Tuulesta temmattu

Kovasti on ollut hiljaista kaupungin päättäjien suunnalta tuulivoimala-asiaan liittyen. Tiedossa kuitenkin on, että tuulivoimaenergiakonsultti on ollut yhteydessä muun muassa maanomistajiin.

Kaupungin päättäjät ovat tästä varmasti tietoisia. Vaalitkin lähenevät päivä päivältä. Olisi mukavaa kuulla, mikä on tällä hetkellä päättäjien mielipide tuulivoimaloiden rakentamisesta.

Moni on laittanut omia suunnitelmia niin sanotusti telakalle ja odottaa päätöksiä asian suhteen. Muuttoryntäystä Orivedelle ne myllyt tuskin tuovat, vaan taitaa käydä päinvastoin. Pääsääntöisesti kunnissa, joihin niitä on rakennettu, asukkaat eivät niitä enää lisää halua. Se kertoo jo varmasti jotain.

Tuulivoimaloiden konsultit ovat luvanneet sopimuksia tehdessä ”9 hyvää ja 10 kaunista”.  Jos lupaukset eivät toteudukaan, voimaloiden käynnistyessä mitään ei ole enää tehtävissä.

Tuulivoimaloiden käyttöikä päättyy 20–30 vuoden jälkeen. Raha, joka on varattu niiden purkamiseen, ei riitä mihinkään. Maanomistajalta vaaditaan vahvaa lompakkoa, jotta siitä selviää. Tai sitten se tulee veronmaksajien maksettavaksi.

No sekin sopii maailman nykymenoon. Jokainen pitää omat voittonsa, porukalla sitten maksetaan tappiot.

Keväällä julkaistiin Ylen kanavilla ja monissa lehdissä suurella volyymilla julkaisuja tuulivoimaloiden puolesta. Niissä todettiin, ettei tuulivoimaloista ole haittaa ihmisille.

Lähempi raportin tarkastelu osoitti kuitenkin, että altistukset oli tehty todella lyhytaikaisesti koehenkilöille. Myös tutkija selvästi sanoi: ”Tutkimus oli tehty noin 3 MW tuulivoimaloilla. Tätä suurempien teholuokkien tuulivoimaloiden haitoista ei ole tietoa, ilman uusia tutkimuksia.”

Orivedelle on suunniteltu jopa 10 MW voimaloita. Orivedellä ei tarvitse aloittaa ihmiskokeita.

Orivesi.fi-sivulla on hieno slogan ”Orivesi – Ylellistä väljyyttä”. 300 metriä korkeat taivaan silpojat eivät millään tavalla kuulu idylliseen ja ylelliseen maalaismaisemaan. Toki uusi slogan voisi olla ”Orivesi – väljyyttä”. Olisihan se toki lyhyempi kirjoittaakin.

Tiedän, että moni paikkakuntalainen on kanssani samaa mieltä, vaikka eivät julkisuuteen mielipiteitään tuokaan. Kannatan toki hiilipäästöjen vähentämistä. Olisikin järkevää miettiä muita uusiutuvia energiamuotoja, joissa ei olisi edellä mainittuja haittoja.

Pidetään jatkossakin Orivesi idyllisenä ja kivana maalaiskaupunkina, jossa on mukava asua.

Maalaismaisemaa rakastava

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?