Lämmintä hiekkaa, tasaisia pelejä, pitkiä palloralleja ja mikä parasta: ”Ei tarvitse olla omaa paria, vaan saa pelata kaikkien kanssa” – Katso kuvagalleria Oriveden ensimmäisen viikkobiitsin huipentaneista finaaliotteluista

Venla Wetterstrand ja Lilian Rudd palloa vastaanottamassa. Kuva: Heli Rahkonen

Lehtimäen beach volley -kentillä on pelattu koko kesän kerran viikossa viikkobiitsiä kahdessa sarjassa: U14- ja U18-sarjoissa. Väkeä on ollut parisenkymmentä joka kerta.

– Meillä on ollut historiallinen kesä. Tämä on Oriveden ensimmäinen viikkobiitsi, ja te olette olleet siinä mukana, Markku Puputti hehkuttaa U14-finaaliturnaukseen tulleille nuorille.

Finaaliturnaukseen pelaajien aiemmista viikkobiitsipeleistä saamat pisteet on laskettu yhteen, ja näiden rankingpisteiden mukaan määräytyivät nyt pelattavan kesän huipennuksen lohkot.

– Tällä systeemillä on saatu aikaan tasaiset pelit. Mukavinta on pelata sellaisten kanssa, joiden kanssa taso on suurin piirtein samanlainen. Tällöin tulee parhaita palloralleja, kertoo Jussi Salmi.

Hän on Markku Puputin kanssa vastannut järjestelyistä nuorempien porukassa. He ovat tienneet, että viikkobiitsiä on pelattu esimerkiksi Tampereella ja Sastamalassa. Puputti ottikin yhteyttä suoraan VaLePan Saara Eskoon ja sai turnauskaavion ja muita vinkkejä.

Teemu Syväsen hyppisissä ovat olleet U18-porukan järjestelyt. Hyvähenkiseen biitsiporukkaan on saatu myös runsaasti muita aikuisia apukäsiksi.

– Tavoitteena oli saada lentopallon salikauden jälkeen lapsia ja nuoria liikkeelle. Tämähän tukee kaikkia lajeja, kun pelataan hiekassa ja pallokosketuksia tulee hirveä määrä, Puputti toteaa.

Siiri Naaralainen hyökkää, Milla-Maarit Ruokola seuraa tilannetta. Kuva: Heli Rahkonen

Taidot karttuneet

Ennen finaalipelejä Puputti ja Salmi tsemppaavat junnuja.

– Olette kaikki oppineet pelaamaan beach volleyta tosi hienosti! Taidot ovat kehittyneet valtavasti siitä, kun ensimmäisellä kerralla totuteltiin hiekassa liikkumiseen ja siihen, saako ensimmäisen pallon ottaa sormilla, Puputti kehuu.

Lue myös: OrPossa lentopalloa päälajinaan pelaavat nuoret nappasivat SM-mitalin beach volleyssa – ”Viime kesänä, kun aloitimme biitsin, en olisi ajatellut, että tänä kesänä olemme jo SM-hopealla”

Lisäksi hän muistuttaa siitä, että yhdellä pisteelläkin on merkitystä.

– Tässä on yhdellä pisteellä ratkennut se, onko kuudes vai neljäs eli onko A- vai B-finaalissa. Kaikki pisteet ratkaisevat ja ovat yhtä arvokkaita eli alkuerän pisteetkin kannattaa ottaa tosissaan. Nostan tämän esiin, jotta se jäisi teille mieleen lenttiskautta ajatellen.

Erin Naaralainen valmiina syöttämään. Kuva: Heli Rahkonen

Leppoisa kesälaji

Puputti ja Salmi kuitenkin korostavat, ettei viikkobiitsiä pelata hampaat irvessä, vaikka silloin tosissaan vedetäänkin, kun pallo on pelissä.

– Biitsin pitääkin olla sellainen leppoisa ja kiva kesälaji!

Kasvatuksellistakaan puolta ei ole unohdettu. Tytöt ja pojat pelaavat sekaisin, ja parit vaihtuvat. Myös tuomaroinnin ja kirjuroinnin hoitavat pelaajat itse.

– Tässä on sekin puoli, että opitaan pelaamaan erilaisten pelaajien kanssa ja huomioimaan toisia. Äänenkäyttö pelikaverin kanssa on tärkeää, kun pelataan kahden.

Elsa Ruokola (oik.) kirjaa pisteitä. Liia Salmi seuraa peliä. Kuva: Heli Rahkonen

”Onneksi on tiistai”

– Kuinka moni tulee ensi kesänäkin, jos viikkobiitsiä järjestetään? kysyvät Puputti ja Salmi osallistujilta.

Lähes kaikki kädet nousevat.

– Me olemme Jussin kanssa vähän tällaisia hölmöjä ja päätimme etukäteen, että jos kaksi kättä nousee, lähdemme tähän ensi kesänäkin. Taisi nousta enemmänkin, Puputti myhäilee jälkeenpäin.

Ja mikäs sitä pelatessa, kun puitteetkin ovat kohdillaan. OrPon lentopallomiehet ovat talkoilleet jo aiemmin yhden kentän ja tänä keväänä toisen kaupungin hankkimista materiaaleista.

Viikkobiitsissä on iloittu, että mukana on käynyt sellaisiakin, joilla ei ole lentopallotaustaa.

– Biitsi sopiikin kaikille! Olemme nähneet ihan mahtavaa pelaamista ja hienoja palloja!

Muutama osallistujista on ollut paikalla jokaikisellä kerralla. Yksi heistä on Elsa Ruokola, joka eräänä aamuna herätessään tuumi:

– Onneksi on tiistai ja viikkobiitsi.

Näin hän perustelee lausahdustaan:

– Parasta on, kun pääsee pelaamaan. Ei tarvitse olla omaa paria, vaan saa pelata kaikkien kanssa.

Finaaliturnauksen tulokset U14:

  1. Seela Salmi
  2. Milla-Maarit Ruokola
  3. Sara Haarala.

Finaaliturnauksen tulokset U18:

  1. Atte Pisilä
  2. Mikke Puputti
  3. Alina Syvänen.
Tästä ne finaalipelit alkavat: vastakkain Milla-Maarit Ruokola ja Siiri Naaralainen verkon vasemmalla puolella ja oikealla Sara Haarala ja Seela Salmi. Tuomarina Mikke Puputti. Kuva: Heli Rahkonen
Erin Naaralainen ja Liia Salmi ratkaisivat vastustajiensa kanssa aloituspallon kivi, paperi ja sakset -leikillä. Kuva: Heli Rahkonen
Viikkobiitsissä on pelattu pitkiä palloja. Sellaisia pelasivat myös Milla-Maarit Ruokola, Seela Salmi ja Sara Haarala. Kuva: Heli Rahkonen
Peetu Salmi syöksyy pallon perään. Joukkuekaveri Vilma Wetterstrand seuraa jännittyneenä. Kuva: Heli Rahkonen
Mikke Puputin taidonnäyte. Taustalla tuomaroivat Sara Haarala ja Milla-Maarit Ruokola. Kuva: Heli Rahkonen
Sara Haarala (oik.) pelasti pallon aivan hiekan rajasta peliin. Seela Salmi valmiina jatkamaan. Milla-Maarit Ruokola odottaa verkon toisella puolella. Kuva: Heli Rahkonen
Viikkobiitsissä kentältä on löytynyt joka tiistai pelikavereita. Erin Naaralainen (oik.), Liia Salmi ja Vili Ärrälä pelin tiimellyksessä. Kuva: Heli Rahkonen
Vilma Wetterstrand ja Peetu Salmi ovat valmiina ottamaan syötön vastaan. Kuva: Heli Rahkonen
Sadekuuro yllätti, muttei suinkaan keskeyttänyt pelejä. Vili Ärrälä syöttää, eivätkä Eetu Lietsala, Erin Naaralainen ja Liia Salmikaan sokerista ole. Kuva: Heli Rahkonen
Otto Haaralan (kesk.) joukkuekaveri Jaakko Niemi syötää Eetu Lietsalan tuomarikatseen alla. Kuva: Heli Rahkonen
Venla Wetterstrand tuomaroi, taustalla Elsa Ruokola ja Lilian Rudd pitävät kirjaa. Kuva: Heli Rahkonen
Otto Haarala ja Jaakko Niemi vastassaan Venla Wetterstrand ja Lilian Rudd. Tuomarina Eetu Lietsala. Kuva: Heli Rahkonen
Hiekka kastui ja takertui ihoon sadekuuron jälkeen. Lilian Rudd (oik.) putsaa enimpiä hiekkoja käsistään. Kohta hän on taas valmis jatkamaan peliä Venla Wetterstrandin kanssa. Kuva: Heli Rahkonen
U14-sarjan viikkobiitsin finaaliturnauksen mitalistit Seela Salmi (oik.), Milla-Maarit Ruokola ja Sara Haarala. Kuva: Tomi Haarala

 

Leave a Comment