Hengen eväitä: Uskollisuus Jumalan lahjojen hoitamisessa

Sananl. 3:27–28: Älä kiellä apuasi, jos toinen on avun tarpeessa ja sinä pystyt tekemään hänelle hyvää. Älä sano lähimmäisellesi: ”Mene nyt ja tule toiste, huomenna minä annan!  – kun sinulla kuitenkin on mitä antaa.

Tulevan sunnuntain aihe koskettaa meitä kaikkia ja on ajankohtainen läpi vuoden, sillä se liittyy hyvin keskeisesti kristityn arkielämään. Se kehottaa meitä hoitamaan Jumalalta saatuja lahjoja uskollisesti ja vastuullisesti lähimmäisemme parhaaksi.

Millaisia Jumalan antamat lahjat sitten ovat? Suurin lahja on elämänlahja. Se on annettu aivan jokaiselle ihmiselle. Usein miten meillä on mahdollisuus valita elämäntapamme ja osoittaa niillä kiitollisuutta Luojan luomistyötä kohtaan. Voimme valita, mitä teemme elämällämme ja kaikilla sen sisältämillä muillakin lahjoilla kuten omaisuudella ja ajallisilla tehtävillä, jotka Jumala meille osoittaa.

Olemme saaneet syntymässämme luonteenpiirteitä ja ominaisuuksia, jotka oikein käytettyinä ovat meille ja läheisillemme siunaukseksi. Ne ovat siis lahjoja, joiden avulla voimme rakentaa yhteistä hyvää. Voiman ja tahdon näihin tehtäviin saamme Jumalalta. Hänen armostaan olemme sitä, mitä olemme ja Hänen armonsa on myös meidän voimamme. 1. Piet. 4:11: Joka puhuu, puhukoon Jumalan antamin sanoin, ja joka palvelee, palvelkoon voimalla, jonka Jumala antaa, jotta Jumala tulisi kaikessa kirkastetuksi Jeesuksen Kristuksen kautta.

Kristityn tulee olla kaikissa elämänvaiheissa uskollinen Jumalalle myös vähässä. Saamme hyvillä mielin hoitaa pieneltäkin tuntuvan tehtävämme ja kantaa siitä vastuun. Meidän ei tule vertailla itseämme toisiin ihmisiin vaan kilvoitella vain itsemme kanssa. Jumala ei vertaa meitä ihmisiä keskenämme vaan Hänen edessään leiviskämme ovat saman kokoisia ja elämämme saman arvoisia. Jos johonkin, niin Jeesukseen, me voisimme itseämme peilata. Hän on meille esikuva uskollisuudesta Isältä saamaansa tehtävää kohtaan.

Emme siis voi kieltäytyä käyttämästä saamaamme lahjaa tai kutsumustamme, jonka Jumala on tarkoittanut meille tehtäväksi tähän maailmaan. Jos väheksymme tätä lahjaa ja esimerkiksi vieritämme tehtäviä muille, väheksymme sekä itseämme että lahjan antajaa, Luojaamme. Voimme pyytää, että Hän, joka on ottanut meidät palvelukseensa, vahvistaa meitä niin, ettemme väistä kutsua. Voimme pyytää vastuun mieltä ja rohkeutta kaikessa mitä teemme sekä viisautta toteuttaa Hänen tahtoaan. Saamme olla myös kiitollisia, että Hän on luottanut meihin ja kutsunut valtakuntansa työhön.

Kaarina Linjama

Oriveden seurakunta, diakoniatyöntekijän sijainen

Leave a Comment