Hengen eväitä: Hän ei ole enää täällä

Tämä alkanut viikko on sekä itkun ja kärsimyksen, mutta samalla myös ilon ja riemun viikko. Tämän viikon aikana tunteet kulkevat niin sanotusti laidasta laitaan.

Riemu ja hoosianna huudot vaihtuvat ikävään, kyyneliin ja kärsimykseen, kunnes taas uudelleen ilo ja riemu täyttää täysin mielemme. Samalla tavalla tapahtuu aina välillä myös meidän elämässämme, odotus saattaa päättyä joko iloon tai itkuun.

Ympäri maailmaa kristityt pysähtyvät tällä viikolla maailman suurimman uutisen ja ihmeen äärelle. Tämän Jeesuksen kärsimystien äärellä tunteet vaihtuvat nopeasti. Ilo ja riemu vaihtuivat kärsimykseen ja tuskaan. Näistä tunteista noustiin kuitenkin ylös ja pääsiäisenä saamme iloita sitä, että kaikki paha ja kuolema on kerran voitettu.

Jeesuksen kärsimystie vie meidät kiirastorstai-iltana vietetyn viimeisen ehtoollisen jälkeen Golgatan ristille, jonne Vapahtaja ristiinnaulitaan. Kaikki ei kuitenkaan päättynyt ristille ja Vapahtajan kuolemaan, vaan hän nousi ylös kuolleista, jotta meillä olisi uskon kautta Vapahtajaan pääsy iankaikkiseen elämään.

Pitkäperjantai vie meidät ajatukset tuskaan, kuolemaan ja siihen, kuinka kaikki päättyi kerran ristille. Tällä ristillä ja siihen naulitulla Vapahtajalla on erityinen merkitys meille kaikille. Hänen kuolema ristillä aukaisee meille kaikille pääsyn Jumalan luokse.

Jeesuksen ristin kuoleman myötä meillä kaikilla on mahdollisuus saada kaikki rikkomukset anteeksi. Pekka Simojoen kappaleessa puhutaan rististä ja sen merkityksestä näin: ”Sama vanha ristinpuu, kaiken ylle kaareutuu, Risti vain, ei kestä mikään muu. Ei ole muuta pysyvää, jälkemmekin häviää, risti vain, jäljelle jää”.

Ristiltä kuljetaan kohden pääsiäistä ja ylösnousemuksen riemua. Vapahtaja Jeesus Kristus nousi ylös kuolleista ja Hän on luvannut, että samalla tavalla tulee tapahtumaan myös meille kaikille uskon kautta Häneen.

Pääsiäisaamuna haudalle menneiden naisten hämmennyksen muuttuminen iloksi on jotain ihmeellistä ja käsittämätöntä. Enkelit sanat haudalla naisille, älkää pelätkö, ovat täynnä rauhaa ja iloa. Jeesus ei ole enää haudassa vaan Hän on noussut ylös.

Tästä pääsiäisen riemu-uutisesta ja ihmeestä, jonka varaan koko kristillinen usko rakentuu, puhuu osuvasti Pekka Simojoen Hän ei ole enää täällä -laulun sanat:

Miksi hiivit hänen haudalleen?
Hän ei ole enää täällä
Etkö aamun huomaa valjenneen?
Hän ylösnoussut on

Miksi jäisit vielä pimeyteen?
Hän ei ole enää täällä
Anna valon päästä sydämeen
Hän ylösnoussut on.

Halleluja, tulkaa katsomaan
Hän ei ole enää täällä
Halleluja, soikoon maailmaan:
Hän ylösnoussut on!

Siunattua Vapahtajamme ristin tien ja pääsiäisen aikaa teille lukijat!

Mika Tapiolinna

kirkkoherra

Oriveden seurakunta

Leave a Comment