on aika halpa harrastus, Ärrälä kertoo.

Leave a Comment