Konsta Saarinen on jälleen SM-rallin lähtölinjalla – Kuhmoisten rallissakin meno oli kovaa, mutta matka jäi siellä kesken

Konsta Saarinen, 2023, Kuopio
Konsta Saarinen SM-sarjan toisessa osakilpailussa Kuopiossa SM5-luokassa toiseksi. Kuva: Jarno Saari

Orivesiläinen Konsta Saarinen taistelee perjantaina ja lauantaina rallin SM-sarjan pisteistä, kun sarjan kolmas osakilpailu ajetaan Jyväskylässä.

Saarinen ajaa SM5-sarjassa, johon Jyväskylän kisaan on ilmoittautunut 18 autokuntaa.

Kahdessa ensimmäisessä osakilpailussa Saarinen on ajanut sarjassaan toiseksi. Hän on myös sarjan kokonaistilanteessa toisena. Ykköspaikkaa pitää Saarisen tiimikaveri Ville Hautamäki.

Saarinen johtaa rallin SM-sarjan osakilpailujen yhteydessä ajettavaa oman luokkansa Secto Rally Finland Power Stage -kisaa. Saarinen oli nopein ensimmäisen osakilpailun Power Stagella ja toiseksi nopein toisen osakilpailun Power Stagella. Pisteitä Saarisella on yhdeksän ja saman verran on myös toisena olevalla Ville Hautamäellä.

Jyväskylän Talvirallissa Power Stagena toimii rallin toinen erikoiskoe Kelloperä, joka on 14,25 kilometriä pitkä.

Kuhmoisissa jarrut menivät alta

Saarinen lähtee Jyväskylän kisaan kuitenkin edellisen kisan keskeytys hartioillaan. Hän osallistui viime lauantaina ajettuun Kuhmoisten ralliin, jossa matka keskeytyi viimeisellä erikoiskokeella ulosajoon jarrulevyjen mentyä rikki.

Videon ulosajosta voi katsoa täältä.

Saarinen oli Kuhmoisten rallissa hyvässä vauhdissa, sillä kolmannen erikoiskokeen jälkeen hän oli yleiskilpailussa toisena 24,8 sekuntia Toyotan WRC-tallin päällikkö Jari-Matti Latvalaa hitaampana. Kolmantena ollut Leevi Lassila oli jäänyt Saarisesta yli minuutin.

Rallin ensimmäisellä erikoiskokeella Saarinen oli lähellä päihittää Latvalan. Hän oli MM-rallia kiertänyttä Latvala vain 1,6 sekuntia hitaampi. Erikoiskoe oli 22,78 kilometriä pitkä.

Toisella erikoiskokeella kaksikon ero oli vielä niukempi, sillä Saarinen jäi Latvalasta vain 0,6 sekuntia. Kyse oli noin 11 kilometrin erikoiskokeesta.

Kolmannella erikoiskokeella eroa kertyi runsaammin. Saarinen ajoi 14,65 kilometriä pitkän pätkän kolmanneksi nopeimmin aikaan 8.05,3. Niukasti hänen edelleen 2,6 sekunnin erolla kiilasi Jaakko Lavio. Nopein oli Latvala alle kahdeksan minuutin ajalla 7.42,7.

Latvala kaasutteli myös neljännen erikoiskokeen nopeimmin. Se oli 17,81 kilometriä pitkä ja Latvala teki ajan 12.25,8. Saarisen matka pysähtyi lumihankeen.

Rovanperä ja Halttunen ovat myös Jyväskylässä

Saarisen sarjaan Jyväskylässä osallistuu myös pitkän tauon jälkeen Jarkko Nikara kartturiveljensä Petrin kanssa. Ralli SM-sarjan tiedotteen mukaan saarijärveläinen rallikuski Nikara nauttii rallikansan vahvaa suosiota.

– Ajotaukoa on aika lailla ja kolmisen vuotta taitaa olla jo edellisestä SM-startista. Ja se kisa päättyi itse asiassa kaatoon. Yhden pikkukisan ja yhden sprintin ajoin sen kolmen vuoden aikana, että saattaa olla pikkuisen hakemista ainakin alussa etenkin nuottijuttujen kanssa, Nikara toteaa tiedotteessa.

Rallissa nähdään myös hallitsevan rallin maailmanmestarikaksikon Kalle Rovanperän ja Jonne Halttusen menoa. He molemmat ajavat kilpailun 0-autoja.

Jyväskylän Talvirallissa ajetaan perjantaina ja lauantaina yhteensä seitsemän erikoiskoetta, joille mittaa kertyy vajaat 89 kilometriä.

Ralli alkaa Killerin raviradan yleisöerikoiskokeella perjantai-iltana. Lauantaina ajetaan kuusi metsäerikoiskoetta.