Villasukkalähettiläs Ulpu Aho: ”Onneksi aloitin nyt, sillä sukat eivät edistykään niin nopeasti kuin ajattelin!”

Villasukkalähettiläs Ulpu Aho
Perussukka oli ensin suunnitelmissa, mutta Jonsukkaa puikoilta nyt pukkaa. Kuva: Ulpu Aho

Sähköpostiviestissä pyydettin ensimmäistä kommenttia Villasukkalähettiläiltä. Sen innoittamana päätin, että viikonloppuna on pakko aloittaa sukkien teko. Alkuperäinen suunnitelmani oli tehdä sukat tyyliin toukokuun viimeisellä viikolla, mutta hyvä että viikonloppuna aloitin.

Ei nimittäin sukat edistykään niin nopeasti kuin ajattelin!

Olin myös suunnitellut tekeväni ihan perusvillasukat. Mutta sitten kun otin puikot käteeni, niin ajattelin, että pakkohan minun on kokeilla, onnistuisivatko nuo Orivesi-JonSukat. Onhan sanottu, että ohje on helppo myös aloittelijalle.

Olen tehnyt villasukat viimeksi noin kymmenen vuotta sitten mummuni avustuksella. Nyt jo pelkkä neuleohjeen kuvan katsominen oli aluksi itselle ihan hepreaa ennen kuin rupesin syventymään ohjeeseen kunnolla.

Jouduin katsomaan Novitan videolta netistä, kuinka aloitussilmukat tehdään, mutta oikean ja nurjan silmukan muistin entuudestaan.

Orivesi-JonSukkien ohje on selkeä, mutta esimerkiksi sukan varren resorin kohta ”1 silmukka nosta nurin neulomatta niin, että lanka on työn edessä” kuulosti aluksi ihan siansaksalta. Jälleen piti turvautua Googleen.

Mutta hei, wau mikä voittajafiilis, kun hiffasin mitä pitää tehdä!

Muutamaan otteeseen jouduin purkamaan työtäni, kun en lukenut ohjetta ja oletin, että juu näinhän se menee. Mutta ei se mitään, koko ajan opin työtä tehdessä.

Sen huomasin jo muutaman tunnin perusteella, että tällainen aloittelija joutuu toden teolla keskittymään sukan tekemiseen kuvioiden takia. Jos teet väärin, niin kuviokaan ei näytä siltä miltä pitäisi.

Neulominen on kaiken kaikkiaan pitkästä aikaa ihan mukavaa. Eikä tule ainakaan räplättyä puhelinta sillä aikaa.

Ja pakko sanoa jo tässä vaiheessa, että jos saan sukan tehtyä ohjeen mukaan, niin olen kyllä ylpeä itsestäni. Mutta katsotaan, se pahin, kantapää on vielä edessä!

Ulpu Aho

villasukkalähettiläs

Oriveden Sanomat ja Oriveden kaupunki ovat Villasukkapääkaupungin hengessä haastaaneet kuusi orivesiläistä neulomaan sukat. Aikaa heille on annettu toukokuun loppupuolelle saakka. Mukana haasteessa ovat villasukkakoordinaattori Ulpu Aho, muusikko Etni Khan, koululainen Peppi Palsinajärvi, toimitusjohtaja Jussi Valve, yrittäjä Marjo Liukkonen ja Oriveden yrittäjien puheenjohtaja Kari Pekonen.

Lue lisää:

Villasukkalähettiläs Jussi Valve: ”Kutomisen rentouttavat vaikutukset eivät ole vielä tulleet esille”

Kuusi Villasukkalähettilästä saavat lankaa ja puikot – kolmen kuukauden kuluttua on aika katsoa, mitä he ovat saaneet aikaiseksi

Leave a Comment