50 vuotta sitten: Juupajoen ja Längelmäen tuottajat koolla

Längelmäen maataloustuottajain vuosikokous keräsi entiseen tapaan runsaasti tuottajia pohtimaan ajankohtaisia maatalouspoliittisia kysymyksiä. Emäntien kahvit tekivät väliajalla kauppansa.

Kevään maataloustuloratkaisu sekä vireillä olevat sukupolvenvaihdos- ym. eläkelait ja lomalaki olivat keskeisellä sijalla Juupajoen ja Längelmäen maataloustuottajien kevätkokouksissa.

Syntynyttä maataloustuloratkaisua pidettiin varsin tyydyttävänä tässä tilanteessa. Se antaa raamit maatalouden tulomuodostukselle, erityisesti ratkaisun painottamista maidon suuntaan pidettiin oikeaan osuneena.

Lue lisää: Kaikki 50 vuotta sitten -jutut löytyvät Silloin ennen -sivustolta.

Juupajoen maataloustuottajain kokouksen avasi yhdistyksen puheenjohtaja Martti Lunden. Puheenjohtajana toimi Einari Pulkki ja sihteerinä Vilhelm Kopra. Maatalouspoliittisen tilannekatsauksen esitti konsulentti M. Majuri.

Längelmäen tuottajain kokouksen avasi yhdistyksen puheenjohtaja Aarno Vuolle-Apiala luonnehtien kevään maataloustuloratkaisua tyydyttäväksi raamiksi, jonka pohjalta maatalousyrittäjäin tulomuodostusta voidaan rakentaa ja valvoa.

Maatalouspoliittisen tilannekatsauksen esitti toiminnanjohtaja Eino Yli-Heljo. Kokouksen puheenjohtajana oli Jaakko Tuomaala ja sihteerinä Jorma Sirkkala.

Keskustelussa korostettiin ammatillisen järjestäytymisen ja kaupallisen keskittymisen merkitystä tuottajain etujen valvonnassa.

Tuottajain kokoukseen liittyvänä pidettiin myös maidonlähettäjäin kokous. Maito-Pirkan kehitysnäkymiä valotti apulaisjohtaja Eino Helminen. Tilaisuudessa palkittiin myös laatumaidonlähettäjät eriasteisin palkinnoin.

Juttu on julkaistu Oriveden Sanomissa 28.3.1974. Se julkaistaan uudestaan juuri sellaisena kuin se on 50 vuotta sitten lehdessä ollut.

Leave a Comment