50 vuotta sitten: Valkea, hyvä joulu

vanha vuosikerta, joulu
He varjelivat aatona aseveljien ikuista unta.

Joulu oli valkea, lunta tuli rekikeliksi, ja aattona niin sakeasti, että Oriveden sotaveteraanien sekä reservin upseerien ja aliupseerien asettamat kunniavartiostot sankarihaudalla olivat nietostua lumiukoiksi.

Yletön lumentulo haittasikin aattopäivän liikennettä ja tukki jouluaamuksi pikkutiet. Suurin ponnistuksin, aamuvarhaisesta ruveten, avasivat TVL:n ja yksityisten aurausautot kuitenkin isommat tiet aamupäivän kuluessa joltiseenkin ajokuntoon. Pari peltikolaria sattui jouluviikolla näillä seuduilla.

Lue lisää: Kaikki 50 vuotta sitten -jutut löytyvät Silloin ennen -sivustolta.

Liikemaailma hikoili – ja kääri rahaa kasaan: joulumarkkinat olivat näet hyvät. Alkoivat tasaisempina ja maltillisempina kuin aiemmin, kertoi tavaratalopäällikkö Paavo Salminen. Suksia, luistimia, voiteita ostettiin rutosti. Orivedellä urheillaan, uskoi joht. Aarre Leppäkoski, lisäten, että pyhien jälkeen alkavat ne vaihtomarkkinat. Mutta alkaa myös ilotulitustarpeiden myynti.

Kirkoissa oli juhlamielistä seurakuntaa pyhinä runsaasti. Satoja vuosia vanhoja jouluvirsiä veisattiin, kynttilän loistivat kuusessa. Oli käyty asettamassa kynttilälyhty omaisten haudalle. Oli valkean, hyvän joulun tunnelmaa.

Onni oli jälleen nauttia joulusta juuri omassa pitäjässä; vapaassa, lumisessa, hyvässä Suomessa.

Juttu on julkaistu Oriveden Sanomissa 30.12.1971. Se julkaistaan uudestaan juuri sellaisena kuin se on 50 vuotta sitten lehdessä ollut.

Leave a Comment