Lukijan mielipide: Orivesi – Orimattila

Mäntsälän pohjoispuolelle muodostui aikoinaan asutusta. Jopa niin paljon, että väki alkoi kaivata omaa kirkkoa. Vaan mihin se rakennettaisiin? Eikä pystytty päättämään.

Sitten keksittiin, että valjastetaan Mattilan hevonen ja sille hirsi perään. Sitten liikkeelle. Ja siihen, mihin hevonen pysähtyy, tehtäköön kirkko. Ensimmäinen hirsikin on jo paikalla.

Näin tehtiin ja kirkon ympärille tuli lisää asutusta. Nimeäkin pohdittiin, mutta luonnostaanhan siitä tuli Orimattila. Mattilan orihevosen ansiosta.

Mistähän lienee Oriveden nimi on peräisin? Varsinaisesti aloin kirjoittamaan näiden kahden paikan yhtäläisyyksistä. Nimen alkuosa tietysti, mutta onhan tämä nykyaikakin kohdellut vähän samaan tapaan. Orimattilakin jäi Lahden varjoon. Maatalous on ollut merkittävä toimeentulon lähde, mutta kehitys on sielläkin mennyt niin, ettei se suurta väkimäärää työllistä.

Eräs alueellinen kehitys siellä on alkanut. Kun me mäntsäläläiset saimme hyvän muuttobuumin Kerava-Lahti oikoradasta, niin Orimattila jäi siitä paitsi. Vaikka rata halkoo sitä, niin se kuitenkin oikaisee kirkonkylän ohi kaukaa.

Mutta sielläpä päättäjät keksivät uskomattoman idean. Kaavoittivat Hennan kylään 20 000 asukkaan taajaman ja keskelle juna-aseman. Kyllä minä ja moni muukin hymähteli suunnitelmalle. Milläs tyhjään paikkaan kukaan muuttaisi.

No, ensiksi siihen tuli asema ja junat alkoivat pysähdellä. Kirkonkylästä järjestettiin liityntäliikenne busseilla. Sitten alkoi ilmestyä katuja katuvaloineen. Nyt jo useampi kerrostalo. Olen nyt viime vuosina ajellut katsastamassa aluetta ja ruvennut uskomaan, että siitä voi todella tulla tuhansien asukkaiden taajama.

Oriveden tilanteesta olen lukenut Oriveden Sanomien sivuilta. Kyläkoulujen lakkauttamisista ja muusta. Mikähän ennakkoluuloton ratkaisu saisi Oriveden väkimäärän huomattavaan kasvuun?

Suosittelen Oriveden valtuustolle kesäretkeä Orimattilaan ja tutustumaan Hennan rakentamiseen. Mukaan tietysti Längelmäen Henna, jos sellainen vielä on valittu.

Hannu Järvinen

Mäntsälä