Joulusauna rakentuu mielentilasta ja perinteistä – yleensä joulusauna kutsuu ennen kuin asetutaan joulupöytään

Saunalla on merkittävä rooli monen kodin jouluperinteissä. ”Suomessa on 2,8 miljoonaa saunaa, ja kyllä niistä aika moni taas jouluaattona lämmitetään”, tietää Suomen Saunaseuran Hannu Saintula. Hän muistuttaa, että onnistunut joulusauna ei vaadi ihmeitä: riittävän lämpötilan, puhtaan saunan, sopivan valaistuksen ja jälkikäteen nautittavan hyvän juoman yhdistelmällä pääsee jo erittäin pitkälle.

Sauna olisi syytä puhdistaa säännöllisesti. Suomen Saunaseuran Hannu Saintula kuitenkin hieman kummastelee, miksi tuo puhdistus monesti halutaan ajoittaa juuri jouluun, jolloin tekemistä – ja puunattavaa – on usein paljon muutakin.

– Se saattaa olla monelle jonkinlainen rituaali, mutta ei mielestäni välttämättä kovin järkevä sellainen. Sauna kyllä pitää puhdistaa määrätyin väliajoin, mutta itse sijoittaisin sen mieluummin muualle kuin vaikkapa jouluaattoon, seuran johtokunnan puheenjohtaja tuumaa.

On sinänsä ymmärrettävää, että muun puhdistamisen ohessa myös sauna otetaan joulun alla käsittelyyn, varsinkin jos saunan säännöllinen puhdistus on muuten jäänyt heikolle tolalle. Puhdas sauna houkuttaa saunomaan. Saintula näkeekin jopa yhteyden saunan säännöllisellä puhdistuksella ja saunomisen merkittävällä roolilla vuoden puolittuessa jouluna ja juhannuksena.

Lue myös: Kaksi saunahullua yrittäjää ryhtyi kimppaan, ja siitä muotoutui löylyttelyn ystäville jotain aivan uutta

Joulusaunan puhtauden varmistamisen lisäksi ennakkovalmisteluihin kuuluvat esimerkiksi koristelu – usein havuin ja kynttilöin – ja myös vihdan merkitys voi Saintulan mukaan olla suuri.

Joulusaunassa korostuu pyhyys

Yleensä löylyissä käydään yhdestä kolmeen kertaa. Jos saunominen pitkittyy, nesteytykseen on syytä kiinnittää huomiota.

– Alkoholista ei ole kuin haittaa enkä itse sitä suosittele, mutta se on toki henkilökohtainen päätös. Jos saunotaan pidempään, voi saunomiseen ajatella yhdistettäväksi esimerkiksi jonkinlaista sormiruokaa.

Joulusaunassa korostuvat Saintulan painottama tapahtuman pyhyys ja mielentila – saunaan rauhoitutaan ja saunomista kunnioitetaan tavallistakin enemmän.

Lue myös: Mestarit johdattelivat savusaunan pehmeiden löylyjen saloihin

Mitään erikoisuuksia joulusauna ei sinänsä tarvitse, ja kaikilla on niin omanlaisensa saunatavat, ettei voi sanoa olevan yhtä ainoaa oikeaa saunomistapaa. Saintulan mukaan saunaan soveltuu niin harras hiljaisuus kuin iloinen naureskelukin, mutta toiset on toki hyvä huomioida. 

– Sehän siinä hienoa onkin, ettei meillä ole jotain saksalaista tapaa, että vartin välein tulee joku löylymestari heittämään vettä ja löyhyttämään pyyhkeellä eikä sinä aikana saa tulla tai poistua, hän hymähtää.

Suomessa saunassa puhdistaudutaan henkisesti

Täkäläisittäin oudolta kalskahtaviin saunatapoihin hän on törmännyt myös esimerkiksi Kiinassa ja Yhdysvalloissa.

Kiinassa yleisessä saunassa käteen lyötiin muiden varusteiden lisäksi suljettava muovipussi, joka paljastui sittemmin tarkoitetun kännykän suojaksi saunaan mennessä. Amerikassa puolestaan saunoista löytyy usein tiimalasi tai vastaava, joka kertoo, milloin saunasta olisi ehdottomasti lähdettävä terveyshaittojen välttämiseksi.

Saintula sanoo arvottavansa korkealle suomalaisen saunaperinteen, jossa mekaanisen suorituksen sijaan tapahtumalla on vahva henkisen ja fyysisen puhdistautumisen luonne.

Ennen vai jälkeen jouluruokailun

Joulusauna tuo lisäksi esiin kotikohtaiset jouluperinteet, jotka liittyvät esimerkiksi saunomisen aikatauluun ja siihen, saunotaanko yhdessä vai erikseen perheen tai sukulaisten kesken. Yleisimmin joulusauna kutsuu ennen ruokailua.

Lue myös: Jouni Siltasen savusauna on tämän vuoden kisan voittaja

Yleisissä saunoissa jouluperinteen eivät näy niin vahvasti kuin yksityisissä saunoissa, mutta Saintula kehuu yleistunnelman olevan joulun aikaan yleisissäkin saunoissa poikkeuksellisen positiivinen.

Yhteen saunomiseen liittyvään perinteeseen Saintulakin hieman haluaa kaikkia yllyttää.

– Avannossa käynti kuuluu joulusaunaan, jos mahdollista – eli jos sen joskus tekee, niin joulusaunasta.

Leave a Comment