OrPossa lentopalloa päälajinaan pelaavat nuoret nappasivat SM-mitalin beach volleyssa – ”Viime kesänä, kun aloitimme biitsin, en olisi ajatellut, että tänä kesänä olemme jo SM-hopealla”

Tuoreet beach volleyn SM-mitalistit Milla-Maarit Ruokola ja Seela Salmi pallottelivat Lehtimäen kentällä tiistaina. Junioreita on kokoontunut sinne pelaamaan kesän ajan viikoittain. Kuva: Heli Rahkonen

Oriveden Ponnistuksen Milla-Maarit Ruokola ja Seela Salmi voittivat viikonloppuna beachvolleyn U14-sarjassa SM-hopeaa.

– Olemme tyytyväisiä hopeaan. Finaali oli tiukkaa peliä ja meni kolmanteen erään. Varsinkin ensimmäinen erä oli meille hyvää omaa peliä, Ruokola analysoi.

Tyytyväinen on myös Salmi.

– Viime kesänä, kun aloitimme biitsin, en olisi ajatellut, että tänä kesänä olemme jo SM-hopealla, hän iloitsee.

Lentopalloa 13-vuotias kaksikko on pelannut jo useita vuosia, mutta vielä keväälläkään tavoitteet eivät olleet SM-kisoissa.

– En ajatellut keväällä, että tähdätään SM-kisoihin. Lähdimme vain testaamaan joitakin turnauksia, kuten viime kesänäkin, Ruokola kertoo.

Biitsimenestyksestä huolimatta päälajina pysyy edelleen lentopallo, jota treenataan talvikaudella kolmesti viikossa.

Milla-Maarit Ruokola ja Seela Salmi voittivat beach volleyn SM-hopeaa U14-sarjassa. Kuva: Heli Rahkonen

Uuteen sarjaan

Ennen Tampereen SM-turnausta Ruokola ja Salmi kävivät kesän mittaan turnauksissa Jyväskylässä, Vaasassa ja Tampereella.

– Ensimmäisestä tämän kesän turnauksesta Jyväskylästä tuli hopeaa. Se meni hienosti ekaksi turnaukseksi tälle kesälle. Vaasassa olimme jaetulla kolmannella sijalla, ja Tampereelta tuli jaettu viides sija.

Tälle kesälle he siirtyivät aloittelijoille suunnatusta B-sarjasta A-sarjaan.

– SM-turnaukseen valittiin aiempien turnausten rankingin perusteella kuusi parasta joukkuetta. Ensin pelattiin alkulohkon pelit, joista neljä joukkuetta pääsi välieriin ja niistä finaaliin, Salmi selvittää.

Läpyt pelin tiimellyksessä. Kuva: Heli Rahkonen

Vastustajien pelityylit tutuiksi

SM-finaalissa vastassa oli jo Jyväskylän turnauksen finaalissa kohdattu kaksikko Lili Sinkkilä ja Susan Söderlund.

Omaa taktiikkaansa Ruokola ja Salmi kertovat suunnitelleensa etukäteen.

– Kun on pelannut samoja vastustajia vastaan aiemminkin, tietää vähän niiden pelityylistä, Salmi toteaa.

Uuttakin finaalissa opittiin.

– Vasta finaalissa opimme, että kun on pelattu 21 pistettä, on tekninen aikalisä. Tuolloin voi käydä juomassa tai viilentymässä. Lisäksi erässä saa ottaa yhden aikalisän, Ruokola kertoo.

Suihkepulloilla kuumuutta vastaan

Biitsissä voittoon tarvitaan kaksi erää. Tarvittaessa pelattava kolmas erä pelataan 15 pisteeseen, muut 21:een.

Ruokola ja Salmi kuvailevatkin beach volleyn eroavan ennen kaikkea olosuhteiden takia lentopallosta.

– Sisällä sää on aina tietynlainen, biitsissä voi välillä vaikka sataa, Salmi toteaa.

Ruokola puolestaan lisää, että hiekka on varsinkin kuumina päivinä hyvinkin lämmintä, jos vielä aurinko porottaa siihen.

– Toki pyrimme olemaan aina mahdollisimman pitkään ennen peliä varjossa. Ottelussa vaihdetaan puolia seitsemän pisteen välein, jotta olosuhteet ovat mahdollisimman tasaiset.

Kuumalla säällä peleihin varustaudutaan kylmää vettä sisältävillä suihkepulloilla. Aurinkoisella säällä käytössä ovat myös lajiin tarkoitetut aurinkolasit. Jotkut käyttävät kuumalla hiekalla myös sukkia, mutta Ruokola ja Salmi harvemmin.

Sadekuuro yllätti kesken pelin. Milla-Maarit Ruokola ja Seela Salmi sanovatkin, että ulkoilmaolosuhteet ovat yksi biitsin suurimpia eroja verrattuna lentopalloon. Kuva: Heli Rahkonen

Toisiaan täydentäen

Oman mausteensa lajiin tuo sekin, että sitä pelataan vain kahdella pelaajalla.

– Aika vähän olemme harjoitelleet kahdestaan, vaan enemmän olemme pelailleet kavereiden kanssa ja heitä vastaan, Ruokola kertoo.

– Pelaaminen on parasta biitsissä, Salmi täydentää.

Pienestä asti yhdessä pelanneina Milla-Maarit Ruokola ja Seela Salmi täydentävätkin toisiaan niin kentällä kuin sen ulkopuolella jutellessa.

– Seelan kanssa pelatessa se on hyvä, että olemme erikätisiä. Näin voimme aina pelata omia puoliamme. Seelalla on myös hyvä äänenkäyttö, mikä selkiyttää kentällä, Ruokola kuvailee.

Äänenkäytön merkitys korostuu, kun kentällä ollaan kahden.

– Pallokosketusten pitää mennä vuorotellen. Kenttä on kuitenkin sen verran iso kahdelle, että on otettava vastuuta, Ruokola jatkaa.

Salmi kehuu vastaavasti Ruokolan äänenkäyttöä, mutta myös pelillisiä taitoja.

– Mimma on hyvä torjumaan ja lyömään.

Yksi menestyksen avaintekijöistä on toimiva yhteispeli niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin. Milla-Maarit Ruokola ja Seela Salmi ovat pelanneet jo vuosia yhdessä lentopalloa. Beach volley tuli kuvioihin viime kesänä. Kuva: Heli Rahkonen

Juttua muokattu 19.8. kello 12:15: Korjattu kohtaa beach volleyn säännöistä. Voittoon vaaditaan kaksi erää. Kolmea erää ei siis pelata automaattisesti, vaan vain siinä tilanteessa, että peli on kahden erän jälkeen tasan.

Leave a Comment