Orivesi – kaikkien kaupunki

Kevättalvella 2017 käydyissä kunnallisvaaleissa Keskustan vaaliteemana oli Huolenpitoa huomennakin. Tuo teema ei ole jäänyt ainoastaan vaalisloganiksi. Se on ohjannut ryhmämme toimintaa ja kannanottoja koko valtuustokauden ajan.

Oriveden Keskustan valtuustoryhmä vastusti muun muassa vuonna 2019 kunnallisen päivähoidon alasajoa. Perusteeksi kunnallisen perhepäivähoidon vähentämiselle ei voida hyväksyä, että yksityisiä perhepäivähoitajia yrittäjinä eivät koske 40 tunnin viikoittaiset työaikamääräykset, kuten kunnallisia hoitajia.

On selvää, että vaikka 50 – 60 tunnin työviikot yksityisellä puolella eivät aiheuta kaupungille ylityökorvauksia tai korvausvapaiden järjestämistarvetta, ne heikentävät lasten hoidon laatua ja aiheuttavat myös hoitajien ennenaikaista väsymistä.

Keskustan arvoista vastuullisuus ja vapaus” sekä ”yhteisöllisyys ja välittäminen” on haettu perusteita lasten varhaiskasvatuksen inhimillisemmälle uudistamis- ja järjestämistyölle Orivedellä. Keskusta tukee muun muassa jokaisen omaa toivetta perheen koosta. Kunnioitamme perheiden moninaisuutta ja tuemme perheen ja työn tasapainoa asenteilla ja rakenteilla.

Tuemme vastuullista vanhemmuutta, aikuisuutta ja vahvaa läsnäoloa lasten elämässä. Arvostamme vanhempien tekemää kasvatustyötä kotona. Heillä pitää olla mahdollisuus olla lastensa lähellä perhearjessa tasavertaisesti ja myös päättää lastensa hoitomuodosta.

Vaikka Oriveden taloustilanne on heikko, väkimäärä vähenee ja lapsimäärän lasku huolestuttaa, kyläkouluille ja niitä ympäröiville kylille tulee antaa aikaa ja mahdollisuus säilyä elinvoimaisina. Kouluilla on aina suuri merkitys kylien kehitykselle ja identiteetille, näin on myös Karpissa ja Hirsilässä.

Koronavuonna alkanut muuttoliike kaupunkien ydinkeskustoista väljemmille asuinalueille toivottavasti jatkuu. Entistä paremmat mahdollisuudet etätyöhön jäävät osaksi uutta arkea. Silloin voi asua kauempanakin fyysisestä työpaikasta.

Keskusta haluaa taata turvallisen arjen. Teemme työtä paikallisuuden ja yhteisöjen puolesta. Haluamme samalla turvata asumisen ja elämisen mahdollisuudet sekä edistää elinvoimaa koko Oriveden alueella.

On ilahduttavaa, että Orivedellä on parin viime vuoden aikana panostettu nuorisotyöhön yhteistyössä kaikkien valtuustoryhmien kesken. Tästä esimerkkinä erityisesti henkilöresurssien lisääminen nuorisotyöhön sekä uudet, erittäin toimivat nuorisotilat Oriveden kampuksella.

Yhtenä esimerkkinä terveellisistä ja luontoystävällisistä harrastusmahdollisuuksista nuorille haluan mainita myös Keskustan valtuustoaloitteen pohjalta viime syksynä Oriveden Yhteiskoulun kerhona alkaneen metsästyskerhon. Metsästyskerho on Oriveden Sanomien 27.1.2021 jutun mukaan erittäin suosittu, kerholaisia on lähes 30. Kerhossa käsitellään yleisiä eräharrastukseen liittyviä asioita sekä annetaan metsästäjäntutkintoon tähtäävä koulutus.

Arvokkaaseen ja merkitykselliseen vanhuuteen kuuluu hyvä ja kokonaisvaltainen hoiva. Iän myötä monen ihmisen sairaudet lisääntyvät ja lääkkeiden käyttö kasvaa. Usein käy niin, että eri vaivoihin ja sairauksiin määrätään eri lääkkeitä, mutta lääkehoidon kokonaissuunnittelu unohtuu. Näin riski liialliseen lääkkeiden käyttöön sekä eri lääkkeiden haitallisiin yhteisvaikutuksiin kasvaa.

Ikäihmisen kokonaisvaltaiseen hoitoon perehtyneen erikoislääkärin, geriatrin, tehtävänä on muun muassa suunnitella ikäihmisten lääkehoitoa ja tarkistaa eri lääkkeiden yhteisvaikutuksia. Oriveden kaupunki ei aiemmin sosiaali- ja terveyspalveluja ostaessaan ole tilannut geriatrin palveluja Orivedelle, vaikka meillä asuu 2000 yli 70-vuotiasta, eli heitä on yli 1/5 kaupungin väestöstä.

Koska vanhempamme ja isovanhempamme ansaitsevat parempia palveluja ja hoivaa, Keskustan valtuustoryhmä esittikin 14.9.2020 jättämässään valtuustoaloitteessa, että Oriveden kaupunki sisällyttäisi tuolloin valmisteilla olleeseen vuoden 2021 uuteen sote-hankintaan myös geriatrin palveluja.

Oli ilahduttavaa, että kaupungin viranhaltijajohto otti asian nopeasti käsittelyyn, ja palvelusopimusta Tampereen kanssa täydennettiinkin tältä osin siten, että nyt Orivedellä työskentelee geriatri yhden päivän kuukaudessa. Geriatripalvelut koskevat toistaiseksi vain vanhusten laitosasukkaita ja terveyskeskuksen sairaalaa. Saadut kokemukset ovat olleet erittäin myönteisiä ja seuraamme jatkossa palvelun riittävyyttä

Jyrki Tuomaala

puheenjohtaja

Oriveden Keskusta

Leave a Comment