Tuulivoiman omistus valtaosin kotimaista

Päinvastoin kuin Kullervo Erkkilä Oriveden Sanomissa 2.6.2021 antaa ymmärtää tuulivoiman omistus on vankasti suomalaista.

Lue lisää: Teollisuuden voimannäyttöjä

Omistuksen kotimaisuusaste vuonna 2020 (osuus kumulatiivisesta kapasiteetista): Kotimainen 60 %, ulkomainen 40 %. (lähde Suomen Tuulivoimayhdistys).

Osuus vuonna 2020 asennetusta kapasiteetista (viimeisin tilasto, MW): Fortum Heat & Power 30 %, Taaleri Pääomarahastot Oy 30 %, Winda Power Oy 7 %, IKEA 26 %,  Energiequelle 7 %.

Eli vuonna 2020 valmistuneista kotimainen osuus oli 67 %, ruotsalainen 26 % ja saksalainen 7 %.

Suomen Tuulivoimayhdistys on tuulivoima-alan edunvalvontajärjestö, ei tuulivoimateollisuuden etujärjestö, kuten Erkkilä väittää. Yhdistykseen kuuluu muun muussa lukuisia Suomen kuntia.

Tuulivoiman osuus Suomen sähköntuotannosta oli viime vuosikymmenen alussa alle prosentin, tällä hetkellä sen osuus on noin 10 % ja jo vuonna 2024 sen osuuden arvioidaan olevan ainakin 20 %. Ensi vuodelle investointipäätökset on tehty jo 147 uudesta voimalasta (Rakennuslehti 21.5.2021).

Orivedestä uhkaa epäasiallisen pelottelun johdosta tulla Suomen tuulivoimakartalle musta aukko ja sen mukana voidaan unohtaa uusi vetyteknologiakin. Kun samalla ulkomaiset investoinnitkin kuvataan pahana mörkönä, Oriveden mahdollisuudet saada uutta yritystoimintaa paikkakunnalle kutistuvat edelleen.

Veli-Matti Vanhanen

kuntavaaliehdokas

Keskusta (sit.)

Leave a Comment