Lautakunta esittää työvaatetusta tai vaaterahaa ensi vuoden talousarvioon

Varhaiskasvatuksen henkilöstön työvaatetusta koskeva valtuustoaloite sai vihreää valoa Oriveden kaupungin lasten ja nuorten lautakunnalta. Aloitteen takana ovat Mari Lind (vas.) ja neljä muuta valtuutettua.

Aloitteen tekijät esittävät, että kaupunki selvittää mahdollisuudet vaaterahan tai työvaatetuksen tarjoamiseen varhaiskasvatuksen työntekijöille. Heidän mukaansa asianmukainen ja suojaava työvaatetus sisä- ja ulkokäyttöön on pienipalkkaisille työntekijöille merkittävä kustannusrasite.

Kasvatus- ja opetusjohtajan päätösehdotus oli esittää kaupunginhallitukselle, että kaupunki ei kustanna varhaiskasvatuksen työntekijöille työvaatteita eikä maksa työvaaterahaa.

Päätösehdotuksen perustelujen mukaan varhaiskasvatuksen lastenhoitajille ja perhepäivähoitajille on maksettu aiemmin työvaaterahaa työehtosopimuksen mukaisesti, mutta käytäntö on poistunut työehtosopimuksesta useita vuosia sitten. Samalla kunnat käytännössä lopettivat työvaaterahan maksamisen.

Tehyn kyselyn mukaan noin kahdeksan prosenttia sen varhaiskasvatuksessa työskentelevästä jäsenistöstä saa työvaaterahan. Päätösehdotuksessa todettiin, että koska työnantaja ei vaadi yhtenäistä työasua eikä työskentely edellytä suojavaatteiden käyttöä, työnantajan ei tarvitse kustantaa työvaatteita eikä niiden pesua.

Lautakunta päätyi keskustelun jälkeen päätösehdotuksesta poikkeavaan päätökseen. Lautakunta esittää kaupunginhallitukselle, että kaupunki varaa ensi vuoden talousarvioon määrärahan varhaiskasvatuksen työntekijöiden työasuja tai vaaterahaa varten.

Lue myös:

Ruokaa, räkää, kyyneleitä, kuraa – varhaiskasvatukseen ehdotetaan työvaatetusta tai vaaterahaa

Leave a Comment