Metaani vai hiilidioksidi

Suomessa on maailman puhtain ilma ja sitä koetetaan vieläkin puhdistaa. Se on kyllä turhuuksien turhuutta. Nytkin lauhat etelänpuoleiset tuulet tuovat Keski-Euroopan vähemmän puhtaan ilmamassan meidän hengitettäväksi. Ilmasto on lämmennyt suurelta osin länsimaisen ihmisen elintapojen mukana. Siitä syystä lännen ja nykyään myös rikkaan idän pitää ponnistella fuusioenergian aikaan saamiseksi.

Ihmisten pitää syödä pysyäkseen hengissä. Nykyisin lihan syöjiä syyllistetään ilmaston pilaamisesta. Käytännössä kasvisravinto pierettää enemmän. Suomen maatalouden päästöt on nostettu tikun nokkaan. Siinä ovat paljon olleet esillä turvepohjaiset pellot, joita on rakennettu suoalueille turpeen oton jälkeen. Näiden alueiden hiilidioksidin tuottoa pidetään maatalouden suurimpana syntinä.

Otetaanpa fysiikka ja kemia avuksi asiaa tarkasteltaessa. Turve hapettuu kuivassaan ja siitä tulee hyvin hitaasti hiilidioksidia. Se on hieman ilmaa raskaampi kaasu, joten se ei leiju maasta ilmaan. Todellisuudessa sen päällä kasvava heinikko käyttää maasta nousevan hiilidioksidin yhteyttämällä hyväkseen. Talvella hiilidioksidi nousee maasta ja liukenee veteen sekä lumeen. Tässä huomaatte, että turvemaiden viljelyssä ei synny mainittavia hiilidioksidipäästöjä.

Entäs sitten se tilanne, jos turvemaiden pellot muutetaan luonnontilaisiksi. Tällöin ojat tukitaan ja vesi kyllästää turpeen. Siten se estää ilman pääsyn turpeeseen. Hapettomassa tilassa turve jatkaa lahoamista. Tällöin siitä syntyy metaania. Se on selvästi ilmaa kevyempi kaasu, eikä se reagoi minkään paikalla olevan aineen kanssa, vaan nousee ilmaan. Siellä metaani on todella hankala kasvihuonekaasu.

Tässä on esillä ne asiat, jotka liittyvät turvemaiden käyttöön. Ennen turpeen käyttöönottoa suot tuottivat metaania. Kuivatuksen jälkeen niistä alkoi vähitellen nousta hiilidioksidia. Turpeen poltosta syntyi lämpöenergiaa ja sivutuotteena hiilidioksidia. Viljelyssä turvemaat eivät tuota ilmakehään hiilidioksidia.

Tämän perusteella on oikein pitää turvemaat kasvien peitossa, koska vihreät kasvit sitovat hiilidioksidin ja tuottavat happea ilmakehää.

Eelis Pulkkinen

geologi, eläkkeellä

Orivesi

Leave a Comment