Villasukkalähettiläs Jussi Valve: ”Kutomisen rentouttavat vaikutukset eivät ole vielä tulleet esille”

Villasukkalähettiläs
Villasukkalähettiläs Valveella on mainio avustaja, joka viihtyy työssään. Kuva: Jussi Valve

”Ihan aluksi pieni terminologinen tarkennus. Itse kuulun lingvistisesti niin sanottuun pohjoishämäläiseen koulukuntaan, jonka mukaan sukat kudotaan, napit neulotaan. Eli yritän jatkossa puhua kutomisesta.

Kun minua kysyttiin mukaan tähän haasteeseen kehuskelin, että edellisen kerran olen kutonut ala-asteella.

Kun sitten hain neulat ja puikot villasukkakoordinaattori Ulpulta, oli ensimmäinen ihmetyksen aiheeni, miksi puikoissa ei ole väkästä päässä. Tässä vaiheessa minulle selvisi, mitä eroa on virkkaamisella ja kutomisella. Alkutaso ei siis ollut nolla, vaan aika reippaasti miinuksen puolella.

Aloitin projektin (tietysti) googlaamalla ja katsomalla kudontaohjeita youtubesta. Videon katsomisen jälkeen olin sen verran viisaampi, että ymmärsin, ettei hommasta tule mitään ilman pätevää mentoria. Tarvitsin siis oman mummon ohjeistamaan ja neuvomaan.

Onneksi kotoa löytyi sopivasti yksi, joka pienen suostuttelun jälkeen suostui riskeeraaman kotirauhan ja lähtemään neuvojaksi. Työnjako oli selvä: hän neuvoo ja kommentoi, minä teen. Tunnustan heti, että en ole mikään kärsivällisin mahdollinen opetettava, joten saa nähdä, missä osoitteissa asutaan, kun tämä projekti on ohi.

Alun sormi- ja puikkoakrobaattiset liikkeet alkoivat kuitenkin muutaman kerran jälkeen valjeta. Kaunista jälkeähän siitä ei tullut, mutta silmukkaa kuitenkin. Tai ainakin jotain sinne päin.

Seuraava tavoite on oppia kutomaan niin, etteivät olkapäät ole korvissa ja otsalla kihelmöi tuskanhiki. Kutomisen rentouttavat vaikutukset eivät ole vielä tulleet esille, varsinkaan kun apuna on kuusitoista kissantassua (eli 64 kynttä), jotka riepottavat sekä lankaa, lankakerää että hermoja.

Entä missä mennään nyt?

Aloitus on opeteltu useampaan kertaan, sekä yhden että kahden puikon taktiikalla. Lanka alkaa useamman kutomis- ja purkamiskerran jälkeen olemaan niin rispaantunutta, ettei silmukoita tahdo pystyä enää laskemaan.

Mutta eiköhän se tästä. Voi olla, että tämän viikon aikana saadaan jo siirrettyä silmukoita ensimmäiseltä puikolta toisille, opetellaan mitä eroa on oikein ja nurin silmukoinnilla ja sittenhän ollaankin jo melkein kantapäässä.”

Jussi Valve

villasukkalähettiläs

Oriveden Sanomat ja Oriveden kaupunki ovat Villasukkapääkaupungin hengessä haastaaneet kuusi orivesiläistä neulomaan sukat. Aikaa heille on annettu toukokuun loppupuolelle saakka. Mukana haasteessa ovat villasukkakoordinaattori Ulpu Aho, muusikko Etni Khan, koululainen Peppi Palsinajärvi, toimitusjohtaja Jussi Valve, yrittäjä Marjo Liukkonen ja Oriveden yrittäjien puheenjohtaja Kari Pekonen.

Lue lisää: Kuusi Villasukkalähettilästä saavat lankaa ja puikot – kolmen kuukauden kuluttua on aika katsoa, mitä he ovat saaneet aikaiseksi

Leave a Comment