Kiitos veteraaneille lauluin ja sävelin – kirjoittaja iloitsee Juupajoen hienosta tavasta viettää veteraanipäivän juhlaa

Kirjoittaja iloitsee, kuinka Juupajoella oli keksitty hieno idea veteraanipäivän juhlaan

Juupajoella vietettiin veteraanijuhlaa yhteislaulutilaisuudella. Koulukeskuksen oppilaat lauloivat ja soittivat. Kuva: Miila Juujärvi

Juupajoen koulukeskus juhlisti veteraanipäivää musiikin ja yhteislaulun avulla.

Koko koulukeskuksen väki, opettajat ja oppilaat sekä me paikalle saapuneet juhlavieraat lauloimme yhdessä sotiimme liittyviä lauluja Veteraanin iltahuudosta Äänisen aaltoihin ja Kodin kynttilöihin.

Lue myös: Juupajoella veteraanipäivän aattoa vietettiin yhdessä laulaen – kappaleiksi oli valittu sota-ajan lauluja

Mikä mainio, kiitoksen ansaitseva idea! Joka ainoa luokka oli saanut lisäksi tehtäväkseen treenata yhden lauluista luokkansa omaksi nimikkolauluksi. Rohkeita esilaulajiakin oli löydetty lavalle jäntevöittämään salintäyteisen joukon yhteistä laulantaa.

Säestys sujui mallikkaasti ja täsmällisesti oppilaiden toimesta, myös kaunista soolosoitantaa kuultiin. Säkkijärven polkkaa laulettaessa pari oppilasta näytti lavalla, miten sitä voisi tanssia.

Kaksi napakkaa kuuluttajaa huolehti juhlan kulusta, rehtorin ja yhdeksäsluokkalaisten tunteikkaat puheenvuorot antoivat tärkeän lisänsä isänmaalliselle tunnelmalle.

Vaikka kaikki näytti valmiina kokonaisuutena helpolta, voi vain kuvitella, minkä määrän suunnittelua, harjoitusta ja yhteensovittamista tapahtuma oli vaatinut, varsinkin musiikinopettajalta.

Harjoitusvaiheessa laulujen sanat ja niistä kummunneet keskustelut toimivat itsestään selvinä historian kertauskursseina.

Kaikesta aisti, että veteraanipäivän vieton syvin sanoma, kiitollisuus ja kunnioitus maamme itsenäisyyden taistellutta veteraanisukupolvea kohtaan, ei pääse unohtumaan.

Näin se siirtyy luontevasti eteenpäin, sukupolvien ketju ei katkea. 

Juupajoella, veteraanijuhlan tunnelmissa,

Sirkka-Liisa Oikari