”Takakentällä oli helppo puolustaa, kun saimme torjunnan verkolla kohdalleen” – tiivis puolustuspeli oli OrPon vahvuus perjantai-illan pelissä

OrPon Annukka Paloniemi ja Emilia Putkisaari pelastavat palloa peliin. Kuva: Juha Jäntti

Tiivis puolustuspeli oli OrPon vahvuus, kun se voitti LP-Vampulan kotikentällään perjantaina lukemin 3-0 (29-27, 25-23, 25-15).

Lue lisää: OrPo ja LP-Vampula antoivat todellisen taistelunäytöksen

Ottelun oli kolmannen erän loppuhetkiä lukuunottamatta tiukkaa ja tasaväkistä vääntöä, jossa katsojat saivat nauttia pitkistä palloralleista ja huikeista takakentän pelastuksista.

– Kun torjunta on kohdallaan, takakenttää on helppo puolustaa, OrPon libero Emilia Putkisaari kiteytti voitokkaan ottelun avainkuvion.

– Meillä oli nyt vielä tiiviimpi ja paremmin sijoittunut verkkotorjunta kuin WoVo-ottelussa. Se ohjasi tehokkaasti Vampulan hyökkäystä niin, että lyönnit suuntautuivat usein takakentälle juuri ykkös- ja viitospaikoille.

Putkisaari sijoittuu puolustustilanteessa juuri viitospaikalle, ja hän pääsi pelastamaan hyvän joukon hyökkäyspalloja peliin mukaan. Myös ykköspaikalla hakkuri Ada Aronen ja passari Nea Luntamo hoitivat takakentän puolustusroolinsa mallikkaasti.

– Emme torjuneet montaakaan hyökkäystä verkolla suoraan kenttään. Vampulan pelaajien hyökkäysteho jäi kuitenkin maltilliseksi sen vuoksi, että he joutuivat etsimään lyöntisuuntia tiiviin torjunnan ohi.

Kaksi ensimmäistä erää olivat juuri niin tiukkaa kamppailua kuin eränumeroista voi päätellä. Avauserä oli menossa jo pariin otteeseen vieraille, mutta OrPo onnistui kääntämään sen viimein voitokseen.

– Tällainen taistelupeli ja sen voitto toi hienon fiiliksen. Meillä oli kyllä jo otteluun mennessä tosi tiukka tahtotila, ja sillä menimme viimeiseen asti.

Hyökkäyspeliä laajalla rintamalla

Passari Nea Luntamo jakoi hyökkäysvastuuta tasaisesti Ariana Pirvin, Ada Arosen ja Annukka Paloniemen kesken. Pirv tehtaili 20 pistettä, mutta hänelle tuli välillä myös virheitä. Lyöntejä karkasi välillä yli rajojen.

Paloniemi ja Aronen olivat lopulta joukkueen hyökkäyksen tehokkaimmat pelaajat. Kumpikin pääsi tilastoissa plussalle 13 pisteen verran. Paloniemi urakoi myös puolet Vampulan aloitusten nostoista, ja kaikki onnistuneesti. Paloniemelle suunnattu aloitusten suma ei heikentänyt hänen hyökkäystehoaan.

Pirv osoitti kovuutensa erien ratkaisupaikoissa. Hän joutui välillä pehmentämään lyöntejään peippipalloiksi, ja Vampulan torjuntakin nappasi hänet joitakin kertoja. Mutta kun erityisesti nopeana laitaan heitetty passi oli kohdallaan, Pirv jysäytteli palloa voimalla vastapuolen lattiaan.

Pirv väläytti ottelun lopussa kovien aloitusten lisäksi myös leijasyöttöjä, joiden kanssa LP-Vampulan vastaanotolla oli suuria vaikeuksia.

OrPon Jessika Mursula ohittaa keskeltä Cassidy Bairdin torjunnan. Kuva: Juha Jäntti

Kenttäpuolustuksella voitetaan otteluita

LP-Vampulan parhaaksi pelaajaksi noteerattu keskitorjuja Laura Laukkanen arveli, että joukkueen kolmas liigaottelu viikon sisällä saattoi hiukan painaa jaloissa. Joka tapauksessa pelin yleisilme oli se, että kumpikaan osapuoli ei saanut pisteitä helpolla.

– Pelimme kaatui osaltaan siihen, että emme pystyneet tappamaan palloja tarpeeksi tehokkaasti. Syöttöjen vastaanotto toimi hyvin kahden erän verran, mutta se petti sitten erityisesti kolmoserän loppupuolella.

– Tappio harmittaa, mutta pelasin itse kohtuuhyvän ottelun. Keskipelaajan on vain vaikea rakentaa hyökkäystä silloin, kun aloitukset eivät nouse kohdalleen.

OrPon illan ykköspelaaja Annukka Paloniemi yhtyi manageri Mika Putkisaaren kehuihin siitä, että kotijoukkueen peli-ilme oli raikas ja nautittava.

– Oli kiva jatkaa siitä, mihin päätimme ensimmäisen kotipelimme. Saimme hurmoksen päälle ja onnistuimme kaikilla osa-alueilla, Paloniemi hehkutti.

– Pelasimme laadukkaasti, ja myös taistelimme joka pallosta. Pisteet eivät tulleet helpolla, nyt todella ryömittiin ja tehtiin hienoja pelastuksia.

Paloniemi odottaa sunnuntain LP Viesti -otteluun edelleen samaa otetta, jonka joukkue on löytänyt sarjan kahdessa ensimmäisessä pelissä.

– Paljon on jo hyvällä mallilla, mutta paljon voimme myös vielä parantaa kunhan kausi tästä etenee.

LP-Vampulan päävalmentaja Kos Ziga sai iloita joukkueensa terävistä alkutahdeista varsinkin ensimmäisessä erässä. Ote kuitenkin katosi pelin edetessä.

– Meillä oli avauserässä useita tilaisuuksia erän katkaisuun, mutta menetimme ne. Taistelu oli kovaa kummallakin joukkueella, ja näimme aika uskomattomia palloralleja. Hiukan arastelimme hyökkäyksissä emmekä käyttäneet kaikkea osaamistamme.

Ada Aronen kuului OrPon hyökkäyksen tehokolmikkoon Annukka Paloniemen ja Ariana Pirvin lisäksi. Kuva: Juha Jäntti

– OrPo oli tänään parempi, mutta uskon, että joukkueet ovat aika tasavertaisia. Näytämme kotona varmasti parempaa peliä kuin tänään.

OrPon päävalmentaja Nikolaos Gitzekos oli hyvillään ottelun lopputuloksesta, mutta oman joukkueen otteista löytyi parannettavaakin. Virheitä tuli vielä turhan paljon.

Gitzekos kertoi tuovansa joka otteluun erilaisia taktiikoita. Ariana Pirv oli avausottelussa hakkuripelin pääosassa. Nyt myös Annukka Paloniemi ja Ada Aronen saivat enemmän hyökkäysvastuuta, ja tämä toi myös tulosta.

– Ada pelaa järkevästi ja päivä päivältä paremmin. Kenttäpuolustus toimi hienosti, ja se on myös ase, jolla voitetaan otteluita.

Leave a Comment