Lukijan mielipide: Eläkeläisjärjestöjen toiminta kunniaan

Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL:n liittokokous oli 3.-4.11.2021 Turussa.

Kokousedustajia oli ympäri Suomea kaikista viidestätoista piiristä. Paikallisyhdistyksiä on noin 300. EKL täyttää ensi vuonna 60 vuotta ja on vanhin ja tutkimuksien mukaan myös Suomen tunnetuin eläkeläisyhdistysten keskusjärjestö.

Kokouksessa painotettiin, kuinka arvokasta työtä paikalliset yhdistykset tekevät jäsenistönsä ja laajemminkin oman paikkakuntansa hyväksi. Korona-aika on karsinut liiton toimintaa, mutta toisaalta on kehitetty uusia toimintatapoja. Kurssitoimintaa on voitu jatkaa nettiiyhteydellä ja kurssilaiset tavoitettu heidän kotisohviltaan.

Viestinä maakuntiin lähetettiin tammikuun aluevaaleihin osallistumisen tärkeys, koska  niissä valitaan henkilöt päättämään meidän tulevista sosiaali- ja terveyspalveluistamme. Moninaisten valintojen ja toimintasuunnitelmien lisäksi kokous päätti myös julkilausumasta, josta otteita:

”Aina heikomman puolella ja puolesta!

Hyvinvointialueiden on kaikissa toiminnoissaan ja niiden kehittämisessä otettava huomioon ikääntyneen väestönsä aito mahdollisuus osallistua, vaikuttaa ja tulla kuulluksi.

On tärkeää, että ikäihmiset pysyvät vireinä, toimintakykyisinä ja sosiaalisesti aktiivisina.

Ikääntyneelle tulee turvata oikea-aikaiset, laadukkaat ja kohtuuhintaiset palvelut mahdollisimman lähellä.  Kotihoidon palveluiden turvin tulee taata ikääntyneelle hänen yksilöllistä tarvettaan vastaavat, riittävät ja laadukkaat palvelut sekä ihmisarvoinen ja mielekäs arki. Mikäli ikääntynyt ei selviydy kotihoidon palveluiden turvin, tulee hoidon tarve arvioida ja järjestää uudelleen viivytyksettä.

Suomeen on lopultakin laadittava jo pitkään vaatimamme toimenpideohjelma, jolla eläkeläisköyhyys poistetaan. Keskeinen osa ohjelmaa on oltava kansaneläkkeeseen tehtävät reilut tasokorotukset. Vaadimme sote-keskusmaksuista luopumista koko maassa.

Maamme kuntien ja tulevien hyvinvointialueiden tulee antaa yhdistystemme ja piiriemme erittäin arvokkaalle toiminnalle sille kuuluva arvo. Kaikkea tätä tukemaan ja kehittämään Eläkkeensaajien Keskusliitto perustaa tulevaisuustyöryhmän. Kutsumme kaikki mukaan läpinäkyvään, avoimeen yhteistyöhön! ”

 Oriveden Eläkkeensaajat on kehittänyt toimintaansa yhteistyössä kaupungin, paikallisten yrittäjien ja järjestöjen kanssa. Yhteistyössä on voimaa!

Raija Vuori

Oriveden Eläkkeensaajat ry:n puheenjohtaja

Leave a Comment