Raudanmaa Kangasalta finaaliin

Talviainen osallistui yhtenä 33:sta kylästä Suomen älykkäin kylä -kisaan. Älykkäät kylät on yhteinen teema Euroopan unionissa. Suomessa kilpailun järjestäjä on Maaseutuverkosto, ja mukana ovat  myös EU:n rakennerahasto, liikenne- ja viestintäministeriö, Maaseutupolitiikan neuvosto, Kuntaliitto ja Suomen kylät ry.

Kisa päättyi 24. syyskuuta ja Suomen älykkäin kylä -tittelistä ovat loppusuoralla kilpailemassa Vuolijoki Kainuusta, Luoma-aho Etelä-Pohjanmaalta, Kerisalo Etelä-Savosta, Vähikkälä Hämeestä ja Raudanmaa Pirkanmaalta.

Alkujaan kisaamassa oli 33 kylää.  Ensimmäisessä karsintavaiheessa mukaan jäi viimeiseksi kisavuodeksi kaikkiaan 17 aktiivisinta, mukana Talviainen.

Maaseutuylitarkastaja Marianne Selkäaho maa- ja metsätalousministeriöstä on kuvannut, että etenkin ensimmäisen karsinnan jälkeen mukana olleet 16 kylää ovat osoittautuneet todellisiksi esimerkkikyliksi, joita on ollut ilo seurata tämän kisan aikana ja että viiden finalistin valitseminen oli häne todella vaikeaa. Hän on myös todennut, että on ollut hienoa huomata, miten kylät ovat osanneet kiteyttää omia kehittämisen kärkiään ja markkinoida omia vahvuuksiaan ja että kylissä on voimaa.

Kisan päättymisen jälkeen tuomaristo on tutustunut tarkemmin viiteen finaalikylään ja Suomen älykkäin kylä julkistetaan 28. lokakuuta. Älykkäimmäksi valitaan kylä, joka on älykkäimmin esimerkiksi digitalisaatiota hyödyntäen ja yhteisöllisesti  lähtenyt ratkaisemaan ilmoittamaansa haastetta, on sieltä kerrottu.

Raudanmaa aktivoitui erityisesti puolustamaan kyläkoulua.  Lopputulos oli sama kuin Talviaisissa.  Aktiivisuus on jatkunut ja kylään on valmistunut myös valokuituverkko. Oppia sen rakentamiseen haettiin myös Talviaisista. Raudanmaa on mukana eurooppalaisessa Smart Rural Villages -ohjelmassa ainoana kylänä Suomesta. Ohjelmalla haetaan älykkäitä ratkaisuja ja käytäntöjä.

Toivotamme Onnea Raudanmaalle loppukilpailuun!

Heikki Salomaa

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?