Kaupungin aurinkovoimalat

Jyrki Tuomala mainitsi Oriveden Sanomissa 3.2.2021 valtuustoaloitteesta kaupungin omistamien kiinteistöjen, erityisesti koulujen, yhteyteen asennettavista aurinkovoimaloista.

Lue Jyrki Tuomaalan mielipidekirjoitus: Orivesi  – tuulimyllyn kaupunki

Aloite on muuten hyvä, mutta koulurakennukset ovat ongelmallisimpia investoinnin takaisinmaksuajan kannalta. Kesällä, kun aurinkopaneeleiden tuotto on suurimmillaan, koulut ovat kiinni ja energian tarve vähäinen.

Ylimääräsähkön myyminen verkkoon on paljon kannattamattomampaa kuin sähkön käyttäminen kohteessa, jossa sitä tuotetaan. Etusijalle tulisi asettaa rakennukset, joissa sähkön kulutus on suuri ja huomattava myös kesällä.

Kaupungin kiinteistöistä Tähtiniemen jätevedenpuhdistamo on yksi suurimmista sähköenergian kuluttajista ja kulutus on ympärivuotista. Lisäksi rakennuksessa on runsaasti etelään suuntautuvaa kattopintaa eikä puustoakaan ole häiritsemässä.

Muita hyviä kohteita voisivat olla terveyskeskus, Tähtiniemikoti, kaupungintalo ja ympäri vuoden toimivat päiväkodit.

VMV

Leave a Comment