Hengen eväitä: Me olemme Kristuksen lähettiläitä!

Vuosia sitten, kun itselläni oli aika pohtia lukion jälkeisiä opintoja, lukiolle pyydettiin eräästä yliopistosta vierailulle opiskelijalähettiläitä, joiden tehtävänä oli kertoa yliopiston opiskelumahdollisuuksista, opiskelijaelämästä ja yliopiston hyvistä puolista.

Opiskelijalähettiläät tiesivät mitä heidät oli määrätty tekemään ja toimivat sen mukaisesti. He edustivat yliopistoaan, jossa itse opiskelivat.

Tämän viikon sunnuntaipäivän evankeliumissa on katkelma kokonaisuudesta, jossa Jeesus aterioidessaan opetuslastensa kanssa yllättäen pesee heidän jalkansa. Teon tehtyään Jeesus sanoo: ”Ei palvelija ole herraansa suurempi eikä lähettiläs lähettäjäänsä suurempi” (Joh. 13:16).

Elämällään Jeesus osoitti, kuinka Jumala sitoutuu siihen, mikä ehkä yhteiskunnan silmissä oli halveksittua ja häpeällistä. Maanpäällisen elämänsä aikana Jeesus etsi niitä, jotka olivat muiden hylkäämiä ja arvottomia.

Aivan samalla tavalla Jeesus etsii ja kutsuu sekä lähettää meidätkin palvelemaan. Tekstikatkelma kertoo Jeesuksen lähettiläistä.

Jokainen kristitty on kutsuttu olemaan Kristuksen todistaja ja lähettiläs omalla paikallaan. Tunnustettava on, että ainakin toisinaan väistäisimme vastuun ja rukoilemme Mooseksen tavoin: ”Minä pyydän, Herra, lähetä joku muu” (2. Moos. 4:13). Mutta emme voi välttää kutsua. Me olemme Kristuksen lähettiläitä.

Aivan samoin kuin opiskelijalähettiläät edustavat ja välittävät lähettäjänsä eli yliopiston toiveita ja tahtoa, samoin tulee meidänkin edustaa ja välittää Kristuksen Jeesuksen tahtoa toisille ihmisille.

Kristuksen lähettiläiltä kysytään ennen kaikkea uskollisuutta ja rakkautta. Kristuksen lähettilään tehtävä on sanoin ja teoin toimia niin, että ihminen voi kohdata Kristuksen. Jeesus on antanut meille oman sanansa. Hän on antanut evankeliumin, sanoman syntien anteeksisaamisesta ja lupauksen iankaikkisesta elämästä.

Meidän elämämme, se mitä teemme tai emme tee, puhuu kaikista eniten ympärillämme oleville ihmisille. Toimikaamme sen tähden Kristuksen lähettiläinä toista ihmistä kunnioittaen, rakastaen ja palvellen.

Marko Kaikula

Seurakuntapastori

Oriveden helluntaiseurakunta

Leave a Comment