Riitta Kurkela kuljettaa katsojia Mattojen poluilla – räsymattonäyttelyssä on esillä mattoja, valokuvia ja pienesineitä

Riitta Kurkelan mattonäyttely
Riitta Kurkelan matot ovat seikkailleet luonnossa, missä ne on myös valokuvattu. Kuva: Susanna Lyly

Voimakkaitten värien, erilaisten sävyjen ja tunnelmien mattonäyttely on lauantaista lähtien esillä Kampuksen entisessä kuvataideluokassa.

Räsymatot on kutonut harrastajamaalari ja viime vuosina kutomiseen keskittynyt Riitta Kurkela. Lisäksi näyttelyssä on tamperelaisen kuvaajan Susanna Lylyn ottamia valokuvia mattojen poluilta erilaisissa maisemissa sekä orivesiläisen Arto Halmetojan pieniä puuesineitä.

Kurkelan räsymattoja on aiemmin ollut näyttelyssä maalausten kanssa Oriveden Taitokeskuksella vuoden 2019 tammikuussa sekä Oriveden Palvelutalolla syyskuussa. Viime keväänä, monien toimintojen vaimennettua yleisen koronatilanteen vuoksi, Kurkelalle avautui mahdollisuus keskittyä entistä enemmän mattojen suunnitteluun, valmisteluun ja kutomiseen.

Kesän alussa Kurkela halusi myös varmistaa mattojen esillepanon syksyllä koronatilanteesta riippumatta. Näin syntyi ajatus mattojen valokuvaamisesta erilaisissa luontokohteissa. Kuvaaja Susanna Lyly ikuisti mattojen retkeilyä erilaisissa maisemissa valokuviin.

Kurkela kertoo, että näyttelyn matot ovat syntyneet osittain luonnon värikylläisten mielikuvien pohjalta ja osittain kuteitten värien innostamina. Kuteina on käytetty sekä vaatteista leikattuja kuteita että valmiskudetta.

Kuvataiteen opiskelu ja vuosien maalausharrastus ovat innostaneet Kurkelaa koko ajan tutkimaan ja kokeilemaan erilaisia väriyhdistelmiä perinteisen raidallisen kudonnan rinnalle.

– Värisävyt mattoihini löytyvät parhaiten sekoittamalla valmiita kuteita erilaisiin vaatteista leikattuihin kuteisiin, kertoo Kurkela näyttelynsä suunnittelusta.

– Erityisesti trikoovaatteissa ja värillisissä lakanoissa on hienoja sävyjä, joiden kanssa on ihana pelata ja suunnitella uusia mattoja. Ystäväpiirini ja sukulaiseni ovat iloisesti kiikuttaneet minulle Orivedelle värikkäitä, käytöstä poistuneita tekstiilejään ohimennessään ja matkansa varrella, toteaa Kurkela tyytyväisenä.

Näyttely on esillä Oriveden Kampuksella 30. lokakuuta saakka.

Leave a Comment