Jokaisella matolla on tarinansa – Riitta Kurkela iloitsee, että myös pienet näyttelykävijät ovat kertoneet tuntevansa matonkutojia

Riitta Kurkela
Riitta Kurkela nauttii Orivedellä erityisesti luonnonrauhasta ja iloitsee kutomisen perinteestä. Hänen räsymattonäyttelynsä on esillä Oriveden Kampuksen taidetilassa 30. lokakuuta saakka. Kuva: Mirkka Tuominen

Runsaasti raitoja, monia värejä ja erilaisia riemukkaita väriyhdistelmiä.

Tällaiseen maailmaan kävijä sukeltaa, kun hän astuu Oriveden Kampuksen entiseen taideluokkaan. Se on muuttunut taidetilaksi, jossa on parhaillaan esillä Riitta Kurkelan Mattojen poluilla -näyttely.

Nimensä mukaisesti näyttelyssä on esillä ihan oikeita räsymattoja. Lisäksi mukana on tamperelaisen kuvaajan Susanna Lylyn ottamia valokuvia matoista erilaisissa maisemissa sekä orivesiläisen Arto Halmetojan pieniä puuesineitä.

– Matto on matto, sitä ei tarvitse sen kummemmin ihmetellä, mutta monet ihmiset silti pysähtyvät katsomaan joitain tiettyjä yksityiskohtia matoissa tai löytävät maton, jota he jäävät erityisesti ihastelemaan, Riitta Kurkela kertoo.

Kurkelalla on jokaiseen kutomaansa mattoon henkilökohtainen suhde. Kaikki matot ovat hänen lempimattojaan.

– Tietty tarina liittyy jokaiseen mattoon, minkä sisäisesti tiedän, Kurkela paljastaa.

Kampuksen taidetilassa on liikuteltavat irtosermit ja puukattoon voi ripustaa tarvittaessa myös taidetta. Tilaa on hyvin kahdellekin näytteilleasettajalle.

– Yleisötilana tämä on todella hyvä. Näyttelyyn pääsee suoraan sisälle ja täällä on hyvä valaistus. Tämä taidetila on kiinnostanut joitakin muitakin näytteilleasettajia, Kurkela sanoo.

Mattonäyttely
Vaapukka-matto on ollut monen suosikki. Riitta Kurkelan serkku Annu Mikkonen Espoosta ihastui mattoon ja varasi sen itselleen. Matossa on raita, joka on kudottu college-paidasta, jonka serkku oli lähettänyt postitse Kurkelalle kudontamateriaaliksi. Kuva: Mirkka Tuominen

Käytännön ihmisille vallan luontaista

Riitta Kurkelalle mattojen kutominen on ollut lapsuuden haave. Mattoja hän on kuitenkin kutonut enemmän vasta edellisten kuuden vuoden aikana.

– Mattojen kutominen on vienyt mennessään. Se on rentouttavaa ja painottuu nyt enemmän suunnittelupuolelle.

Kurkela kertoo olevansa käytännön ihminen. Hän arvelee, että siksi mattojen kutominen on hänelle luontaista.

Valmiit matot ovat myös löytäneet kotinsa aina hyvin. Kierrätys on myös Kurkelan sydäntä lähellä.

–  On terapeuttista leikata kuteita, kauniin värisistä kuteista voi nauttia. Materiaali on pehmeää, kun kangas ei ole enää kuosissa, esimerkiksi vanhoista yöpaidoista saa hauskuutta värimaailmaan. Nykyisin kuteiden leikkaaminen on helpompaa terävillä saksilla.

Mattonäyttely
Mansikkapaikka-mattoa kutoessaan Riitta Kurkela mietti, että vihreä sopii vastaväriksi mansikan väriselle loimelle. Kuva: Mirkka Tuominen

Kutomisen tietävät lapsetkin

Jo kaksi koululuokkaa on käynyt katsomassa mattonäyttelyä. Kurkela iloitsee, että melkein jokainen vajaan parinkymmenen lapsen ryhmästä on kertonut tietävänsä jonkun heidän sukulaisistaan tai tuttavapiiristään kutoneen mattoja.

– Vaikka lapset ovatkin kaupungin taajamalapsia, silti he tiesivät, mitä maton kutominen tarkoittaa.

Oriveden käsityökeskus Auvinen on varmasti suurelta osin vaikuttanut siihen, että Orivedellä harrastetaan paljon matonkutomista. Kurkelakin kertoo osallistuneensa pienelle kurssille Auvisella.

– Sain sieltä opastusta ja loin siellä loimen. Omilla kangaspuillani kudoin matot. Auvisen elämä on kullanarvoista ja kutominen on hieno perinne pienellä paikkakunnalla, Kurkela ylistää.

Kurkela on muuttanut Orivedelle 11 vuotta sitten Tampereelta, josta hän jäi eläkkeelle opettajan ammatista. Orivedellä hän kokee luonnon rauhaa ja kokee sen olevan hyvää vastapainoa Tampereella töissä olemiselle.

– Pirkanmaan seutukunnalla olen ollut jo pitkään. Ihana puoli näyttelyssä on sekin, että parissa viikossa olen nähnyt enemmän tuttuja kuin kymmenessä vuodessa aiemmin. Tykkään jutella ihmisten kanssa.

Riitta Kurkelan näyttely Mattojen poluilla on avoinna 30. lokakuuta asti.

Lue lisää: Riitta Kurkela kuljettaa katsojia Mattojen poluilla – räsymattonäyttelyssä on esillä mattoja, valokuvia ja pienesineitä

Leave a Comment