Pieni Runopolku kulkee Vihasjärven koulun pihassa – puukylteissä on joulukorteistaankin tutun Kaarina Toivasen tekemiä kuvia ja loruja

Vihasjärven koulu, Runopolku
Pieni Runopolku löytyy Vihasjärven koulun takaa. Kovin pitkää matkaa ei tarvitse kulkea, kun polulle astunut on jo palannut lähtöpisteeseen. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Vihasjärven koulun pihamaalle on pystytetty kymmenen kylttiä, joissa jokaisessa on pieni lorunpätkä ja siihen liittyvä kuvitus.

Kyltit muodostavat helppokulkuisen runopolun, joka johdattaa sille astuvan pihassa pienen istutusalueen ympäri. Polun päätteeksi palataan siis takaisin lähtöpisteeseen.

Lue myös: ”Taide on vienyt koulun mennessään” – Vihasjärven kansakoululla nähdään kesällä näyttelyitä, musiikkia ja pajupillin tekoa

Kyltit ja lorut ovat kuvittaja Kaarina Toivasen kädenjälkeä. Hänet tunnetaan hyväntuulisista postikorttikuvituksistaan, muun muassa joulukorteista, joissa on usein päähahmona lempeä tonttuhahmo.

Vihasjärven koulu, Runopolku
Tästä lorusta voi moni ottaa opiksi. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Tarjolla myös painavaa sanottavaa

Runopolulla ei kuitenkaan tonttuja näy. Kylteissä on Suomen luonnosta tuttuja eläimiä, joilla on myös painavaa sanottavaa.

– Tässä on kyll’ järkeä: Älä tapa ötökkää! Ötökkä on tärkeä, vaikka tuossa nököttää! Sehän alkujaan saa sunkin ruokas kasvamaan. On muuttolinnun ruoka ainoo. Ötökkää siis älä vainoo! kuuluu loru kyltistä, jonka Toivanen on kuvittanut muun muassa sudenkorennolla, leppäkertulla ja kimalaisella.

Yhden kyltin loruun on päässyt mukaan myös Vihasjärven koulu.

– Vihasjärven koululla vanha varis ruikuttaa, raakkuu raukka kuutamolla, koivun oksalla uikuttaa, kuuluu sen lorun alkuosa.

Vihasjärven koulu, Runopolku
Vihasjärven koulu on päässyt mukaan variksen loruun. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Osa Luonnon väriloistoa

Runopolun teema jatkuu myös koulun sisätiloissa Kaarina-salissa, jossa on esillä Toivasen näyttely Elonkuvia – kokonainen metsänväen valtakunta.

– Olemme työskennelleet aikoinaan samalla työpaikalla Vantaan ammattiopistossa, Vihasjärven kansakoulua ja siellä ChefBug-toimintaa ylläpitävä Aija Viitaniemi kertoo.

Elonkuvia-näyttelyssä on esillä Toivasen postikortteja, niiden originaaleja sekä entisöinti- ja tuunaustöitä.

Mukana on muun muassa linnunpönttöjä, joita rakentamisessa hänen aviomiehensä on käyttänyt myös kierrätysmateriaaleja. Loppusilauksena ne ovat pintaansa saaneet Toivasen maalaaman linnun tai muun eläinhahmon.

Järvenpäässä asuvan Toivasen näyttely on osa Vihasjärven koululla esillä olevaa heinäkuun loppupuolella avautunutta Luonnon väriloistoa -yhteisnäyttelyä. Toivasen lisäksi näyttelyssä ovat mukana Leila Lehtonen, Miia Sirén ja Vehkajärven kylätaiteilijat.

Näyttely on avoinna arkisin 21. elokuuta saakka ja sen jälkeen vielä viikonloppuisin syyskuun puoliväliin saakka.

Juttua on muokattu 28.7.2022 klo 11.26: Juttuun on korjattu, että yhdessä kyltissä on kimalaisen kuva. Jutussa väitettiin ensin virheellisesti, että kyseessä olisi ollut mehiläinen.

Leave a Comment